Asens defensa a Estrasburg el paper fonamental de les ciutats en la defensa i garantia dels drets humans : Servei de Premsa

Asens defensa a Estrasburg el paper fonamental de les ciutats en la defensa i garantia dels drets humans

14/06/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència, Participació i Esports, Jaume Asens, ha defensat avui el paper fonamental de les ciutats en la protecció i garantia dels drets de la ciutadania davant d’unes ciutats cada cop més diverses. Asens ho ha exposat davant del Consell d’Europa, l’organisme internacional d’àmbit polític i jurídic situat a la ciutat francesa d’Estrasburg, que també acull el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Asens també ha posat sobre la taula la necessitat que les ciutats assumeixin un paper protagonista en la crisi que pateixen milers de refugiats que fugen de la guerra. “Barcelona ha estat sempre pionera en la cultura de la pau i davant de la inacció de l’Estat, l’Ajuntament, les entitats socials i la ciutadania de Barcelona hem decidit mobilitzar-nos. Els estats són els que decideixen sobre l’asil, però som les ciutats les que podem garantir la convivència de persones amb idees, cultures i religions diferents. No ens quedarem de braços creuats”, ha afegit.

Amb la seva presència a aquest seminari, organitzat pel Consell d’Europa per a debatre qüestions com l’àmbit dels drets humans i la seva relació amb la interculturalitat, el tinent d’alcaldia ha volgut exposar el compromís del govern municipal de Barcelona per assumir el lideratge en qüestions de drets humans que afecten avui Europa, així com la necessitats de treballar-ho en xarxa amb d’altres ciutats.

Asens ha defensat la necessitat que les ciutats també siguin reconegudes com a garants del compliment dels drets humans i de les normes que els protegeixen, com per exemple la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. “Aquesta obligació no és, ni pot ser-ho, paper mullat, ja que ens vincula i obliga, davant dels altres estats, davant de les altres ciutats, però sobretot davant de la nostra ciutadania”, ha afegit. En aquest sentit, ha recordat que les obligacions d’una ciutat són “moltes, variades i exigents, i més en una ciutat diversa com la nostra”, en què, ha recordat Asens, hi ha el 16% de població estrangera, s’hi practica més de 20 religions o creences, i s’hi parlen més de 200 llengües.

Per aquesta raó, Asens ha defensat la iniciativa del govern municipal d’incloure aquest enfocament de protecció dels drets humans en “l’elaboració, planificació i avaluació de polítiques públiques”.

Asens ha posat els exemples de la existència a Barcelona, de l’Oficina per la No Discriminació, que té com objectiu atendre casos relacionats amb el discurs de l’odi, la plena ciutadania o l’exercici de drets civils a l’espai públic; l’elaboració del Pla Barcelona Ciutat de Drets, que s’està elaborant des de la seva tinença, així com l’existència d’altres plans, com el de l’Estratègia Antirumors, que combat els rumors i estereotips que afecten a la diversitat.





Paraules clau

drets humans/