L’Ajuntament de Barcelona inicia el procés per redefinir les normes reguladores de la participació ciutadana : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona inicia el procés per redefinir les normes reguladores de la participació ciutadana

16/06/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La regidoria de Participació ha posat en marxa el procés de revisió de les normes reguladores de la participació ciutadana. El procés està tutelat per una comissió impulsora conformat per les diferents forces polítiques i entitats de diferent tipus. Aquestes entitats són: la Taula del Tercer Sector, el Consell d’Immigració, la Federació ECOM, la Xarxa Catalana de Dones Directives i Professions de l’Acció Social, el Consell Ciutadà de Sant Martí (Federació entitats Clot-Camp de l’Arpa), el Consell de la Joventut de Barcelona, el Consell d’Associacions de Barcelona, el Secretariat Sants-Montjuic, laCoordinadora d’Entitats del Poble-sec i la FAVB.

El treball de revisió de les normes es va iniciar el mandat anterior, i des del govern municipal es vol incorporar la feina feta prèviament per les diferents forces polítiques i entitats, així com el Consell de Ciutat, i alhora ampliar el camp d’actuació per tal de millorar la qualitat democràtica, fomentar la participació ciutadana i dotar-la de mitjans que potenciïn que el ciutadà coprodueixi polítiques municipals; pugui exercir un control més directe sobre l’acció dels representants polítics; així com incorporar mecanismes de democràcia directa que assegurin una major implicació i incidència de la ciutadania en les decisions que afecten a la ciutat.

L’actual marc normatiu data de l’any 2002, i només es van fer algunes modificacions posteriors com  la creació dels Consells de Barri i l’ampliació de les funcions dels consellers de Districte.

El procés, liderat per la comissió impulsora, divideix en tres el marc d’actuació: òrgans regulats, com ara consells sectorials, consells de barri…; democràcia directa, com ara referèndum per temes de competència municipal, iniciatives ciutadanes…; i processos de participació urbana, que han de permetre establir els criteris mínims per fer un procés de participació o establir les bases de la coproducció de les polítiques públiques.

Aquest procés consta de diferents fases, una primera més enfocada a debatre amb tècnics municipals i espais, col·lectius i associacions més afectades per la temàtica; una segona fase d’apertura a la ciutadania i una última fase de retorn. Totes aquestes fases estaran tutelades per la comissió impulsora.

 

Una participació del segle XXI

Fins ara la participació ciutadana a l’Ajuntament de Barcelona s’ha basat en els Consells Municipals, els Consells de Barri i en algunes accions de democràcia activa com són les consultes.

La nova regulació vol respondre a les demandes de la ciutadania del segle XXI, retornant el poder popular i el control de la institució als ciutadans de Barcelona. Així doncs, la democràcia activa no només és l’elecció de representants sinó que facilita la iniciativa, la col·laboració i la coproducció de polítiques i presa de decisions a través de processos de democràcia directa com són les consultes i els referèndums, o bé, a través de processos de participació directes, àgils i amb vot per fer de la coproducció de polítiques municipals una nova forma d’entendre el paper de la institució. Una institució que ha d’activar també mecanismes d’escolta activa respecte a les propostes i processos ciutadans.

“Hi ha molta feina feta per tal de millorar les normes reguladores de la participació. El nou marc ha d’afavorir la possibilitat de que les propostes ciutadanes tinguin mecanismes per ser incloses en el debat municipal”, diu Gala Pin, regidora de Participació.

Aquesta revisió de la normativa vigent es vol fer des del consens ciutadà i polític, per aquest motiu el grup de treball promotor està format per entitats, col·lectius i representants ciutadans i membres dels diferents grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Barcelona.

 





Paraules clau

Participació/