Barcelona comptarà amb un nou Centre d’Allotjament Temporal per a Famílies vulnerables : Servei de Premsa

Barcelona comptarà amb un nou Centre d’Allotjament Temporal per a Famílies vulnerables

11/08/2016

 

Barcelona comptarà a partir d’aquesta tardor amb un Centre d’Allotjament Temporal per a Famílies (CATF), una nova tipologia d’equipament adreçat a famílies en situació de vulnerabilitat i/o de manca d’habitatge, que podran fer-ne ús per un període d’entre 2 i 3 anys, durant el qual rebran suport sòcio-educatiu per tal que puguin assolir la plena autonomia.

El centre, ubicat al carrer Sant Pere Més Baix, 88, tindrà capacitat per a 12 famílies, preferentment amb menors a càrrec, que s’allotjaran en un mateix edifici d’habitatges, amb espais comuns i un equip permanent de suport sòcio-educatiu.

Per acollir-lo s’ha rehabilitat íntegrament un edifici de quatre plantes, que ara disposa a cada replà de tres habitatges d’entre 45 i 70 metres quadrats, per donar cabuda a diferents tipus de família. A la planta baixa s’hi ubica una zona comuna per als i les residents, un magatzem, una bugaderia comunitària, espai per a recollida de deixalles, un local i despatxos per a la tasca de l’equip educatiu.

Les famílies usuàries d’aquest recurs seran derivades per serveis socials. Hauran de disposar d’una mínima autonomia personal per assumir la cura i atenció pròpia, de la llar i dels infants del nucli familiar, així com acceptar el seguiment d’un pla de treball social. Durant la seva estada, es treballaran, en funció de les necessitats de cada família, aspectes com:
– pla de treball amb plans d’estalvi per garantir la sortida de l’equipament amb garantia d’autosuficiència
– consolidar actituds, habilitats i coneixements necessaris per viure de manera autònoma
– actuacions en l’àmbit familiar per construir dinàmiques satisfactòries
– actuacions per a la inserció comunitària i cultural en els diversos recursos del barri
– actuacions adreçades a la inserció laboral
– actuacions d’acompanyament a escoles, CAP o d’altres
– actuacions per garantir una relació i convivència positiva entre les famílies allotjades, la xarxa veïnal i l’entorn social
– activitats lúdiques i d’esbarjo adreçades als infants residents a l’equipament

Un cop superat el període d’estada, les famílies comptaran amb un any de supervisió educativa per garantir el trànsit cap a la plena autonomia.

 

Altres recursos d’allotjament

A diferència d’altres recursos d’allotjament col·lectiu existents, aquest equipament és el primer que permetrà una estada més llarga a les famílies, donada la seva major necessitat de suport i seguiment. Així, el centre de Navas per a famílies, amb una capacitat de 25 pisos i fins a 100 places, té una mitjana d’estada de 120 dies, mentre que l’equipament d’Hort de la Vila està destinat preferentment a persones soles i n’acull 90.

Barcelona compta també amb una xarxa de 50 pisos d’inclusió, alguns dels quals són utilitzats també per famílies. La diferència principal radica en que aquests habitatges es distribueixen pel conjunt de la ciutat, integrats en escales de pisos, i amb un suport educatiu extern, mentre que el nou CAFT de Sant Pere Més Baix, que entrarà en funcionament a l’octubre, disposarà d’un equip de professionals específic.

En la rehabilitació i equipament de l’edifici s’han invertit 1,4 milions d’euros, i l’adjudicació de la gestió educativa del centre fins l’any 2019 s’ha fet per un import total de 719.000 euros.Compartiu aquest contingut