L’Ajuntament de Barcelona proposa revisar els protocols d’actuació en desnonaments : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona proposa revisar els protocols d’actuació en desnonaments

15/09/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat aquest matí revisar els protocols d’actuació per tal que no sigui possible que es torni a produir un desnonament com el d’ahir al districte de Sants-Monjuïc, amb un fort desplegament policial i que va afectar una família amb 3 menors que vivia en un pis d’un gran tenidor. La família no pagava el lloguer per una situació sobrevinguda de vulnerabilitat. Colau ha explicat que la família, que ja estava en contacte amb els serveis socials de l’Ajuntament, estava a punt de rebre una solució a la seva situació i ha tornat a lamentar l’excepcionalitat del desnonament i les circumstàncies en les quals es va produir. “Això no pot tornar a passar, i crec que ha de ser un toc d’alerta per totes les administracions”, ha dit l’alcaldessa, que aquest matí ha comparegut amb el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, per donar compte de noves iniciatives vinculades amb el dret a l’habitatge. Colau ha defensat una major coordinació i informació per part de la Generalitat per garantir que una situació com la d’ahir no es torni a repetir.

Ada Colau ha recordat que amb la llei 24/2015 el desallotjament no s’hauria pogut produir, donat que el propietari, que és un gran tenidor de pisos, hauria estat obligat a oferir una alternativa habitacional, i ha criticat durament el govern estatal i el Tribunal Constitucional per mantenir en suspens la llei catalana. “En aquesta situació jurídica anòmala, amb una llei suspesa parcialment, totes les administracions hem de fer el màxim possible per aturar aquests desnonaments, no per executar-los”, ha insistit. L’Ajuntament, davant la suspensió de la llei, ha recuperat la via de la sanció pels grans tenidors que tenen pisos buits a la ciutat. En aquest sentit, hi ha actualment 250 expedients de sanció oberts o en preparació.

L’alcaldessa de Barcelona ha explicat una bateria d’iniciatives necessàries per afrontar l’emergència habitacional i s’ha ofert un cop més a la Generalitat i l’Estat per treballar-les conjuntament. A més de la revisió dels protocols d’actuació en desnonaments, Colau ha destacat les següents mesures:

– Regular el lloguer abusiu per evitar les pujades de preu que s’estan produint i que no van acompanyades d’un increment de la renda de les famílies, una iniciativa que ja es dóna a ciutats com Berlín o París, una iniciativa que requereix del concurs de les administracions superiors perquè l’Ajuntament no en té competència
– Impulsar un Índex públic de referència del preu del lloguer que tingui en compte factors com el territori, els preus mitjans o el nivell de renda
– Ampliar la durada dels contractes de lloguer, que ara és de 3 anys per una reforma aprovada pel govern espanyol
– Disposar d’un registre de grans tenidors que incompleixen la llei o fan males pràctiques

Ada Colau també ha anunciat que mantindrà reunions amb grans operadors i plataformes que ofereixen pisos de lloguer per tal d’abordar la problemàtica sobre el preu del lloguer.
En la compareixença d’avui s’ha donat a conèixer la posada en marxa del nou portal de l’habitatge de Barcelona http://www.habitatge.barcelona un nou espai on per primera vegada es pot trobar tota la informació i serveis relacionats amb l’habitatge. També s’han donat a conèixer les últimes dades de la feina realitzada per la nova Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER), que es va crear fa uns mesos precisament per donar una resposta immediata i més efectiva.

Durant la roda de premsa també s’ha anunciat la primera compra exercint el dret a retracte realitzada darrerament per l’Ajuntament de Barcelona sobre un edifici situat al districte de Ciutat Vella propietat de la Sareb, que havia estat venut a una empresa, sense haver-lo ofert abans a la Generalitat, com era la seva obligació.

L’immoble està situat al barri de la Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i la configuració que s’havia donat als habitatges en el projecte pel qual l’empresa que l’havia adquirit havia demanat llicència, feien preveure que l’ ús que es pretenia donar era d’apartaments turístics.

L’Ajuntament va demanar a la Generalitat poder exercir el dret de retracte, és a dir, de resoldre aquesta venda i subrogar-se en el lloc del comprador, comprant l’edifici pel mateix preu. Aquest edifici es destinarà a habitatge públic de lloguer, per donar solució als casos d’emergència en l’habitatge que es produeixen al Districte.

Per altra banda, també s’ha anunciat la compra de l’edifici de l’Espai de l’Immigrant, que també es destinarà a habitatge públic de lloguer.

Us podeu descarregar el dossier de premsa amb tota la informació del nou portal i el balanç de la UCER en el següent enllaç.

També podeu descarregar fotografies sobre l’activitat de la UCER (reunions de la taula de desnonaments de Ciutat Vella i inspecció d’habitatges) en aquest altre enllaç.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
habitatge/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina