Barcelona protegeix la singularitat i el valor històric del barri de la Satalia, a Sants-Montjuïc : Servei de Premsa

Barcelona protegeix la singularitat i el valor històric del barri de la Satalia, a Sants-Montjuïc

30/09/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

El Consell Plenari ha aprovat definitivament aquest divendres el Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) del barri de la Satalia, a Sants Montjuïc. El document, que ha tirat endavant per unanimitat, significa a la pràctica la conservació de les edificacions i dels camins, fonts i murs antics existents, i limita la possibilitat de creixement del sòl i sostre residencial. Així doncs, l’Ajuntament blinda el teixit urbà i el valor històric d’un barri de muntanya singular com és la Satalia.

El pla es desenvolupa a partir de la Modificació de pla general metropolità (MPGM) en l’àmbit de la muntanya de Montjuic, aprovada definitivament el juny de 2014 i que determina que l’àmbit de la Satalia situat per sobre del passeig de l’Exposició passa de zona verda a zona de conservació de l’estructura urbana i de l’edificació. L’ordenació detallada d’aquest entorn quedava pendent del pla urbanístic que ha vist definitivament la llum avui.

El PMU afronta la realitat d’un barri existent des de fa molts anys, cohesionat i molt característic que compta amb uns elements històrics rellevants, tant pel que fa a edificacions com camins i murs antics que es conservaran.

També s’inclou la catalogació patrimonial de 20 edificacions existents, amb una fitxa específica que determina les característiques i nivell de protecció de cadascuna d’elles, i es defineixen en detall nous àmbits de qualificació urbanística on es reconeixen els carrers i passatges existents, es proposa noves zones verdes i equipaments, i també es tracta de manera específica a partir de les seves característiques els diferents tipus d’edificació existents.

 

Un pla urbanístic coproduït amb els veïns

Una singularitat del procés d’elaboració del pla ha estat el treball conjunt de l’equip de Govern, el Districte i els tècnics municipals amb l’Associació de Veïns de La Satalia. La protecció de l’entorn és fruit d’una feina gairebé artesanal duta a terme de forma participada amb el veïnat que ha tingut en compte totes les característiques de cada parcel•la i ha buscat solucions fonamentades en elles per a la seva regulació.

El procés de diàleg i d’escolta activa ha estat molt positiu, i és que els propis veïns s’han implicat en aquest projecte des de fa més de sis anys. En aquest temps, han proporcionat informació i documentació històrica i cartogràfica vinculades a les edificacions existents i al bagatge històric del barri que han permès aprofundir fins a l’últim detall i elaborar un pla urbanístic fet a mida per a la Satalia.

 

Tipologia dels habitatges

L’ordenació defineix diferents subzones, per a les quals es precisen els paràmetres específics d’ordenació. Així, es tenen en compte els nombrosos elements patrimonials existents (edificis, murs, elements hidràulics, tanques, etc) per tal de preservar-los. També es defineixen els sistemes d’espais lliures, creant noves connexions i recorreguts, així com la xarxa viària, seguint l’estructura de l’existent, i els equipaments comunitaris.

Així, es conserva la tipologia de les edificacions de les zones definides. Les alçades d’aquests habitatges són en general inferiors a les del barri del Poble-sec. La majoria dels edificis són de planta baixa, planta baixa més planta pis i planta baixa més dues plantes pis. Puntualment, destaca algun bloc d’habitatges d’alçada de planta baixa més set al passatge de Serrahima, i de planta baixa més quatre i més sis al passeig de l’Exposició, que sobresurten de la resta.

La topografia de l’àmbit posa de relleu els salts entre edificacions fruit dels canvis de rasant de l’enclavament. Degut als pendents existents, es produeixen en alguns punts volums amb alçades diferents al carrer i a l’interior de la parcel•la, com al passatge de Serrahima.

 

Catalogació patrimonial de 20 habitatges

El pla urbanístic de la Satalia inclou l’actualització del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de la Ciutat de Barcelona a l’àmbit del Districte de Sants-Montjuïc. L’objectiu és identificar les parcel•les amb una protecció individualitzada i definir-ne les intervencions permeses per tal de preservar-ne la fesomia.

En total, s’eleva el nivell de protecció patrimonial dels 20 habitatges següents:

– Nivell B de protecció: Passatge de Serrahima, 2, 3, 12 i 14.

– Nivell C de protecció: c/Blasco de Garay, 75 i 81; c/Creu dels molers, 105; passeig de l’Exposició, 81, 95-97, 103, 117; c/Julià, 7-9 i 22; c/Margarit, 88, 94, 96 i 102-106; passatge de Serrahima, 1, 4, 7-11.

Elements històrics

A banda dels elements ja inclosos en el conjunt del passeig de l’Exposició, el barri conserva el seu caràcter gràcies a la presència de nombrosos elements que s’han mantingut amb el pas del temps. Són els camins històrics, els murs de pedra i les construccions hidràuliques, així com altres peces menys visibles com els refugis antiaeris que formen part de la història més recent.

En l’àmbit de la Satalia, alguns dels carrers actuals i que queden protegits segueixen traces dels camins històrics. És el cas del passatge Antic de València, el camí de la Creu dels Molers, el camí de La Satalia i el carrer de Margarit. Altres carrers com el de Julià, el passatge de Julià, el carrer de Martras o el passatge de Serrahima han rebut el nom dels propietaris de les parcel•les agràries inicials que han donat origen al barri.

També es conservaran nombrosos murs de pedra provinent de les pedreres situades a la muntanya de Montjuïc. Els trams més destacables tant per les seves dimensions com per l’estat de conservació són els situats a l’entorn del passatge Antic de València i el carrer de la Creu dels Molers. A banda dels murs observables a peu de carrer hi ha també murs de pedra situats a l’interior de les parcel•les, en alguns casos delimitant les propietats; i en d’altres com a murs de contenció de terres.

Pel que fa a les construccions hidràuliques, s’han conservat nombroses bases i aljubs, safareigs, mines d’aigua, pous i sortidors d’abastament d’aigua dins les parcel•les, en els jardins o dins les pròpies edificacions. Totes elles queden reflectides en el PEMU.

A més, a l’àmbit de la Satalia consten sis refugis antiaeris utilitzats durant els anys de la Guerra Civil. Alguns d’ells van ser construïts per la Junta Local de Defensa Passiva de Barcelona –depenent de l’Ajuntament–, i d’altres per iniciativa ciutadana per tal de protegir la població.





Paraules clau

Sants-Montjuic/ Satalia/