Colau: “Aquest és el segle de les ciutats” : Servei de Premsa

Colau: “Aquest és el segle de les ciutats”

17/10/2016

L’alcaldessa de Barcelona intervé en l’obertura de l’Assemblea Mundial de Ciutats per demanar un canvi de paradigma en la relació entre els Estats i les ciutats

“Som aliades, compteu amb nosaltres. No podem fallar a la ciutadania”, proclama davant l’auditori central de l’assemblea mundial de ciutats, inaugurada pel secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon

L’assemblea, inaugurada per Ban Ki Moon, dóna pas a la Conferència de Nacions Unides Habitat III, que decidirà la Nova Agenda Urbana per les dues properes dècades

 

Habitat III, la Conferència Mundial de Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà, es posa en marxa avui a Quito (Equador) per decidir la Nova Agenda Urbana per les dues properes dècades, una agenda que vindrà marcada per la lluita contra el creixement de les desigualtats i el canvi climàtic, entre altres. Hàbitat III s’inaugura avui després que ahir se celebres l’Assemblea Mundial de Ciutats, en un auditori ple de gom a gom i amb la presència del secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, i el secretari general de la conferència Habitat III, Joan Clos.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va formar part del primer grup d’autoritats locals de tot el món que van prendre la paraula en l’inici de l’assemblea per defensar la declaració que les ciutats porten a la Cimera d’Habitat III, on demanen un paper protagonista en la implementació, seguiment, avaluació i finançament de la Nova Agenda Urbana, i que aquesta no quedi només a les mans dels Estats.

Colau va rebre un clar suport de l’auditori quan va dir que “aquest és el segle de les ciutats, però també de la feminització de la política i del canvi de valors”. “Prou de competir, hem de cooperar”, va afirmar l’alcaldessa de Barcelona, que va defensar que les ciutats puguin accedir directament als fons de finançament internacionals sense l’obligació d’haver de passar necessàriament pels Estats. Colau va reivindicar “el dret a la ciutat”. “Les ciutats han de ser territoris de drets, especialment dels més vulnerables, com els infants, les dones, els refugiats o les persones LGTBI. Ciutats que defensin la igualtat d’oportunitats, els drets i les llibertats”, va proclamar davant l’auditori de Nacions Unides. La Nova Agenda Urbana contempla prioritzar la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic, fet que aquests dies ha servit a l’alcaldessa per insistir que aquests reptes globals no es poden afrontar sense les ciutats, que són part del problema i també la seva solució. I sempre ha citat un exemple clar: el transport públic. Mentre els Estats firmen acords apostant per reduir l’ús del vehicle privat, ciutats com Barcelona, i la seva àrea metropolitana, han vist reduïdes dràsticament les aportacions del govern espanyol al transport públic, passant de 200 a 98 milions. “Aquest és un exemple del que no pot passar, una contradicció entre el que es firma i el que es fa”, lamenta Colau.

L’Assemblea Mundial d’ahir va ser el punt i final d’un llarg periple en el qual les ciutats han consensuat una posició conjunta davant la Conferència Habitat III de Nacions Unides, que comença avui.

 

Enfortir els llaços amb Amèrica Llatina

Les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena, van coincidir al matí al Fòrum Iberoamericà de Governs Locals, que va tenir lloc a Quito aprofitant la Cimera Mundial. Colau va parlar davant d’alcaldes i representants locals per reivindicar la relació històrica amb Amèrica Llatina, a qui mira amb “estima i admiració”, i va oferir-se per seguir treballant en l’enfortiment dels llaços de cooperació culturals i econòmics. Tant Colau com Carmena van coincidir en fer una defensa de les ciutats com a autèntics agents de canvi i en la necessitat de treballar en xarxa per replantejar la governança local, “que ja no pot passar només pels Estats”, per la qual cosa van demanar més recursos i competències, però també més participació i més democràcia. “Tenim un deure polític i ètic: aprofitar l’oportunitat per tenir ciutats més justes, més sostenibles i més transparents”, va afirmar l’alcaldessa de Barcelona, que va tancar la jornada participant en el Fòrum Alternatiu de FLACSO, que també té lloc aquests dies a Quito i on Colau va poder dialogar amb representats d’organitzacions socials i del món acadèmic.

 

En la jornada prèvia a la inauguració d’Habitat III, Ada Colau també va participar en la inauguració de l’estand conjunt de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, que va comptar amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la presidenta provincial, Mercè Conesa.

 

AGENDA PÚBLICA ALCALDESSA

 

DILLUNS 17 D’OCTUBRE (Quito, hora local)
9:15 hores. Diàleg amb autoritats de governs locals, al Fòrum Alternatiu de FLACSO.
15:00 hores. Després d’assistir a la inauguració oficial d’Habitat III, Ada Colau intervindrà en la primera sessió plenària de la cimera mundial. L’acte d’inauguració estarà presidit pel secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, i el director executiu d’ONU-Habitat, Joan Clos.

 

DIMARTS 18 D’OCTUBRE (Quito, hora local)
Durant el matí, l’alcaldessa de Barcelona mantindrà diverses reunions en el transcurs de la cimera d’Habitat III.

 

Versión en castellanoCompartiu aquest contingut