L’Ajuntament treu a concurs públic set solars municipals per impulsar l’habitatge cooperatiu : Servei de Premsa

L’Ajuntament treu a concurs públic set solars municipals per impulsar l’habitatge cooperatiu

29/10/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

Es tracta de terrenys situats a Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi amb un potencial per construir 133 pisos en total

L’equip de Govern impulsa així noves formes d’accés i de relació amb l’habitatge protegit que no són ni el lloguer ni la propietat, fórmules que eviten l’especulació, garanteixen l’estabilitat en el temps dels usuaris i fomenten la gestió comunitària dels immobles

 

L’Ajuntament de Barcelona treu a concurs públic en els propers dies l’adjudicació de set solars situats en diferents districtes de la ciutat per a la construcció d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, o cohabitatge. Es tracta de solars situats als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi, en els quals el potencial total d’edificació suma 133 habitatges.

L’accés a aquest concurs quedarà restringit a cooperatives que fomenten noves formes d’accés i de relació amb l’habitatge protegit, que no passen per la propietat ni tampoc pel lloguer. Amb aquest concurs el Govern municipal posa en marxa una nova línia d’actuació per ampliar del parc d’habitatge assequible de la ciutat, aquest cop oferint noves oportunitats a cooperatives i promotores socials d’habitatge. La propietat del sòl mai no deixarà de ser pública i s’oferirà en dret de superfície.

Les bases del concurs es publicaran en els propers dies, moment a partir del qual les cooperatives interessades podran presentar les seves propostes.

La valoració  dels projectes tindrà especialment en compte criteris ambientals, com l’ús de sistemes constructius de baix impacte ambiental, i socials, com la imbricació amb el territori i la participació dels cooperativistes.

Igualment, els projectes han de preveure una quantitat significativa d’espais comunitaris que promoguin la vida en comunitat, l’ús compartit d’infraestructures bàsiques i la coresponsabilitat dels usuaris en la gestió.

Es solars que es posen a disposició en aquesta nova iniciativa són els següents:

Carrer Ulldecona, 26-28: Situat al barri de la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc. Té 557 metres quadrats. El sostre potencial són 41 habitatges.

Passeig Joan de Borbó, 11: Està situat al barri de la Barceloneta, a Ciutat Vella. Té una superfície de 119 metres quadrats i un sostre edificable que permetria la construcció de 8 habitatges.

Carretera de Sant Cugat, 66-70: Es troba al barri de Sant Genís dels Agudells, al districte d’Horta-Guinardó. Té una superfície total de 583 metres quadrats, i un sostre edificable que permetria la construcció de 9 habitatges.

Carrer del Pla dels Cirerers, 2-4: El solar es troba al barri de les Roquetes, al districte de Nou Barris. Té una superfície de 428 metres quadrats i la possibilitat d’aixecar-hi un edifici amb un total de 27 pisos.

Carrer d’Aiguablava, 74-76: El solar se situa al barri de la Trinitat Nova, també al districte de Nou Barris. Té 661 metres quadrats de superfície en els quals es podrien construir uns 25 habitatges.

Carrer del General Vives, 4-6: Es troba al barri de Sarrià, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Té 660 metres quadrats de superfície, i un sostre potencial que permetria la construcció d’un total de 16 habitatges.

Carrer Espronceda, 131-135: Es troba al barri del Poblenou, al districte de Sant Martí. Té 472 metres quadrats de superfície, i un sostre potencial que permet la construcció d’uns 18 habitatges.

Es tracta d’un primer paquet de solars. En els propers mesos, alhora que se segueix el procediment de licitació, s’ampliarà amb nous espais que es posaran a disposició d’aquest projecte, i també amb la possibilitat d’incorporar edificis que s’han de rehabilitar i que tornarien al mercat també amb aquesta modalitat de tinença en cooperativa.

La implantació de models alternatius que ja funcionen amb èxit en altres ciutats del món té com a finalitat progressar en la concepció de l’habitatge com un dret social. El Govern municipal es planteja l’objectiu de licitar al llarg dels propers anys almenys més de 400 habitatges cooperatius a la ciutat.

En aquests moments hi ha dos projectes de cohabitatge que ja es troben en desenvolupament: Can Batlló, que proporcionarà 28 habitatges, i les obres del qual començaran aquesta tardor, i un edifici al carrer Princesa, a Ciutat Vella, que acollirà 5 nous pisos.

A més de posar a disposició solars municipals, l’Ajuntament està en converses amb la banca ètica i cooperativa per facilitar el finançament d’aquests projectes.

El cohabitatge ha demostrat ser una alternativa molt exitosa tant per accedir a un habitatge a preu inferior al del mercat, com per a garantir la implicació dels usuaris en la gestió i el manteniment dels habitatges a ciutats del nord d’Europa com Viena, Copenhaguen i Berlín.

La idea fonamental d’aquest model és que la propietat dels immobles correspon a una cooperativa així que mai no es pot especular amb ells. En aquestes comunitats de veïns no existeixen propietaris, sinó socis que viuen amb un règim semblant al lloguer indefinit però amb un preu molt més assequible i una gestió dels espais comuns molt més col·laborativa.

La Taula de Cohabitatge, impulsada conjuntament per la Regidoria d’Habitatge,i el Comissionat d’Economia Social i Solidària es va constituir l’any passat com un espai en el qual hi participen entitats financeres de banca ètica i cooperativa, cooperatives d’habitatge, promotores socials, i entitats socials i veïnals que tenen interès en impulsar projectes de cohabitatge.

Paraules clau

habitatge/ habitatge cooperatiu/