L’Ajuntament de Barcelona ha endegat més del 50% de les mesures previstes per lluitar contra la violència masclista en menys d’un any : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona ha endegat més del 50% de les mesures previstes per lluitar contra la violència masclista en menys d’un any

13/11/2016Temps estimat de lectura: 3 minuts

Per primera vegada els PIADS atenen a nenes des dels 12 anys

Es crea la Unitat de Tràfic d’Éssers Humans per lluitar contra l’explotació sexual a la ciutat

Acompanyament a dones que han patit violència de gènere en el procés judicial

 

Fa un any la Regidoria de Feminismes i LGTBI va posar en marxa una mesura de govern per millorar el sistema d’abordatge integral de les violències masclistes. Aquesta mesura incrementava amb 1 milió d’euros el pressupost destinat a prevenir, detectar i donar resposta a les dones que han patit violència.

Ara, un any després, el Govern municipal fa balanç de les mesures endegades i avança les previsions per al proper any.

“La lluita contra la violència de gènere és una de les màximes prioritats d’aquest govern i d’aquesta ciutat. Per això, des del primer moment hem impulsat accions per prevenir, detectar i acompanyar a les dones que pateixen violència masclista”, afirma Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI.

La mesura de govern presentada al novembre del 2015, coincidint amb el mes dedicat a la lluita de la violència vers les dones, mostrava 48 actuacions a desenvolupar, de les quals s’han desplegat 28 actuacions i s’han finalitzat 3.

L’abordatge integral contra les violències masclistes es dividia en tres àmbits d’actuació: sistema d’informació i anàlisi; sistema de detecció, atenció i recuperació i, per últim, sistema de prevenció.

Així doncs, entre les mesures més destacades que s’han activat, hi ha l’ampliació dels PIADS a l’atenció de noies a partir dels 12 anys (fins ara era 18 anys); s’han incrementat de 5 a 17 les places de llarga estada a cases d’acollida i s’ha ampliat a 30 les places en altres tipologies de residència, garantint a 13 dones l’accés a pisos d’emergència social i habitatge protegit. A més, s’ha introduït una clàusula social específica sobre assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses que donen servei municipal o treballen per l’administració barcelonina.

Recentment, a més, s’ha creat la Unitat de Tràfic d’Éssers Humans per lluitar contra l’explotació sexual a la ciutat.

També s’ha dut a terme la internalització de la gestió de PIADs (Punts d’Informació i Atenció a les Dones) i del SARA (Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida)

 

Més detecció, prevenció i un millor acompanyament

Durant aquest any s’han millorat els protocols, així com el sistema de dades per poder detectar i donar resposta més eficient i eficaç a les dones que pateixen violència de gènere, a més, de formar en transversalitat als equips tècnics municipals per aplicar una mirada de gènere en el dia a dia de l’Ajuntament de Barcelona.

Una sensibilització que també s’ha impulsat a les escoles, amb la realització de 56 tallers de prevenció a 22 centres educatius diferents arribant a 1.364 noies i noies.

D’altra banda, s’ha establert un protocol de dol de la ciutat per feminicidi, que es posa en marxa cada vegada que una dona és assassinada per un home a Barcelona.

A més, s’han augmentat els recursos destinats a entitats que s’encarreguen de fer acompanyament a les dones que assisteixen al jutjat per temes de violència masclista.

 

Document relacionat

INFORME DE SEGUIMENT DE LA MESURA DE GOVERN: MILLORA DEL SISTEMA PER L’ABORDATGE INTEGRAL DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Paraules clau

violència masclista/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina