L’Ajuntament multa amb 4 sancions de 315.000 euros a grans tenidors d’habitatge per mantenir pisos buits : Servei de Premsa

L’Ajuntament multa amb 4 sancions de 315.000 euros a grans tenidors d’habitatge per mantenir pisos buits

21/11/2016Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha imposat 4 sancions de 315.000 euros a grans tenidores d’habitatge per mantenir pisos buits. Es tracta de dues sancions imposades a la Sareb sobre dos pisos situats al districte de Sant Martí, una al BBVA sobre un pis situat a Nou Barris, i una altra al Santander per un pis també de Nou Barris, i que corresponen 4 expedients iniciats l’estiu del 2015, a principi d’aquest mandat, quan es va detectar que aquestes grans tenidores tenien aquests pisos buits des de feia més de 2 anys, i en aplicació de Llei del  Dret a l’Habitatge de 2007.

Els expedients d’aquestes sancions es van iniciar al començament d’aquest mandat municipal. Sobre aquests pisos s’han posat primer una multa coercitiva de 5.000 euros, una segona de 10.000 euros i una tercera de 15.000 euros. Finalment, l’expedient va prosseguir amb el procediment sancionador que ha culminat en els quatre casos amb aquestes sancions de 315.000 euros. Són els primers 4 expedients que arriben al final del procediment.

 

Canvi de metodologia per multar per habitatges buits

Segons ha explicat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, “la intenció del Govern municipal no és recaptar diners sinó que els habitatges tinguin el seu ús social”. Per això, el Govern municipal ha decidit introduir canvis en la metodologia d’aplicació de la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya de 2007, ja que el procés amb l’aplicació de 3 coercitives prèvies a l’inici de l’expedient sancionador és molt llarg. De fet, la Llei pel Dret a l’Habitatge de Catalunya considera compatible imposar les sancions alhora que les multes coercitives.

Així doncs, impulsada des de la regidoria d’Habitatge i amb els serveis jurídics municipals, s’ha elaborat una nova estratègia que escurça els procediments administratius. A partir d’ara, el procediment es realitzarà amb els següents passos: es declararà la utilització anòmala de l’habitatge un cop es comprovi que fa dos anys que resta buit. A partir d’aquest moment, s’iniciarà l’expedient amb una primera multa coercitiva de 5.000 euros, i paral·lelament s’obrirà l’expedient sancionador. Aquest procediment permet estalviar entre 5 i 6 mesos en els procediments.

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit accelerar el procés donat l’actual situació d’emergència residencial.

 

Un total de 207 expedients oberts per tinència de pisos buits

En aquests moments, l’Ajuntament de Barcelona té oberts un total de 207 expedients per tinència de pisos buits.

D’aquests, 64 són procediments iniciats durant 2015 i els altres 143 s’han obert al llarg de 2016.

Aquests 207 expedients es troben en diferents fases de la tramitació que són les següents:

– 56 estan en tràmit de declaració d’utilització anòmala.

– 13 estan en primera multa, dels quals s’han recorregut 10

– 8 estan en segona multa, dels quals s’han recorregut 5

– 2 estan en tercera multa, sense recursos presentats.

Per tant, hi ha 8 expedients que no han estat recorreguts dels quals 4 corresponen a les 4 sancions incoades, i els altres 4 corresponen a pisos que han estat cedits a l’Ajuntament i per tant, el procediment ha quedat arxivat.

 

 

 

Paraules clau

habitatge/