L’Ajuntament de Barcelona veu el recurs de les elèctriques com un “menyspreu” a la ciutadania : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona veu el recurs de les elèctriques com un “menyspreu” a la ciutadania

02/12/2016Temps estimat de lectura: 2 minuts

Laia Ortiz recorda que el Tribunal Constitucional no ha suspès els articles referents a pobresa energètica de la llei 24/2015, i per tant, segueixen vigents i aplicables

 

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha titllat avui de “menyspreu” a la ciutadania el recurs interposat per la Asociación Española de la Indústria Eléctrica (UNESA) contra la instrucció sobre els mecanismes de protecció social per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica, aprovada pel consistori al juliol passat en virtut del desplegament de la llei 24/2015, i ha assegurat que causa “indignació”.

“Aquest recurs és una manca de respecte a la ciutadania i al Parlament de Catalunya, que van impulsar la llei de pobresa energètica per protegir el dret fonamental als subministraments bàsics de les persones”, ha assegurat Ortiz. Segons la tinenta d’alcaldia, aquesta acció judicial de les empreses que formen part d’UNESA –formada per les 5 grans empreses dels sistema elèctric espanyol: ENDESA, GNF, VIESGO, IBERDROLA I EDP— “resulta incomprensible amb els drames humans d’aquests últims dies”.

“És incomprensible que es giri l’esquena no només a l’ajuntament sinó a aquests drames, sobretot quan tots es tribunals que s’han pronunciat sobre la legislació han mantingut principi de precaució i quan el mateix ministre d’energia s’ha manifestat a favor d’aquesta i l’ha elogiat per ser una llei pionera en la garantia d’aquests drets”. Ha recordat que el principi de precaució no és voluntari, “és obligatori”.

Ortiz ha insistit en la necessitat de “fer-nos més forts que mai en la defensa de la llei i en la nostra instrucció i anar junts municipis, ciutadania i Generalitat perquè aquesta llei sigui aplicable amb garanties”. “L’enemic és gran, perquè són grans els interessos econòmics. Però per això cal protegir a les persones i els drets fonamentals”, ha conclòs.

La instrucció recorreguda es va aprovar al juliol i preveu mecanismes de protecció social per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica. És un instrument jurídic que detalla totes les obligacions de les empreses que es deriven de la Llei 24/2015 i estableix el corresponent règim de sancions en cas d’incompliment.

La instrucció estableix que correspon a les empreses:

– informar els seus clients dels drets que recull la llei “en qualsevol avís que faci referència a la manca de pagament del servei”, i incloure-hi també informació sobre tarifes socials o d’altres ajuts que hagin establert, així com dels mecanismes de mediació o arbitratge als quals poden accedir

– garantir el principi de precaució per evitar els talls de subministrament a famílies vulnerables mitjançant:

* l’establiment d’un protocol de comunicació pel qual les companyies informin mensualment a l’Ajuntament dels casos d’impagament, per tal que els serveis socials puguin iniciar una intervenció preventiva en aquells casos que es detectin que són atribuïbles a una manca de recursos econòmics

* la sol·licitud d’un informe als serveis socials abans de procedir a qualsevol tall de subministrament, per tal de valorar si es tracta d’una persona o família en risc d’exclusió

–signar acords o convenis amb l’Ajuntament de Barcelona on es reculli la seva coresponsabilitat en l’abordatge dels casos.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
pobresa energética/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina