Nou Barris estrena la primera gran àrea d’esbarjo per a gossos de la ciutat : Servei de Premsa

Nou Barris estrena la primera gran àrea d’esbarjo per a gossos de la ciutat

03/12/2016Temps estimat de lectura: 6 minuts

Es tracta d’un espai tancat de 700 m2 específic per a l’esbarjo de gossos i propietaris ubicat a la part més àmplia, plana i assolellada de la zona enjardinada de 2.695m2 situada entre l’avinguda Meridiana, la Via Favència i el carrer de la Cooperació

La posada en marxa de l’àrea d’esbarjo va acompanyada del desplegament d’una campanya d’informació i sensibilització per donar a conèixer el nou espai i promoure la tinença responsable d’animals

La de Nou Barris s’emmarca en el pla municipal de millora de les àrees d’esbarjo per a gossos, que preveu que cada districte en disposi d’una de grans dimensions

 

El districte de Nou Barris ha inaugurat aquest dissabte la primera gran àrea d’esbarjo per a gossos de la ciutat. Es tracta d’un espai tancat d’una extensió de 700 metres quadrats (m2) específic per a l’esbarjo de gossos i propietaris que s’ubica dins l’àrea verda compresa entre l’avinguda Meridiana, la Via Favència i el carrer de la Cooperació.

 

L’estrena, que s’ha celebrat amb una jornada de tallers i activitats, s’emmarca en l’aposta que fa Barcelona per la convivència entre les persones i els animals de companyia, pel respecte als drets dels animals i per oferir-los zones on puguin córrer, jugar i fer les seves necessitats sense generar molèsties. En aquest sentit, amb l’objectiu de promoure la tinença responsable d’animals, la posada en marxa de l’àrea d’esbarjo per a gossos va acompanyada del desplegament d’una campanya d’informació i sensibilització per donar a conèixer el nou espai i difondre consells i bones pràctiques per als propietaris. La cinquena tinenta d’alcaldia i regidora de Nou Barris, Janet Sanz,  ha destacat que “Barcelona vol ser ciutat amiga dels animals. Aquest primer espai d’esbarjo per a gossos que inaugurem avui a Nou Barris és un pas endavant per generar espais de convivència. Seguirem treballant amb entitats veïnals i associacions animalistes per crear espais com aquest a tots els districtes de la ciutat.”

La nova àrea d’esbarjo, que està plenament integrada amb el paisatge i el seu entorn, esdevé un espai còmode, agradable i segur per a tots els usuaris que afavoreix la relació entre els animals i també entre els veïns i veïnes del barri. Amb una superfície de 700 m2, compta amb arbrat de fulla caduca, bancs, papereres, elements de joc especials i un abeurador per als gossos. Està ubicada a la part més àmplia, plana i assolellada d’una zona verda de 2.695 m2 de superfície total.

El projecte ha comptat amb una inversió d’uns 600.000 euros, i també ha inclòs l’adequació d’un nou pas de vianants i el camí de connexió d’aquest pas amb la passarel·la que uneix les dues bandes de la Via Favència.

 

Característiques de l’espai

L’àrea d’esbarjo per a gossos de Via Favència-Av/Meridiana està envoltada per una tanca de 1,80 metres per evitar la fugida dels gossos, i està feta de materials que no ocasionin danys a les extremitats i no permetin que els gossos hi puguin passar el cap.

A dins de l’àrea hi ha bancs i papereres de material no oxidable, així com també un abeurador dissenyat perquè els gossos puguin beure sense dificultats. El paviment és majoritàriament de sauló, amb una zona de sorra garbellada perquè els gossos puguin jugar amb paviments de diferents textures. L’àrea disposa d’un sistema de reg per a la seva neteja.

 

També s’incorporen elements per facilitar el joc i el divertiment dels animals que consisteixen en pals d’acer amb tractament termoplàstic i pintats amb antigrafiti, així com altres elements que contribueixen a la bona socialització. A més, s’han utilitzat materials fàcilment reciclables en el conjunt de l’equipament.

La millora de l’espai públic d’aquest àmbit ha inclòs la instal·lació de nova il·luminació a l’àrea de gossos i també al nou camí, que esdevé un espai d’estada i repòs pel vianant. Així mateix, s’han creat zones d’ombra amb la plantació de nova vegetació i arbrat. El nombre total d’arbres de l’àrea verda ha augmentat de 37 a 52 entre els ja existents i els de nova plantació.

 

Campanya d’informació i sensibilització

Coincidint amb la inauguració de l’àrea d’esbarjo, el Districte de Nou Barris ha posat en marxa una campanya d’informació i sensibilització amb l’objectiu doble de, d’una banda, donar a conèixer el nou espai i evitar que els propietaris de gossos utilitzin altres espais no adequats per a aquests usos, i, de l’altra, promoure la tinença responsable d’animals.

La iniciativa s’emmarca també dins del Pla d’impuls i promoció de la convivència a Nou Barris que ha desplegat el Govern del Districte per fer de l’espai públic un lloc que fomenti les relacions socials i es fomenti la inclusió i la cohesió. Dins del pla, s’inclou el llançament d’aquesta campanya per Incrementar la responsabilitat i el civisme en la tinença d’animals domèstics i la cura, manteniment i conservació de l’espai públic.

Així, un grup format per vuit agents cívics, dos educadors ambientals i educadors de la Guàrdia Urbana actuaran en els espais del districte amb més problemes de convivència vinculats a la tinença d’animals. Entre altres espais, es desplegaran a la plaça de la Zona Verda, a la Prosperitat; a Can Xiringoi, a Vilapicina i la Torre Llobeta; i al Parc Central, a la Guineueta.

Hi duran a terme accions de sensibilització i repartiran fulletons informatius amb consells i recomanacions sobre diversos aspectes vinculats als drets i deures de la tinença responsable. En concret, el material farà referència a les bones pràctiques pel que fa a gossos i convivència –entre d’altres, cal dur-los sempre lligats on correspongui i identificats i s’ha de recollir sempre els excrements–, gossos i benestar animal –s’han de vacunar i, en cas que siguin de raça potencialment perillosa, censar-los i obtenir la llicència específica–, així com als principals punts de l’ordenança d’animals –es recorda que poden viatjar al metro en determinats horaris i accedir a les platges excepte en temporada de bany, que han d’utilitzar la de gossos, i s’aconsella l’adopció. Els tríptics, a més, s’acompanyaran de bosses de plàstic per tal que els propietaris dels gossos puguin recollir les seves deposicions.

La campanya es durà a terme de forma participada amb les entitats del territori, entre elles les del barri de la Prosperitat, i inclou el treball de la Guàrdia Urbana per vetllar per un bon ús de l’espai públic. Les accions s’inicien aquest desembre i continuaran l’any vinent, adequant-se a les diferents èpoques i intensitats d’ús de l’espai públic.

 

Una gran àrea d’esbarjo per a cada districte

La nova gran àrea d’esbarjo per a gossos de Nou Barris s’emmarca dins la primera fase del pla municipal de millora de les àrees per a gossos, derivat de l’ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals. El pla té com a objectiu garantir que tots els districtes de la ciutat disposin com a mínim d’una àrea d’esbarjo per a gossos de 700 m2 o més, a més de crear nous espais i millorar o ampliar els existents, sempre que sigui possible.

Així, es preveuen les següents àrees:

– Parc de la Barceloneta (trasllat i ampliació de l’existent)
– Parc de l’Estació del Nord
– Letamendi – ampliació Av. Mistral (Llançà – Vilamarí)
– Priorat (St. Crist – Rei Martí)
– Jardins Bacardí (ampliació de l’existent)
– Piscines i Esports (nova creació)
– Av. Vallcarca (trasllat i ampliació de l’existent)
– Coll i Alentorn 5 (nova creació)
– Via Favència (ja inaugurada)
– Ferran Junoy-Ciutat Asunción (nova creació)
– Parc de Sant Martí (nova creació)

L’àrea habilitada a Via Favència-Av/Meridiana segueix els criteris establerts dins del pla de millora, i suposa el més gran i nou del total de set espais per a gossos habilitats a Nou Barris:

 

Paraules clau

àrea d'esbarjo per a gossos/ gossos/ Nou Barris/