El Patronat Municipal de l’Habitatge encarrega 4 projectes per construir 288 pisos a la Marina del Prat Vermell, al Besòs-Maresme i a Torre Baró : Servei de Premsa

El Patronat Municipal de l’Habitatge encarrega 4 projectes per construir 288 pisos a la Marina del Prat Vermell, al Besòs-Maresme i a Torre Baró

06/12/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

Al Besòs-Maresme s’han encarregat dues promocions diferents, una de 75 habitatges en part dotacionals per a gent gran i en part per a dret de superficie, i una segona promoció de 55 pisos per a lloguer públic

La promoció de la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc) és de 112 habitatges per a lloguer públic i destinats a dret de superfície

El projecte de Torre Baró (Nou Barris) preveu la construcció de 46 pisos destinats a lloguer públic

 

El Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (PMHB) ha resolt els concursos per adjudicar la redacció dels projectes executius de quatre noves promocions d’habitatge que es construiran als barris del Besòs-Maresme (Sant Martí), a on estan previstes dues promocions, a la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc) i a Torre Baró (Nou Barris). Tots quatre projectes sumen un total de 288 habitatges per al lloguer públic, de pisos dotacionals per a la gent gran, i també es destinarà una part dret a superfície, una modalitat d’adjudicació dels habitatges a molt llarg termini (75 anys) en la qual el sòl continua essent de titularitat pública. Aquests pisos s’incorporaran per tant al parc d’habitatge públic de Barcelona en els propers anys.

Durant el 2017 està prevista la redacció i la tramitació d’aquests projectes, així com l’obtenció de la llicència. La licitació de les obres es preveu cap al primer trimestre de 2018, i es preveu començar les obres durant el quart trimestre de 2018.

Al barri de Besòs-Maresme s’han desenvolupat concursos per dues promocions diferents de pisos situades en diferents zones del barri. Una de les promocions se situa als carrers Maresme 87-91 i Puigcerdà 100-102. En aquest solar es preveu construir un edifici de 75 habitatges, dels quals n’hi haurà 48 pisos dotacionals per a gent gran, amb espais comuns i zones enjardinades amb horts urbans, i 27 habitatges més destinats a dret de superfície. També es construiran 52 places d’aparcament.

La redacció del projecte ha estat encarregada a la societat Oikosvia Arquitectura.

 

La segona promoció d’habitatge que s’encarrega al barri de Besòs-Maresme se situa al carrer de Lluís Borrassà 23-25. S’encarrega a la UTE d’arquitectes Peris, toral i Eletresjota Associats. Aquesta societat construirà un edifici amb 55 habitatges destinats a lloguer públic i 14 places d’aparcament. La superfície construïda es preveu que serà de 5.971 m2 i els pisos de dues habitacions totes dobles, de més de 10 metres quadrats.

 

 

La redacció del projecte de la promoció que es construirà a la Marina del Prat Vermell, al carrer Ulldecona, 68-78, s’ha encarregat als arquitectes de la UTE formada per Estudio Vivas Arquitectos SCP, Pau Vidal Pont i Arquitectura Produccions, SLP. Junt amb els 112 habitatges, es construiran 186 aparcaments.

 

La proposta guanyadora preveu la construcció de tres edificis independents que s’estructuren a partir d’un nucli vertical. Incorpora espais comunitaris que donen al carrer cada dues plantes. L’espai de comunicació s’allarga en forma d’una passera que dóna al jardí interior.

Es construirà un edifici de vuit plantes amb 112 habitatges de lloguer públic i també una part en dret de superfície. D’aquests, 48 seran de dos dormitoris i 64 de tres dormitoris, amb una superfície útil de 8.859 m2. També tindrà 186 places d’aparcament, amb una superfície útil de 5.504 m2. L’espai destinat a locals i a espais comuns és de 2.229 m2 i 1.050 m2 respectivament.

La proposta projecta un edifici que tendeix a l’autosuficiència energètica en base a l’ús d’energies renovables d’alta eficiència, la reducció de la demanda energètica i l’impuls de bones pràctiques entre els usuaris. La promoció estarà connectada a una xarxa de calor i fred d’alta eficiència a partir de biomassa, energia solar, etc. A més, s’incorporaran diferents estratègies per aconseguir una important reducció de la demanda de calefacció i refrigeració.

Pel que fa al projecte de Torre Baró, que es construirà al carrer Escolapi Càncer, 10, ha estat guanyat pels arquitectes de la UTE formada per Data Arquitectura i Enginyeria, SLP, J. Ramon Pasquets i Maira González. A banda dels 46 habitatges, també es construiran 52 aparcaments.

 

La promoció, amb una superfície útil de 4.409 m2, comptarà amb un total de 46 habitatges de lloguer públic distribuïts en 5 plantes, amb una superfície útil de 3.357 m2. Del total, 34 dels habitatges seran de dos dormitoris i 12 de tres. L’edifici també incorporarà dos plantes soterrani amb 52 places d’aparcament en una superfície útil de 1.730 m2.

La proposta guanyadora ha tingut en compte l’orografia de forts pendents del barri de Torre Baró, i per això preveu una construcció graonada dels habitatges, amb l’aparició de cobertes que poden ser patis aprofitables pel següent nivell habitable. El projecte aprofundeix en la relació de l’habitatge amb espai públic immediat i la ciutat.

La proposta arquitectònica emfatitza les mesures passives d’estalvi energètic, el respecte al medi ambient i l’increment de confort. Pel que fa als sistemes passius, el projecte preveu ventilació creuada, l’increment de l’aïllament en les façanes, una coberta ventilada, i el màxim aprofitament de la il•luminació natural. També incorpora vegetació per crear un microclima favorable. Pel que fa als sistemes actius, incorpora plaques solars per a la producció d’ACS, calderes de condensació, i detectors de presència en espais comunitaris.

Paraules clau

habitatge/