El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona impulsaran el Pla pilot de millora de l’Atenció Primària i Comunitària a l’àrea Litoral Mar de Barcelona : Servei de Premsa

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona impulsaran el Pla pilot de millora de l’Atenció Primària i Comunitària a l’àrea Litoral Mar de Barcelona

14/12/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Pla es desplegarà el 2017 a cinc centres de l’àrea integral de salut de Litoral Mar: a la Barceloneta, el Gòtic, la Vila Olímpica, Besòs i Ramon Turró que entre tots atenen una població d’uns 120.000 habitants

Les millores d’organització i coordinació assistencial hauran de repercutir en menys temps d’espera i major satisfacció dels usuaris

 

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona impulsaran el 2017 el Pla pilot de millora de l’Atenció Primària i Comunitària a l’Àrea Integral de Salut (AIS) Litoral Mar de Barcelona amb l’objectiu de reforçar la qualitat i la centralitat de l’Atenció Primària i Comunitària en el sistema sanitari.

L’objectiu del Pla és implantar als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí, -a on hi ha 14 centres d’atenció primària, un hospital i un sociosanitari-, reformes i millores en l’assistència sanitària en consonància amb les recents recomanacions de millora de l’atenció primària recollides pel Departament de Salut i les peticions de la ciutadania i dels professionals del sector.

La iniciativa es posarà en marxa l’any que ve com a prova pilot i, de manera inicial, a cinc centres de l’AIS Litoral Mar, és a dir, a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Barceloneta; a l’ABS del Gòtic; a l’ABS de la Vila Olímpica; a l’ABS del Besòs, i a l’ABS de Ramon Turró. Unes àrees que atenen conjuntament un total de 119.256 persones.

La prova pilot consistirà a implantar tot un seguit de canvis en aquests centres en aspectes com la millora de l’accés tant telefònic com presencial a metges de família i a especialistes, o la millora de l’accés a les proves diagnòstiques per tal de reduir els temps d’espera. També s’introduiran millores organitzatives dels equips i millores en la continuïtat assistencial entre els diferents dispositius d’atenció (atenció primària, hospitals, sociosanitari i salut mental).

 

Presentació del Pla al Casal Gent Gran Parc del Clot

Aquest dimecres, la directora de Planificació Sanitària, Pilar Magrinyà, i la Comissionada de Salut, Gemma Tarafa, presentaran el Pla en un acte obert a professionals de salut de l’àrea i a la ciutadania dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. Durant l’acte, que es farà a les 18.30 hores al Casal de Gent Gran Parc del Clot (pl. de Joan Casanelles, 2), els participants seran els encarregats de decidir les actuacions prioritàries entre les identificades pel grup promotor.

Les mesures de millora, treballades a través del grup promotor del Consorci Sanitari de Barcelona, amb representants de l’Ajuntament de Barcelona i els mateixos professionals de la zona, començaran a implantar-se l’any que ve i seran avaluades durant el 2018. En aquest sentit, els professionals d’atenció primària dels 5 centres on es desenvoluparà el pla pilot compartiran experiències i coneixeran de primera mà les bones pràctiques que han funcionat per tal de reproduir-les. L’objectiu final és que el conjunt de millores d’organització i coordinació assistencial es puguin estendre posteriorment a altres centres de la ciutat i de Catalunya.

 

Atenció Primària i Comunitària

Les administracions que impulsen aquest Pla comparteixen l’objectiu de reforçar el paper de l’Atenció Primària en el sistema de salut. Així doncs, aquesta iniciativa vol contribuir a millorar els processos d’assistència; els resultats en salut, -en qualitat de vida i satisfacció dels usuaris-, i les condicions de treball dels professionals. De fet, diversos estudis han posat de manifest que l’Atenció Primària i Comunitària és el nivell més eficient, sostenible i satisfactori per l’abordatge integral i la resolució de la majoria dels problemes de salut de la població. Els sistemes de salut amb una Atenció Primària forta obtenen millors resultats de salut.





Paraules clau

salut/