L’Ajuntament de Barcelona defensa que s’apliquin mesures que evitin la irregularitat de les persones immigrades : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona defensa que s’apliquin mesures que evitin la irregularitat de les persones immigrades

19/12/2016

L’Ajuntament de Barcelona ha donat resposta a les propostes del Consell Municipal d’Immigració per afavorir la regularització de les persones immigrades i garantir l’accés de la població estrangera als serveis municipals. Aquestes mesures estaven incloses dins de l’informe “Les 67 propostes del Consell Municipal d’Immigració”, elaborat per aquest organisme al 2014, que reclamava a les administracions –sobretot l’estatal— que es milloressin els mecanismes per a la tramitació dels expedients d’estrangeria per evitar que moltes persones caiguin en situacions d’irregularitat sobrevinguda o es vegin amb la impossibilitat d’accedir a la regularització.

L’Informe es basava en la denúncia de la greu situació d’indefensió que comporta l’aplicació de la Llei d’estrangeria vigent a moltes persones i moltes famílies estrangeres pel que fa al manteniment de la seva situació administrativa regular, o per accedir-hi, en el cas d’aquelles persones que es troben en situació irregular.

Va ser elaborat format per nou experts juristes especialistes en estrangeria (majoritàriament d’entitats membres del Consell) per analitzar quines són les actuals limitacions que comporta el marc jurídic vigent i elaborar un document amb possibles propostes i iniciatives que podrien contribuir a millorar l’aplicació de la Llei, amb l’objectiu de dignificar la situació d’aquestes persones.

Dos anys després, i coincidint amb el Dia Internacional del Migrant, el Consell Municipal d’Immigració ha presentat un Informe de Balanç que recull l’estat d’acompliment de les 67 propostes. Per realitzar el balanç representants del Consell Municipal d’Immigració s’ha reunit amb les diferents administracions competents (estatal, autonòmica i local) recollint les respostes favorables o no per a cada una de les propostes de millora.

L’Ajuntament ha fet públic que ha assumit les propostes que plantejava el Consell en l’àmbit de les competències municipals. Per exemple,  l’Ajuntament de Barcelona ha  reforçat el circuit d’empadronament sense domicili fixe per aquelles persones que viuen a la ciutat però no tenen un domicili de forma estable –situacions de sensellarisme, infrahabitatge, persones que viuen en cases d’amics i d’altres circumstàncies. Aquests canvis han permès agilitzar aquest tràmit d’empadronament i reduir considerablement el temps de tramitació.

A més s’ha reforçat el circuit d’empadronament per aquells casos de famílies en situació de vulnerabilitat que viuen en precari o no poden acreditar un contracte de lloguer en vigor al seu domicili. Per aquests casos, un equip d’inspectors municipals realitza una comprovació en el domicili per verificar que efectivament viuen al domicili que declaren i procedir a empadronar-los. D’aquesta manera, es garanteix l’empadronament de totes les persones que realment viuen a Barcelona, un requisit bàsic que és porta d’entrada als serveis públics.

Una altra modificació que sol·licitava el Consell Municipal d’Immigració i que l’Ajuntament de Barcelona ha adoptat és el fet de no criminalitzar les sancions de l’Ordenança de Convivència a l’hora de concedir un Informe d’arrelament. D’aquesta manera, es garanteix l’esperit de reinserció social que ha de guiar la imposició d’aquest tipus de sancions.

 

“Qüestió de voluntat política”

El Tinent d’Alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha acompanyat avui al Consell Municipal d’Immigració a la presentació del document de balanç de les 67 propostes i del seu compliment per part de les administracions.

Asens ha recordat que les mesures que planteja el Consell “no es pot dir que siguin propostes inconcretes, utòpiques o impossibles. Ben al contrari. Són propostes plenament compatibles amb el marc jurídic vigent i que amb voluntat política es podrien aprovar avui mateix. I millorarien la vida de milers de veïns i veïnes de la ciutat”.

Per aquest motiu, ha instat a les altres administracions, tant al Govern de la Generalitat com el l’Estat, a adoptar els canvis normatius sol·licitats per “superar algunes de les limitacions que comporta el vigent marc jurídic d’estrangeria i contribuir així a trobar-ne una aplicació més flexibilitzadora i humanitzadora” que afavoreixi la inclusió de les persones immigrades i a la dignificació de la seva situació.

 

Podeu consultar el document íntegre del Consell Municipal d’Immigració aquíCompartiu aquest contingut