L’Ajuntament incorporarà més de 400 professionals a la plantilla municipal en els primers mesos de l’any : Servei de Premsa

L’Ajuntament incorporarà més de 400 professionals a la plantilla municipal en els primers mesos de l’any

02/01/2017

El Consistori incorpora més de 250 treballadors per reforçar l’atenció dels serveis socials

El Pla de Recursos Humans Municipal per aquest mandat té l’objectiu de modernitzar la plantilla municipal, millorar la contractació pública i recuperar capacitat de gestió directa dels serveis i reduir les externalitzacions

 

En els propers mesos l’Ajuntament incorporarà més de 400 treballadors i treballadores en el marc del Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019, que preveu la selecció per incorporar almenys 1.900 places entre oferta pública i borses de treball fins l’any 2019.

Les 400 noves incorporacions representen la meitat de les necessitats identificades de l’estructura de l’Ajuntament, tenint en compte les previsions de baixes, jubilacions i la manca de recursos o l’interinatge sostingut i generalitzat en serveis i funcions bàsiques. El procés de contractació es va iniciar al mes de setembre com a resultat de la internalització de tres escoles bressol, els Punts d’Informació i Atenció a les Dones, i del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida.

En l’àrea dels Drets Socials s’incorporen 260 persones, bàsicament per reforçar l’atenció directa dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, dels Centres de Serveis Socials i de serveis especialitzats per a persones amb discapacitat. Concretament, pel que fa als Centres de Serveis Socials, els increments que s’han realitzat de la plantilla en aquest mandat són 30 a l’any 2016 i 36 a l’any 2017.

Aquest reforç vol donar resposta a l’augment de la demanda dels serveis socials, que ha vist incrementar-se entre el 10 i el 30% els últims anys; per l’augment del nombre de recursos en tots els serveis, i per la pujada del pressupost en l’atenció social.

Evolució del personal de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona:
2013: 652
2014: 671
2015: 694
2016: 766

 

Serveis als districtes

En l’àmbit dels serveis territorials dels districtes s’incorporaran prop de 150 persones que reforçaran principalment els serveis de llicències i inspecció, així com la resta de serveis territorials, tant els de gestió de recursos com els de serveis a les persones i al territori i dels equips d’obres.

Amb aquest augment de professionals l’ajuntament cobrirà més del 40% de les necessitats de personal identificades en el marc del Pla de Recursos Humans, que té l’objectiu de reforçar l’estructura territorial i els serveis bàsics que presta l’Ajuntament.

El Pla es basa en una política de recursos humans orientada a modernitzar la plantilla municipal, millorar la contractació pública i recuperar capacitat de gestió dels serveis, reduint la gestió externalitzada de serveis.

Els darrers 10 anys, l’Ajuntament ha augmentat la despesa en serveis i externalitzacions prop d’un 70%, mentre veia com es reduïa la seva estructura; un exemple és que part de les borses de treball que s’han publicat durant aquest 2016 no s’havien convocat des de feia més de 6 anys.

En aquest sentit, actualment la gestió indirecta de serveis a l’Ajuntament cobreix al voltant de 250 serveis, dels que aproximadament el 55% corresponen a serveis que es presten a la ciutadania, sent el 45% serveis necessaris per al funcionament de l’Ajuntament.

Cal tenir en compte, a més, que comparativament, a nivell espanyol, Barcelona és la ciutat que menys gasta en personal de les set grans ciutats de l’Estat espanyol, per darrere de Madrid, Màlaga, Bilbao, València, Sevilla i Saragossa.

Davant aquest escenari, l’Ajuntament vol abordar la situació de les externalitzacions, cas per cas, per millorar les condicions dels treballadors d’aquests serveis.

El Pla de Recursos Humans també té l’objectiu de reforçar la plantilla de treballadors i treballadores públiques, per tornar a concentrar el capital intel•lectual, el coneixement de l’execució dels serveis públics i el control de la gestió. Per això, el Pla posa el focus en la millora de les posicions tècniques i els llocs singulars i els més afectats per baixes i jubilacions que no s’han cobert els darrers anys.

Per aquets motiu, el Pla de Recursos Humans s’estructura en dues línies d’actuació concretes: per una banda, la convocatòria de borses de treball amb 1.000 places per incorporar perfils tècnics i qualificats, i de l’altra, una convocatòria d’oferta pública per cobrir 975 jubilacions i baixes per aturar la reducció de la plantilla de treballadors i treballadores municipalsCompartiu aquest contingut