L’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla pioner a l’Estat espanyol per lluitar contra la Islamofòbia i enfortir la cohesió social : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla pioner a l’Estat espanyol per lluitar contra la Islamofòbia i enfortir la cohesió social

17/01/2017

Es reforça l’Oficina per la No Discriminació com a centre neuràlgic per assessorar-se sobre els delictes i els discursos d’odi

El pla sorgeix d’un procés de consulta amb entitats, comunitats musulmanes, posant l’èmfasi a la veu de dones i joves

 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia, una mesura de govern que vol garantir la cohesió social i la protecció dels drets humans en un context en què els delictes d’odi en general, i especialment en la seva manifestació islamòfoba, han patit un repunt en els darrers anys. Així ho indiquen entitats socials, estudis acadèmics i Fiscalia. A Barcelona, l’augment és un d’un 19% respecte 2014 i un 40% més que el 2013.

 

Els recents atemptats anomenats “gihadistes” a Europa han tornat a posar el focus sobre el conjunt de la població musulmana, que esdevé subjecte de prejudicis i estereotips. I és en aquest context en que la Islamofòbia representa un risc per a la convivència i la cohesió a les societats democràtiques de tota Europa.

Per això, des de l’àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència s’ha articulat aquest pla de xoc des d’un enfocament de drets humans i perspectiva intercultural. Així doncs, es treballarà des de dues línies d’actuació bàsica: sensibilització i garantia de drets.

“És urgent sensibilitzar sobre la Islamofòbia existent, ja que és una forma de discriminació greu que vulnera drets fonamentals d’éssers humans i que ens fa més fràgils com a societat. El millor antídot a l’odi i la intolerància és el reconeixement de la diversitat religiosa, política i cultural al món de l’Islam.”, afirma Jaume Asens, tinent d’alcaldia.

 

La OND, espai de referència contra la Islamofòbia

A través del pla de xoc l’Oficina per la No Discriminació (OND) passa a ser el servei principal de l’Ajuntament de Barcelona perquè ciutadania i organitzacions es puguin documentar, rebre informació, formació i assessorament sobre els delictes i els discursos d’odi. Des d’aquest servei municipal es recolliran dades per poder millorar la radiografia de la ciutat i s’activaran mecanismes de denúncia a Fiscalia de delictes i discursos d’odi, arribant a litigar en casos especialment significatius de vulneració de drets vers ciutadans que pateixin situacions de discriminació.

A més, la mesura contempla la creació de l’Observatori de delictes i discursos d’odi amb l’objectiu de monitorar les pràctiques islamòfobes a la ciutat i procedir a la creació d’un arxiu sobre delictes i discursos d’odi a Barcelona. Aquest observatori estarà integrat a l’OND i publicarà un informe anual amb dades sobre els delictes i discursos d’odi a la ciutat.

 

Un pla fet des de l’anàlisi i la participació

Aquest pla parteix d’una diagnosi prèvia encarregat a un grup d’investigadors vinculats al departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i al col·lectiu Stop als Fenòmens Islamòfobs a Catalunya (SAFI), presentat al juliol del 2016 en el que es detectava, entre d’altres, que la Islamofòbia a Barcelona és un fenomen real, preocupant i que va a l’alça; que afecta de forma més aguda a les dones; que existeix una desinformació sobre els drets de les víctimes davant de situacions de discriminació i que en l’àmbit de l’educació, l’espai públic, els mitjans de comunicació i la feina són els llocs on es donen més situacions de discriminació islamòfoba.

Un cop feta aquesta primera anàlisi, es va endegar un procés de consulta amb grups de discussió amb la voluntat de fer partícips i donar veu a diferents persones i entitats que treballen aquest àmbit. Els grups de debat han estat composats per entitats de defensa de drets i de lluita contra el racisme i la discriminació; comunitats musulmanes i posant l’èmfasi, també, en recollir la veu de les dones musulmanes i els col·lectius més joves. Finalment, s’ha comptat també amb l’assessorament d’una quinzena d’experts, alguns dels quals de prestigi internacional com Santiago Alba Rico, Tariq Ramadan, Jordi Moreras o Saloua El Gharbi.

 


Sessió de retorn ahir del pla a entitats, experts i grups de treball al Pati Llimona
En resum, el Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia ha comptat amb la col·laboració de més de 80 persones.

 

Més sensibilitat, més comunicació i més educació

El Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia estableix com a línies concretes d’actuació:

– Donar visibilitat al fenomen a través d’una campanya de comunicació per donar a conèixer la Islamofòbia com a forma de discriminació.
– Acompanyar les comunitats musulmanes en la visibilització dels delictes i discursos islamòfobs.
– Posar de manifest les especificats de la Islamofòbia de gènere i empoderar a les dones perquè denunciïn les situacions d’Islamofòbia, a través de la xarxa PIAD, CIRD i OND.
– Millorar els mecanismes per recollir dades a l’àmbit municipal i oferir formació als treballadors municipals sobre discriminació per delictes i discursos d’odi.
– Actualitzar la instrucció 29/08 de la Guàrdia Urbana per incloure la Islamofòbia com a forma de discriminació creant una nova instrucció sobre discriminació i formant als agents en aquesta matèria.
– Enfortir la Xarxa Barcelona Antirumors amb continguts i formació específica.
– Promoció de tallers a escoles sobre diversitat i la visió estereotipada de l’Islam.
– Commemorar als centres educatius gestionats pel Consorci d’Educació el 21 de març com a Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racials, dedicant-lo enguany i el del 2018 a la Islamofòbia.
– Seguiment de la Instrucció sobre la diversitat alimentària dels menjadors escolars als centres educatius gestionats pel Consorci d’Educació de Barcelona.
– Informació i seguiment de la normativa de respecte als símbols religiosos de vestimenta als centres educatius gestionats pel Consorci d’Educació de Barcelona.

Aquestes accions es concreten en 28 mesures que s’implementaran en els propers 18 mesos amb un pressupost de 102.000 euros per 2017 i els mesos de 2018. Aquest Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia és una mesura d’urgència pel context actual que s’ampliarà el proper 2018 amb el Pla sobre discursos i delictes d’odi.

La Islamofòbia a Barcelona

Les principals dades estadístiques disponibles són les del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Segons aquestes, tots els delictes d’odi han augmentat a la província de Barcelona en els darrers anys. L’any 2015 se’n van denunciar 232 casos, un 19% més que el 2014 i gairebé un 40% més que el 2013. Cal destacar que encara hi ha un gran desconeixement dels fets que es produeixen i no es denuncien, així com poca qualitat de les dades sobre els fets denunciats.

Jornada BCN vs Odi

El proper 2 i 3 de març el CCCB acull la jornada BCN vs Odi: estratègies per combatre la intolerància a les xarxes socials, en la que s’ha incorporat la Islamofòbia en els continguts de les sessions. Activitat gratuïta prèvia inscripció a: http://ajuntament.barcelona.cat/bcnvsodi

 

Document relacionat (PDF): Mesura de govern. Pla municipal de lluita contra la IslamofòbiaCompartiu aquest contingut