Un jurat internacional selecciona un edifici del Patronat Municipal de l’Habitatge per al premi d’arquitectura europeu Mies van der Rohe 2017 : Servei de Premsa

Un jurat internacional selecciona un edifici del Patronat Municipal de l’Habitatge per al premi d’arquitectura europeu Mies van der Rohe 2017

05/02/2017

Es tracta del bloc d’habitatges per a gent gran que tot just ha acabat les obres al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, entre els carrers Bolívia, Badajoz, Ciutat de Granada

 

El jurat internacional nomenat per la Fundació Mies van der Rohe ha seleccionat per als premis europeus d’arquitectura 2017 un edifici promogut pel Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (PMHB), que tot just ha acabat l’obra. Es tracta de l’únic projecte seleccionat de la ciutat de Barcelona, i en concret és el bloc de pisos per a persones grans construït al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, entre els carrers Bolívia, Badajoz, plaça de les Glòries i Ciutat de Granada. L’edifici té 105 pisos expressament dissenyats per a persones grans i a la planta baixa es preveu ubicar un casal per a persones grans, un centre d’atenció primària i també un centre de salut mental.

Aquesta obra arquitectònica, dissenyada per l’equip d’arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Marta Peris i José Manuel Toral, forma part del grup de 40 obres d’arquitectura que la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han anunciat que competiran pel Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2017.

Aquestes 40 obres han estat seleccionades d’entre 355 obres d’arreu d’Europa nominades inicialment i els projectes de les quals s’exposen a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Són 40 projectes arquitectònics considerats pels membres del jurat com excepcionals i en els quals destaca la barreja d’usos i el predomini d’obres d’habitatge i equipaments culturals. També hi són presents programes d’educació, allotjament, industria, esport, oficines, paisatge, usos mixtos i benestar social.

D’entre aquests 40 projectes arquitectònics se seleccionaran a mitjans de febrer 5 finalistes, a mitjans de maig s’anunciarà el guanyador i l’arquitecte emergent. La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc el 26 de maig de 2017 al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

 

 

L’edifici del PMHB que ha estat seleccionat consta de tres volums disposats en forma de ventall sobre una base de doble alçada que contindrà les dependències dels altres usos previstos (el casal i l’equipament sanitari).

L’edifici disposa d’entre set i vuit habitatges en cada replà amb un corredor central. Aquesta passarel·la s’il·lumina y s’amplia als extrems, per allotjar el nucli vertical situat al nord, i un balcó comunitari amb vistes orientat cap al sud.

 

 

A la coberta de cada edifici hi ha una bugaderia, un porxo cobert amb estenedors comunitaris i un pati amb solàrium on està prevista la instal·lació d’horts urbans. La coberta del sòcol s’habilita com una terrassa situada a l’alçada de la copa dels arbres i equipada amb bancs des de la qual es pot gaudir de vistes de l’entorn, i de la integració dels tres mòduls de l’edifici en una sola comunitat de veïns.

 

 

Cadascun dels mòduls té un espai polivalent connectat directament amb l’exterior i equipat per organitzar tallers i activitats.

Pel que fa als habitatges, que seran de lloguer, l’espai és d’uns 40 metres quadrats per pis, amb bany, dormitori, sala d’estar, cuina i terrassa. Amb espais no del tot tancats i amb portes corredisses, parets mòbils i espais que es connecten o se separen de manera que es poden assolir diferents graus d’intimitat.



Compartiu aquest contingut