L’Ajuntament rebutja que les plataformes anunciïn cap pis turístic il·legal : Servei de Premsa

L’Ajuntament rebutja que les plataformes anunciïn cap pis turístic il·legal

07/02/2017

L’Ajuntament de Barcelona ha reaccionat avui al pla anunciat per la plataforma de lloguer turístic Airbnb per a la ciutat, que anuncia limitacions per als propietaris en els anuncis d’habitatges d’ús turístic a la seva web. El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha valorat l’anunci com “una presa de pèl”, i ha apel·lat a la plataforma de lloguer turístic a eliminar tots els anuncis d’HUTs sense llicència de la seva web, i ha dit que “no cessarem fins que no aconseguim que no hi hagi cap pis turístic il·legal a la ciutat”.

Colom ha dit que els responsables de la plataforma “s’equivoquen una vegada més”, i ha remarcat que “l’únic acord possible amb Airbnb és que aquesta plataforma s’avingui a complir amb una normativa que a la nostra ciutat és molt clara”. El regidor ha considerat irrellevant que es limiti en termes quantitatius els propietaris que tenen un habitatge o més i ha insistit que “nosaltres no podem permetre ni un ni 25 d’il·legals”. “Aquest Govern mai podrà acceptar espais d’il·legalitat en els pisos turístics”, ha seguit el Agustí Colom. Per al regidor, Airbnb “no està afrontant el que realment han d’afrontar, i que és el més senzill, que qualsevol de les plataformes són negocis, i que han d’establir un pla de negoci que s’adeqüi a la legalitat de la ciutat”, ha continuat l’edil barceloní, que ha considerat que amb aquest anunci, la plataforma es trobarà davant amb entitats veïnals, grups polítics i administracions, “que estic segur que es manifestaran de forma contrària”.

“Esperàvem que Airbnb avui anunciés que tenia una proposta novedosa i que anés en la línia que els havíem plantejat i que han fet qualsevol de les altres plataformes”, ha dit Colom.

L’Ajuntament va sancionar amb dos sancions de 30.000 euros a cada una a les plataformes Airbnb i Homeaway, (en total 60.000 euros a cada una), per oferir habitatges d’ús turístic sense la llicència corresponent, a través de les seves plataformes. I ha obert dos expedients sancionadors, un a cada plataforma, per reincidir en l’oferta.

 

L’Ajuntament manté la interlocució amb les plataformes i operadors turístics de la ciutat

El regidor Agustí Colom ha recordat també que existeix interlocució amb la plataforma Airbnb i altres que operen a la ciutat. “Aquest anunci no ens arriba per sorpresa, perquè parlem amb ells, però per a nosaltres no és clar i aporta confusió, en un procés on l’únic principi bàsic per a l’Ajuntament és que no es pot publicitar cap pis sense llicència”, ha dit Colom.

Segons un estudi recent, a Barcelona l’oferta total dels habitatges d’ús turístic és de 15.881 HUTs, corresponent a 9.606 habitatges amb llicència i 6.275 habitatges sense llicència. D’aquests, el 25% es troben a Ciutat Vella, i el 33%, a l’Eixample.

En el cas de l’oferta de la plataforma Airbnb, les dades de l’Ajuntament estimen que un 60% dels pisos ofertats no tenen llicència.Compartiu aquest contingut