Més de seixanta entitats del comerç i organitzacions professionals signen el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat : Servei de Premsa

Més de seixanta entitats del comerç i organitzacions professionals signen el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat

07/02/2017

La trobada escenifica l’adhesió del món del comerç, gremis, organitzacions professionals i empreses a la xarxa Barcelona + Sostenible

El programa Comerç + Sostenible promou la millora de la sostenibilitat del sector comercial a través de bones pràctiques ambientals i socials com: estalvi d’energia, prevenció i gestió de residus, reducció del consum d’aigua, mobilitat sostenible, consum responsable i compromís amb la comunitat

 

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, han presidit al Saló de Cent de l’Ajuntament, l’inici del programa Comerç + Sostenible amb l’acte de signatura del Compromís per la Sostenibilitat per part d’entitats associatives del món del comerç i l’empresa. A l’acte també hi ha assistit en Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.

En l’acte de signatura, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha agraït a les entitats del comerç, gremis, organitzacions professionals i empreses la seva implicació amb el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona. L’àmbit del comerç té un gran pes a Barcelona, i un caràcter propi, i és per aquest motiu que dins de Barcelona + Sostenible s’ha creat el nou programa Comerç + Sostenible. La tinenta d’alcaldia ha destacat que “us integreu en una xarxa que, amb vosaltres, suma ja més de 900 membres”, entre els quals hi ha entitats cíviques, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions..

Sanz ha remarcat que “amb la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, us integreu en un marc de treball que té com un dels seus valors principals el de la responsabilitat compartida. Cada membre de la xarxa de signants contribueix a la millora de la sostenibilitat amb les accions pròpies del seu àmbit de treball. Així, la sostenibilitat ens implica en el present i en el futur de tots nosaltres”.

Durant un any s’ha realitzat una prova pilot del programa Comerç + Sostenible amb les associacions de comerciants Botiguers del Besòs, Xavier Nogués, Bon Pastor, l’Associació de Comerciants de Roquetes, Trinitat Vella, Trinitat Nova, La Marina, Poble Sec-El Paral·lel i Pelai Centre i Rodalies, que han ajudat a crear-lo. Aquestes entitats han elaborat plans anuals per millorar la sostenibilitat de la seva activitat amb accions que impliquen els seus associats, han recollit les adhesions dels comerços i els han acompanyat en la realització de les accions.

El bon resultat de la prova pilot ha fet que es consolidi el programa Comerç + Sostenible i s’ha decidit fer-lo extensiu a tota la ciutat.

De les 86 entitats presents a l’acte, 62 han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i s’incorporen a la xarxa de Barcelona + Sostenible. Les altres 24 ja són signants del Compromís. Entre els assistents s’inclouen entre representants del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme; PIME Comerç; Fundació Barcelona Comerç i la Unió d’Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta.

Les 62 entitats que han signat el Compromís són representants de:
– 30 eixos comercials i associacions de comerç
– 21 gremis
– 6 col·legis professionals
– 5 d’altres activitats econòmiques

La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha destacat: “Els objectius marcats pel programa Comerç + Sostenible complementen els valors associats ja al sector del comerç: la coresponsabilitat, la proximitat, la diversitat, una flexibilitat ben identificada, la transversalitat, el foment de la proactivitat, la creativitat. Ara avancem en el valor de la sostenibilitat, que ja és present en la nostra gestió diària. Donem un pas endavant en el progrés i, a la vegada, el pla ens serveix també com un element d’aprenentatge”.

El programa Comerç + Sostenible està adreçat a entitats associatives del món del comerç, serveis i turisme, i als comerços, prioritàriament a través de les entitats associatives. Aquestes entitats tenen la capacitat de realitzar accions per millorar la sostenibilitat adaptades específicament al seu sector o al seu territori i de difondre missatges de sostenibilitat en cascada des de l’entitat a les activitats econòmiques associades, i d’aquestes als seus clients.

Amb aquesta iniciativa es vol:
– Promoure accions a favor de la sostenibilitat a les entitats de comerç i als seus comerços, en benefici dels mateixos establiments comercials i de la societat.
– Posar en valor l’acció facilitadora de les entitats associatives del món del comerç.
– Destacar i reconèixer tota la contribució que ja estan fent les entitats i els comerços a la millora de la ciutat.
– Fer ciutat, projectant la imatge d’un teixit comercial i uns serveis que aposten per la qualitat i la sostenibilitat.

Els àmbits principals d’actuació que prioritza el programa Comerç + Sostenible són:
– Estalvi d’energia
– Prevenció i gestió de residus
– Reducció del consum d’aigua
– Mobilitat sostenible: mercaderies, treballadors, clients
– Consum responsable: productes comercialitzats i d’autoconsum
– Compromís amb la comunitat: implicació en projectes socials, atenció a les persones amb necessitats especials, contractació responsable

El Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 és un projecte compartit i un marc de referència per a totes les organitzacions ciutadanes que vulguin contribuir a la millora de la sostenibilitat. El Compromís es plasma en un document de valor estratègic i voluntat inspiradora que estableix 10 grans objectius, cadascun amb 10 línies d’acció, en horitzó 2022.

Un dels principals valors del Compromís és la responsabilitat compartida. Els signants intercanvien informació, comparteixen resultats, cooperen entre si i participen d’un procés d’aprenentatge i canvi col·lectiu. Cada vegada són més els projectes en què col·laboren diversos signants.

Més informació a la web www.barcelona.cat/comercsostenible Compartiu aquest contingut