L’Ajuntament de Barcelona presenta la seva primera web app progressiva al Mobile World Congress per divulgar els punts d’interès de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona presenta la seva primera web app progressiva al Mobile World Congress per divulgar els punts d’interès de la ciutat

01/03/2017

 

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa la seva primera web app progressiva, coincidint amb la celebració del Mobile World Congress per divulgar els punts d’interès de la ciutat. S’emmarca en la nova estratègia de Comunicació Digital en canals Mòbils de l’Ajuntament de Barcelona  que d’acord amb el Pla “Barcelona Ciutat Digital 2017–2020, Transició cap a la Sobirania Tecnològica”, aposta pels estàndards oberts i el programari lliure i l’ús de tecnologies multiplataforma com aquesta nova aplicació web app progressiva, seguint l’exemple dels mitjans més innovadors en periodisme digital.

La nova aplicació dels Punts d’Interès de Ciutat, que permet consultar tota la informació de llocs destacats al conjunt de districtes de Barcelona, ha estat desenvolupada per l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) i el Departament de Comunicació Digital amb la col·laboració de la Regidoria d’Empresa i Turisme i l’empresa Robot Innocent. El conjunt de tecnologies utilitzades ha permès crear el que es coneix com una web app progressiva, un producte tecnològic innovador que aporta a l’usuari els avantatges d’una app mòbil i, alhora, molts dels avantatges d’un web.

La nova web app ja és accessible des del nou directori d’aplicacions municipals (http://barcelona.cat/apps/). Si es consulta des d’un dispositiu Apple o Android, l’aplicació mostra automàticament un aspecte que concorda amb el de la resta d’eines instal·lades al terminal. Però també s’hi pot entrar des de terminals d’altres marques, sempre que disposin d’un navegador web actualitzat. A partir del moment del primer accés i si l’usuari dóna el seu consentiment, es genera una icona per entrar-hi els següents cops al mateix lloc on hi ha les de les altres aplicacions.

L’app permet accedir a la llista de llocs destacats de cada districte, consultar els continguts per categories temàtiques i veure els seus punts d’interès preferits, fins i tot sense connexió a Internet.

 

Barcelona, cap als estàndards oberts i el programari lliure

El Pla “Barcelona Ciutat Digital 2017–2020, Transició cap a la Sobirania Tecnològica” vol per fer de Barcelona una ciutat oberta, equitativa, circular i democràtica i guiar la transformació i innovació digital de l’Ajuntament de Barcelona a través dels estàndards oberts i el programari lliure. Així, el codi font de l’aplicació dels Punts d’Interès de Ciutat és accessible des del directori d’aplicacions municipals i s’ha publicat amb una llicència lliure. Això permet a empreses i ciutadania descarregar la part de l’aplicació que normalment no és visible, estudiar com funciona, adaptar-la a les seves necessitats i redistribuir-ne còpies.

 

Sobre les web apps progressives

Les web apps progressives són aplicacions que aprofiten les característiques més avançades dels navegadors webs actuals per dotar l’usuari d’una experiència pràcticament indistingible de la d’una aplicació nativa del mòbil o ordinador que fa servir.

Com que estan basades en tecnologies web, també són consultables des de dispositius d’escriptori i navegadors més antics. A més, la seva actualització té efecte immediat i no està necessàriament lligada a les noves versions dels sistemes operatius d’Apple i Android ni a les limitacions dels seus arxius d’aplicacions, App Store i Google Play.

Les apps webs s’anomenen progressives quan tenen una sèrie de característiques com adaptar-se a diferents navegadors, pantalles i dispositius, establir connexions segures per enviar i recuperar dades, tenir una interacció molt semblant a una app tradicional i permetre que s’enllacin continguts concrets com si es tractés de webs convencionals.

Mitjans innovadors en periodisme digital com The Guardian o The Washington Post han apostat per aquestes solucions en el darrer any. The Guardian ho va aplicar a una aplicació per seguir els jocs olímpics de Río 2016:

https://www.theguardian.com/info/developer-blog/2016/aug/19/how-we-made-the-riorun-progressive-web-app

La Society for News Design (SND) ha escollit la web app progressiva The Washington Post com un dels millors projectes digitals en noves narratives i interactius de 2016:

https://www.washingtonpost.com/pr/wp/2016/05/19/the-washington-post-introduces-new-progressive-web-app-experience/

 Compartiu aquest contingut