La tuberculosi presenta la taxa d’incidència més baixa de la història a Barcelona : Servei de Premsa

La tuberculosi presenta la taxa d’incidència més baixa de la història a Barcelona

22/03/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Programa de Prevenció i Control de la Tuberculosi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) celebra el seu 30è aniversari amb una jornada internacional

Durant l’últim any s’han detectat 280 nous casos a la ciutat i l’actual taxa de 16,5 per 100.000 habitants es troba molt lluny de les xifres de principis dels 90

Atacar les resistències creixents als fàrmacs i diagnosticar més ràpid les noves infeccions són clau per avançar en l’eradicació de la malaltia

 

Durant el 2016 es van detectar a Barcelona 280 nous casos de tuberculosi entre els residents a la ciutat, la qual cosa representa una taxa d’incidència de 16,5 casos per 100.000 habitants. Les dades confirmen que el nombre de nous diagnòstics segueixen caient de forma progressiva durant els darrers anys, fins al punt que hores d’ara hi ha el nivell més baix assolit en la història de la malaltia a la capital catalana. Les xifres s’han donat a conèixer durant una jornada internacional celebrada aquest dimecres per commemorar el 30è aniversari del Programa de Prevenció i Control de la Tuberculosi de Barcelona, que lidera l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

El descens en la incidència de la malaltia s’explica en gran mesura per la bona coordinació entre tots els implicats en el control de la patologia. Des de fa una dècada, els nous diagnòstics i els seus possibles contactes són seguits de manera activa en alguna de les cinc unitats clíniques de tuberculosi que hi ha a la ciutat (a l’Hospital de Vall Hebron, al Clínic, al Sant Pau, al Mar i al Centre d’Atenció Primària de Drassanes). L’ASPB també fa un seguiment proper dels casos i dels contactes mitjançant personal infermeria de salut pública, i desplega estratègies de cooperació sanitària així com una xarxa d’agents comunitaris per ser molt més a prop dels pacients o persones que tenen o poden contraure la malaltia. Al llarg del període que porta desplegat el programa, la tuberculosi ha reduït considerablement la seva incidència a la ciutat, passant de taxes pròximes als 70 casos per 100.000 habitants als anys 1992-1993 fins a les actuals, que estan per sota dels 20 casos per 100.000. A més a més, i segons un estudi recent, el percentatge de tractaments finalitzats de forma correcta entre la població immigrada que ha patit la malaltia ha millorat notablement, passant del 70% al 1999 fins al 87,5% el 2013, un percentatge molt similar al de la població autòctona.

La comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha valorat el “llarg recorregut” de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en l’abordatge de la tuberculosi i ha subratllat que la reducció de la incidència de la malaltia a la ciutat és “una manera objectivable de dir que el programa ha funcionat”. Tot i així, ha reconegut que encara queden reptes pendents, com demostra el fet que la malaltia no és present de manera igual a tota la ciutat. En la mateixa línia, el cap del Servei d’Epidemiologia de l’ASPB, Joan Caylà, ha recordat que la tuberculosi és un “gran marcador de les desigualtats econòmiques” que hi ha al món, perquè sempre és més present en les grans ciutats i específicament en els barris més desafavorits. “Malaltia i pobresa es correlacionen molt bé, i si es milloren les desigualtats es millora molt l’abordatge de la tuberculosi”, ha subratllat Caylà. L’epidemiòleg també ha posat en valor la continuïtat de la feina de control i prevenció a Barcelona durant tres dècades, amb actualitzacions puntuals com va ser la incorporació d’agents de salut comunitària per fer de mediadors culturals.

Malgrat les bones xifres dels últims anys la situació actual obliga a mantenir l’alerta. Paradoxalment, és en un context de baixa incidència en què augmenta la probabilitat d’un retard diagnòstic i, per tant, la probabilitat que creixin els contagis, en particular perquè el món sanitari deixa de tenir present la malaltia en el seu dia a dia. A més a més, els casos actuals tenen una major complexitat, en part pel sorgiment de variants de la malaltia resistents als fàrmacs. Malgrat la bona evolució a la ciutat, cal recordar que en el conjunt del planeta la tuberculosi ha suposat 10,4 milions de nou casos l’any 2015, dels quals un 56% van ser homes i un 43% dones. Les persones que viuen amb VIH representen l’11% dels nous diagnòstics.

 

Diferències entre barris

Un bon abordatge de la tuberculosi obliga a saber exactament en quines àrees es donen més casos, perquè la realitat és que no es troben distribuïts de manera equitativa. La malaltia ha estat tradicionalment un bon indicador de pobresa o desigualtats i, a la pràctica, presenta una major incidència en alguns districtes que no pas en uns altres, tot i que també hi ha diferències destacables entre les grans ciutats d’Europa. En el cas de la ciutat de Barcelona, per exemple, tot i que la mitjana és de 16,5 casos per 100.000 habitants, els districtes de Ciutat Vella (39 casos per 100.000), Sants – Montjuïc (26), Sant Martí (22), Sant Andreu i Horta – Guinardó (18 cadascun) es troben per sobre. A la cua, amb 5 casos per 100.000, hi ha Les Corts i Sarrià – Sant Gervasi. Els experts consideren que per cada cas de malaltia activa i ha, com a mínim, una altra persona portadora del bacil que ha de rebre tractament, tot i que encara no hagi desenvolupat la dolència.

 

Precisament aquest dimecres se celebra a Barcelona una jornada internacional de commemoració del Dia Mundial de la Tuberculosi, centrada en el debat científic i sota el lema ‘Unit to end TB’ (Units per acabar amb la Tuberculosi). L’acte es convoca al Palau Macaya de Barcelona i servirà per presentar noves tesis doctorals, revisar estratègies i innovacions en el diagnòstic, seguiment i prevenció de la tuberculosi, i comptarà amb la conferència del professor nord-americà Richard E. Chaisson, provinent de la Johns Hopkins University (Baltimore), i que és un referent internacional en aquesta malaltia infecciosa. La jornada, per tant, servirà per a revisar les estratègies contra la malaltia, però també per a actualitzar els principis del “model Barcelona” d’abordatge de la malaltia en els seus 30 anys de vida, i que es fonamenta en la cooperació entre diferents estaments. Tot i així, el dia mundial de la malaltia es commemora a tot el món el 24 de març, per ser la data en què es va descobrir el bacil de Koch.

 

Tuberculosi a les grans ciutats

A nivell europeu, els investigadors han pogut constatar que la majoria de casos de tuberculosi es concentren en les grans ciutats. De fet, es calcula que, de mitjana, la taxa a les grans ciutats de més de 500.000 habitants és el doble que no pas la taxa d’incidència estatal als diferents països del continent. A més a més, grans nuclis europeus com Londres es troben en taxes superiors a la de Barcelona.

En l’actualitat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) desplega a tot el planeta l’estratègia ‘End TB’, amb l’objectiu d’assolir un declivi de la incidència de la malaltia d’almenys el 50% en arribar al 2025. La tuberculosi a la pràctica suposa més d’1,5 milions de morts cada any a tot el planeta, i això sense comptar totes aquelles que no s’arriben a registrar. Es considera que l’Europa de l’Est, la Xina i el continent asiàtic en general són les àrees amb una major incidència. Un dels principals perills en l’actualitat, i sobre el que també alerta l’OMS, són precisament les diferents formes de tuberculosi resistent a fàrmacs, un fenomen derivat d’un compliment poc acurat dels tractaments o d’una estratègia terapèutica no adequada.





Paraules clau

salut/