Es posa en marxa la cooperativa de venda, comerç i serveis DIOMCOOP : Servei de Premsa

Es posa en marxa la cooperativa de venda, comerç i serveis DIOMCOOP

23/03/2017Temps estimat de lectura: 4 minuts

La cooperativa treballarà en mercats i fires de la ciutat venent productes de comerç just, artesans i de proximitat

El grup promotor està format per 15 persones de la comunitat subsahariana de la ciutat i està previst que s’ampliï fins a 30

La cooperativa forma part de les polítiques engegades per l’Ajuntament de Barcelona per abordar el fenomen de la venda ambulant amb propostes d’inserció social i laboral

Aquestes polítiques d’ocupació faciliten la regularització de persones migrades gràcies a que podran demostrar el seu arrelament

 

Es posa en marxa Diomcoop, la cooperativa creada per persones que es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada.

  

Diomcoop és una cooperativa de venda, comerç i serveis que neix amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’inclusió social, laboral i relacional d’aquelles persones que realitzen activitats de venda ambulant no autoritzada a la ciutat.

El naixement d’aquesta cooperativa és fruit de l’aposta del govern municipal per donar solucions a un problema complex com és aquesta venda ambulant no autoritzada als carrers de Barcelona, agreujat sovint per les situacions d’irregularitat de les persones que l’exerceixen.

A més d’oferir alternatives socials i laborals, la cooperativa permetrà també obrir una via de regularització dels seus integrants. La seva activitat econòmica permetrà demostrar l’arrelament i, per tant, accedir a un permís de residència a aquelles persones que encara no en disposen. D’aquesta forma, podran assolir un grau d’estabilitat que faciliti la seva inserció.

 

El grup promotor de Diomcoop està format per quinze persones de la comunitat subsahariana de Barcelona (està previst que s’ampliï fins a 30) amb perfils, competències i expectatives diverses que oferirà serveis que tinguin un arrelament comunitari i que a més contribueixin a la cohesió social de la ciutat.

La cooperativa, presidida per una dona i amb quatre fundadors, funcionarà amb quatre grans departaments: el departament de comunicació, el departament d’administració, de logística i de cohesió social. Durant més de 6 mesos els seus integrants han estat rebent formació especialitzada per poder realitzar les tasques que requereix el seu model de negoci de forma solvent i rigorosa.

 

Serveis

– Venda ambulant en diferents espais de la ciutat, com mercats i esdeveniments, periòdics o esporàdics. Els productes que es posaran a la venda prioritzaran l’economia social, el comerç just, el codesenvolupament, l’artesania, la producció de proximitat i la reutilització (peces de roba i tèxtil de la llar, complements de vestir, bijuteria, sabateria, art decoratiu, artesania i mobles, entre d’altres). Els mercats i fires on es podran trobar les parades de la cooperativa són les fires de Comerç al Carrer dels diferents districtes de la ciutat, el mercat de Fleedonia, Flea Market, el Rastro de la Virgen, Mercat de Segona mà de Sants, el Traster de Can Ricard, i algunes botigues d’artesans que han ofert espai de venda.

– Serveis logístics de suport a la venda ambulant autoritzada de persones en situació vulnerable: la cooperativa facilitarà espais de venda, estands, estructures, servei de magatzem, transport i compra. S’orientarà, es formarà i s’assessorarà en la gestió de llicències i assegurances.

– Servei d’acollida i orientació de persones vulnerables: orientació sobre la xarxa i els recursos disponibles per a l’acollida; acompanyament en la incorporació a la cooperativa promovent activitats formatives i donant suport a iniciatives de caràcter social i solidari.

– Programació d’activitats que difonen la cultura i els valors de les persones que realitzen la venda ambulant en els diversos espais de venda on tindran presència. Es portarà a terme una tasca permanent de dinamització cultural i de divulgació de l’economia social i de la xarxa comunitària.

– Promoció d’iniciatives comercials noves dins de la cooperativa, com fusteria, gastronomia africana i del món, neteja especialitzada, dinamització comercial i promoció artística i musical.

Durant tot el procés, els participants han establert contacte amb més de 100 entitats de la ciutat per explicar el projecte i implicar-los en la seva creació. Fins el moment s’han formalitzat col·laboracions amb les entitats de: Formació i Treball, Ibn Battuta, Col·lectiu Ronda, Casal de Barri del Besòs, Grup ECOS, o Càritas, que des de fa mesos han posat a disposició del projecte diferents recursos i formacions al grup promotor.

La cooperativa DIOMCOOP és un projecte configurat a partir de l’aplicació d’un nou model d’intervenció socio-econòmica (SICISE), que dona una resposta col·lectiva a la situació de vulnerabilitat de cadascuna de les persones ateses, actuant en tres direccions, promoció d’un projecte cooperatiu d’ocupació, atenció de drets i necessitats socials i participació en la construcció de comunitat.

L’Ajuntament de Barcelona aposta per aquest model cooperatiu com a una fórmula que garanteixi la inclusió sociolaboral. Aquest model suposa treballar des de l’apoderament de les persones implicades per tal d’incrementar la probabilitat de sostenibilitat en el temps de les alternatives i vies d’inclusió que es construeixin.

El projecte parteix de la identificació de les necessitats del col·lectiu i proposa un sistema d’intervenció cooperatiu per donar resposta a tres factors claus com són la renda, els drets de ciutadania i xarxa, a través del desenvolupament d’un projecte de negoci totalment desvinculat a la venda de productes no autoritzats.

El projecte es va iniciar fa sis mesos amb el model impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat d’Economia Social i Solidària amb la direcció tècnica de Barcelona Activa.

La creació de la cooperativa forma part de les polítiques d’ocupació que ha engegat el consistori dirigit a aquest col·lectiu, on també es troben els 54 plans d’ocupació que s’han posat en marxa dirigit al col·lectiu de venedors ambulants.

 

En els següents enllaços es poden descarregar imatges de la formació de la cooperativa

Vídeo muntatge de la presentació de Diomcoop

Vídeo sense muntatge

Paraules clau

comerç i serveis DIOMCOOP/ cooperativa de venda/