Gerardo Pisarello i Mercedes Vidal inauguren la placa commemorativa en homenatge als veïns dels antics barris de barraques del Carmel i de Can Baró : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello i Mercedes Vidal inauguren la placa commemorativa en homenatge als veïns dels antics barris de barraques del Carmel i de Can Baró

24/03/2017

Diumenge 26 de març, a les 11:15 hores, (espai patrimonial MUHBA del turó de la Rovira, al final del carrer Marià Labèrnia), el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal i el comissionat de Programes de memòria, Ricard Vinyes, participen a la inauguració de la placa commemorativa en homenatge als veïns que van viure als barris de barraques del Carmel i de Can Baró.

L’acte, organitzat conjuntament per la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques i l’Ajuntament de Barcelona, comptarà amb la presència i participació de veïns que van viure en un dels últims grans conjunts de barraques de la ciutat, que es van enderrocar l’any 1990, i dels membres de la Comissió ciutadana.

La placa que recorda les barraques del Carmel i Can Baró està situada dins l’espai patrimonial del turó de la Rovira que gestiona el Museu d’Història de Barcelona, format per la bateria antiaèria de la Guerra Civil i les restes de les barraques que hi van sorgir a partir de la postguerra. També s’hi ha instal·lat una torreta informativa, amb textos i imatges, sobre els barris de barraques del Carmel.

 

Els barris de barraques del Carmel i Can Baró

Acabada la Guerra Civil, davant la greu falta d’habitatge a Barcelona, centenars de persones van aprofitar les estructures abandonades de la bateria antiaèria del turó de la Rovira per crear el nucli de barraques “dels Canons”. També es van formar dos grans nuclis més, Raimon Casellas i Francesc Alegre, adaptats al relleu del turó, amb forts pendents i els sots de les antigues pedreres. Als anys seixanta a la zona hi vivien unes 3.000 persones en prop de 600 barraques. Van estar molts anys sense aigua corrent, electricitat, sanejament ni serveis de cap mena, que es van anar aconseguint gràcies a la mobilització veïnal. Hi va haver barraques fins l’any 1990 quan els últims habitants es van traslladar a pisos.

Es tracta de la desena de les plaques commemoratives que s’han impulsat en homenatge als veïns dels barris de barraques de Barcelona, després de la inauguració de la placa monument a Montjuïc, l’octubre de 2015.

 

Adjunt trobareu el dossier premsa dels barris de barraques del Carmel i Can Baró

 

Imatges:

Us adjuntem l’enllaç a 4 fotografies de l’Arxiu del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (imatges 1, 2, 3 i 6) i 2 fotografies de la col·lecció de Custodia Moreno (imatges 4 i 5). Les imatges s’han de fer servir només per a difusió d’aquest acte. Per qualsevol altre ús caldrà demanar novament autorització als propietaris dels drets.

És important que en el peu de foto apareguin les següents dades (data, títol, autoria, arxiu de procedència):

 

Enllaços:

Imatge 1/6

Imatge 2/6

Imatge 3/6

Imatge 4/6

Imatge 5/6

Imatge 6/6Compartiu aquest contingut