L’OCDE visita el SAIER i s’interessa pel programa ‘Barcelona Ciutat Refugi’ com a models per a la integració de persones migrades i refugiades : Servei de Premsa

L’OCDE visita el SAIER i s’interessa pel programa ‘Barcelona Ciutat Refugi’ com a models per a la integració de persones migrades i refugiades

05/04/2017

Membres de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) han visitat aquesta setmana el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de Barcelona, i s’han estat informant sobre el programa ‘Barcelona Ciutat Refugi’, entre d’altres iniciatives, per completar un estudi sobre models d’innovació social que està duent a terme aquest organisme europeu per poder identificar les necessitats dels ens locals en aquest àmbit.

La delegació ha estat composada per la representant de l’OCDE, Claire Charbit, l’analista Anna Piccini, i la representant de l’Ajuntament d’Atenes, Antigone Kotanidis, que ha visitat Barcelona per conèixer de primera mà les iniciatives que s’hi desenvolupen. A l’estudi també hi participen Amsterdam, Atenes, Berlín, Glasgow, Göteborg, París, Roma i Viena.
Durant tres dies, les delegades de l’OCDE han estat informant-se sobre el funcionament dels serveis que Barcelona té a disposició de les persones migrants, com l’assessorament jurídic, lingüístic i l’atenció social. També s’han interessat per la situació de les persones en situació d’irregularitat administrativa i han estat informant-se sobre com des de l’ajuntament es facilita l’empadronament per evitar exclusió social i segregació d’aquestes.

També s’han entrevistat amb el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens i amb el responsable del programa ‘Barcelona Ciutat Refugi’, Ignasi Calbó. Així mateix, han conegut les entitats del tercer sector especialitzades en l’atenció a persones immigrades i refugiades de Barcelona. Acompanyades per tècnics de la direcció d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, les delegades de l’OCDE també han visitat el barri de Ciutat Meridiana, on s’estan desenvolupant diferents actuacions amb la participació dels veïns i veïnes i amb l’objectiu d’enfortir les relacions interculturals al territori.

 

Aposta pel treball en xarxa

Jaume Asens ha posat en valor el fet que un dels aspectes que identifica les polítiques d’immigració i drets de ciutadania de Barcelona “és el seu desenvolupament en col•laboració estreta amb teixit associatiu de la ciutat”. Per aquest motiu, durant la seva estada, les tècniques de l’OCDE també han pogut conèixer el treball del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona o de la Xarxa BCN Antirumors, de combat dels discursos racistes i xenòfobs.

A finals de 2017, l’OCDE té previst publicar un informe amb dades sobre la integració dels migrants a escala de ciutats amb dos nivells d’anàlisi: d’una banda els indicadors i les característiques de la migració en les regions i ciutats de diversos països de l’OCDE, i de l’altra, una anàlisi qualitativa dels mecanismes públics que es dediquen amb l’objectiu d’integrar els migrants des de l’àmbit local.Compartiu aquest contingut