Gràcia tria els projectes arquitectònics que convertiran Can Carol i l’antic Consolat de Dinamarca en equipaments de Vallcarca : Servei de Premsa

Gràcia tria els projectes arquitectònics que convertiran Can Carol i l’antic Consolat de Dinamarca en equipaments de Vallcarca

14/05/2017Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els dos projectes, que es van explicar dijous als veïns i veïnes en una sessió informativa, mostren per primer cop com seran els futurs equipaments per dins, els usos dels quals s’estan definint a través de la participació d’entitats del barri

 

El districte de Gràcia ha triat ja els dos projectes arquitectònics guanyadors per a convertir l’antic Consolat de Dinamarca en espai cultural del barri de Vallcarca, i Can Carol en equipament de proximitat. El regidor del districte, Eloi Badia, els va presentar dijous a la tarda als veïns i veïnes en una sessió informativa al mateix edifici del Consolat. El teixit veïnal ha estat treballant a través de diferents jornades participatives en la definició dels futurs usos d’ambdós espais.

Els dos projectes són el resultat del concurs engegat pel districte per a rehabilitar els dos edificis històrics de Vallcarca i adequar-los com a equipaments per al barri. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, assegura que “aquest és un pas molt important per a la recuperació del barri de Vallcarca, molt perjudicat pels efectes de la bombolla immobiliària i les dificultats de desenvolupar els diferents plans urbanístics previstos”.

“Des del districte entenem que ha arribat l’hora de recuperar Vallcarca per als seus veïns i veïnes”, ha assegurat Badia, que ha recordat que amb aquests equipaments “esperem resoldre la gran mancança d’equipament públic d’aquest barri”. Ha recordat que, a més, aquest entorn està pendent de definir-se en un concurs internacional, que ha de resoldre’s en breu, i on s’hi preveu, a més de l’arranjament de l’espai públic, la construcció d’habitatge públic.

La recuperació d’aquests dos edificis per a usos públics es remunta a finals del 2014, data en què es van iniciar les jornades participatives de Vallcarca, que duien el títol “El Barri que Volem”. Entre les conclusions del procés participatiu es va fixar, com a un dels objectius, la necessitat d’obrir equipaments al barri, molt mancat d’espais per a l’activitat de les entitats. Així, es va decidir adequar l’antic edifici del Consolat de Dinamarca –situat sobre el pont de Vallcarca– com a espai cultural del barri. L’edifici havia estat recentment cedit per la Diputació de Barcelona al consistori amb l’objectiu que es convertís en un equipament de proximitat per a Vallcarca.

Els veïns i veïnes també van demanar a l’Ajuntament que adquirís l’edifici de Can Carol, en situació molt precària, i que es rehabilités per convertir-lo també en equipament per al barri, molt mancat d’aquesta tipologia d’espais. Al desembre de 2015, l’Ajuntament de Barcelona adquireix Can Carol. La compra es va realitzar a finals de desembre per un total de 841.818 euros.

Aquest edifici, que data de 1860, es troba al carrer Cambrils 26, i és un dels més antics de la part baixa de Vallcarca. La masia ha estat residència durant el primer terç del segle XX, i posteriorment va ser la seu de l’escola El Colegio Nuevo.

Al mes d’octubre del 2016, el districte aprova una mesura de govern on es refermava el compromís en aquest mandat que hi hagin dos equipaments al barri de Vallcarca i Penitents amb l’objectiu de convertir-los en espais per a l’ús veïnal i cívic i que, juntament amb els veïns i veïnes, puguin ser dissenyats per convertir-se en dos grans pols de trobada i dinamització de la vida veïnal.

En la reunió amb veïns i veïnes, que es va dur a terme a l’interior de l’edifici de l’antic Consoalt –ara batejat com a Casa Canals-Junyer en honor als seus propietaris originaris– el districte va presentar els dos projectes arquitectònics guanyadors, que han estat elaborats en base al procés participatiu per a la definició dels usos dels dos edificis.

També s’ha constituït dos grups –un per cada equipament- que formaran part d’una Comissió de Seguiment dels dos projectes. Es preveu convocar la primera sessió al mes de juliol. El model de gestió i usos dels dos equipaments també s’haurà de definir en aquest procés amb tots els col·lectius implicats i veïnat.

Document relacionatCompartiu aquest contingut

Paraules clau
Gràcia/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina