Barcelona debat les línies estratègiques per assolir un turisme sostenible a les ciutats : Servei de Premsa

Barcelona debat les línies estratègiques per assolir un turisme sostenible a les ciutats

18/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El tinent d’alcaldia Jaume Collboni inaugura la Conferència Internacional “Turisme Sostenible en el marc de la Nova Agenda Urbana”, que aplega a Barcelona experts en turisme sostenible, clima, innovació i convivència
El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, clourà demà la jornada amb la “Declaració de Barcelona”, amb els compromisos i línies estratègiques acordades pels participants aplicables a totes les ciutats compromeses amb el turisme sostenible
Barcelona acull fins demà divendres 19 de maig, la Conferència Internacional “Turisme Sostenible en el marc de la Nova Agenda Urbana”. La inauguració de la conferència ha anat a càrrec avui del tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni. A la sessió inaugural també hi ha intervingut el secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, Xavier Gibert; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), Tomás Azcárate;  i per videoconferència, el secretari general de l’Organització Mundial de Turisme (OMT), Taleb D. Rifal, i Joan Clos, secretari executiu de ONU-Habitat.
En el discurs inaugural, Jaume Collboni ha destacat que “el turisme ha d’estar al servei e la ciutat, de la seva convivència, no a la inversa, i ser compatible amb el model de ciutat que volen els barcelonins i barcelonines”.” Com a ciutat global”, ha seguit Collboni,  “tenim el repte de treballar per un turisme sostenible i de qualitat, desconcentrat i desestacionalitzat”.  El tinent d’alcaldia responsable de l’àrea d’Empresa, Cultura i Innovació ha posat el focus en què “necessitem una gestió de la taxa turística que ens ajudi a revertir els beneficis del turisme i compensar els barris que suporten una càrrega més feixuga”, i ha recordat que “malgrat els problemes de la gestió del turisme, el 86% dels ciutadans i ciutadanes pensa que es beneficiós per la ciutat, tot i que la meitat alerta que arribem als límits”, ha reblat Collboni.
Per la seva part, el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha participat a la Taula rodona sobre “Ciutats turístiques més sostenibles i resilients, compromís amb el clima”. En la seva participació, Colom ha destacat el nou paradigma en la gestió del turisme a Barcelona, i ha dit que “ara és el moment d’aliniar la governança amb el turisme i superar l’etapa que ha viscut Barcelona on es plantejava una governança i en paral.lel una promoció intensiva com a destí turístic”.
“En poc temps aquesta ciutat ha entrat en la dimensió del turisme massiu, i ara hem de fer polítiques efectives per mantenir una ciutat amb mixtura d’usos, on l’activitat turística sigui sostenible, però de la mateixa manera que altres activitats que es donen a la ciutat, i que si no són sostenibles, no seran”, ha seguit el regidor. “Barcelona no és una ciutat que s’hagi construït per als turistes”, ha reblat Colom, “i si no som capacos d’equilibrar acabarà creant una fractura social i econòmica”.
La conferència compta amb la participació d’experts en turisme sostenible, clima, innovació i convivència, entre d’altres, així com representants de governs locals i agents i operadors del sector per debatre sobre les estratègies i mesures a assolir per a un turisme sostenible. Està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona ​​en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Turisme i l’Institut de Turisme Responsable (ITR). S’inscriu en l’agenda de Nacions Unides, que ha declarat 2017 com a Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, en el qual les ciutats constitueixen un camp prioritari d’aplicació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.
La cloenda de la jornada tindrà lloc demà divendres 19 de maig, a les 12:00 hores, a les 13:45 hores, en un acte on Colom presentarà la “Declaració de Barcelona”, que recollirà els principals compromisos i línies estratègiques acordades pels participants i a les quals puguin adherir-se totes les ciutats compromeses amb el turisme sostenible.




Paraules clau

ciutat/ sostenibilitat/ turisme/