Sessió de control del consell plenari : Servei de Premsa

Sessió de control del consell plenari

26/05/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Gerardo Pisarello ha explicat que les reclamacions relatives a l’impost de plusvàlues ja es poden presentar a les OAC i a l’Institut Municipal d’Hisenda i ha anunciat que s’habilitarà un lloc específic al web de l’IMI per a facilitar-ho

Valora la mobilització veïnal contra l’alberg de la Vila Olímpica, comparteix que no és un projecte bo pel barri i recorda que amb l’aprovació del PEUAT, aquest tipus de projectes no es podran repetir

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, el tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, en qualitat d’alcalde accidental, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del grup municipal Demòcrata perquè s’habiliti un espai d’informació obert a la ciutadania sobre el retorn de la plusvàlua en relació amb els immobles que han perdut valor, conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional de febrer de 2017. Pisarello ha acceptat el prec en nom del Govern i ha recordat que les reclamacions relatives a l’impost de plusvàlues ja es poden presentar a les OAC i a l’Institut Municipal d’Hisenda. A més, ha anunciat que s’habilitarà un lloc específic al web de l’IMI per a facilitar-ho. “No ens quedarem de braços creuats davant d’aquesta sentència, i per això encarregarem estudis jurídics per resoldre el fons de la qüestió”, ha dit el tinent d’alcalde, que ha recordat que en aquest àmbit hi ha moltes casuístiques diferents i ha de ser el Consell Tributari qui ha d’indicar com es procedeix. Així mateix ha demanat als grups municipals que ajudin a reclamar a l’Estat perquè compensi els ajuntaments per la pèrdua d’ingressos que suposarà l’aplicació de la sentència.

Prec del grup municipal d’ERC perquè el govern municipal es comprometi a respectar i donar compliment al resultat de la consulta veïnal sobre l’alberg de la Vila Olímpica.

Gerardo Pisarello ha recordat que aquest és “un projecte que nosaltres tampoc considerem bo per al barri” i per aquesta raó “hem tirat endavant la regulació del PEUAT, que ja estableix la Vila Olímpica com una zona de decreixement de places turístiques”, ha dit. “El PEUAT ens permetrà que aquest tipus de problema no es torni a replicar en un futur”, ha afegit. El tinent d’alcaldia ha advertit, però, que “una consulta ciutadana requereix un mínim de garanties” i per aquesta raó, cal avançar en la seva reglamentació. En aquest punt, ha recordat que ERC va abstenir en l’aprovació inicial del reglament de consultes ciutadanes proposat pel Govern municipal. “Confiem, ja que coincidim en valorar la importància de les consultes ciutadanes, en rebre propostes concretes de millora per tal que puguem tirar endavant el reglament”, ha instat Pisarello. Sobre les demandes veïnals, el tinent d’alcalde ha recordat que “ni podem prevaricar” retirant la llicència a l’alberg, “ni podem posar en risc finances municipals” amb la seva compra, que ha xifrat entre 8 i 15 milions d’euros. No obstant això, ha assegurat que el Govern municipal “no es quedarà de braços creuats i parlarem amb la promotora”.

Prec del grup municipal del PP perquè el govern municipal no doni suport a cap convocatòria d’un referèndum unilateral a Catalunya o d’una declaració unilateral d’independència. El tinent d’alcaldia ha advertit que, com a membre del grup majoritari del Govern, “estem d’acord que Catalunya ha de decidir, estem a favor d’un referèndum plenament legal” i ha advertit que si no es produeix, és per irresponsabilitat del govern popular de l’Estat. “És cert que no ens agrada full de ruta que planteja el govern de la Generalitat”, ha recordat, “però si insisteix en aixecar murs, participarem en totes les mobilitzacions necessàries perquè aquest és el clam majoritari de la ciutadania de Catalunya”. Pisarello ha advertit que el PP “no pot donar lliçons de legalitat, quan vostès se situen constantment en la il•legalitat sistemàtica “fent política de confrontació contra l’Estatut aprovat al Parlament, contra la immersió lingüística, o ofegant l’autonomia municipal i fent una recentralització preautonòmica, un autèntic cop d’estat contra la constitució territorial”.

Pregunta del grup municipal de Ciutadans sobre per quin motiu l’alcaldessa i el primer tinent d’alcalde no es van entrevistar amb la farmacèutica Tonfrentang. El tinent d’alcalde ha desmentit que no es rebés aquest grup empresarial, que ha recordat que portava una proposta de medicina privada –de serveis no inclosos a la cartera de salut pública–, i que havien sol•licitat a l’ajuntament la cessió gratuïta d’un terreny públic per a implantar-se a Barcelona. “Els equips municipals es van reunir tant amb els intermediaris de la Generalitat al gener del 2016 i amb representants xinesos. Jo vaig anar a saludar a la delegació, un dia d’hivern”, ha aclarit Pisarello, “però vam valorar que no tenia sentit cedir gratuïtament el terreny a canvi de no res”. En tot cas, ha afegit, se’ls va oferir ajut per trobar terrenys d’altres tipus, per exemple privats. El tinent d’alcalde ha recordat que les inversions a Barcelona han crescut més que mai, i que el govern municipal viatja a la Xina i a EEUU per a promoure la implantació d’empreses a Barcelona, “i amb l’Agència Europea del Medicament estem fent totes les gestions necessàries perquè s’estableixi a la ciutat”, ha recordat. També ha lamentat que el grup de Ciutadans s’avingui a fer calúmnies a través dels mitjans de comunicació.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents Declaracions Institucionals:

En motiu del 40è aniversari de la primera manifestació LGTB a Barcelona, organitzada pel FAGC. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una declaració de reconeixement de la importància de la primera mobilització de l’Orgull, celebrada a Barcelona el 1977 i organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), de la que es compleixen 40 anys. La declaració reitera el compromís de l’ajuntament de treballar pe a la plena normalització social del col•letiu LGTBI. També s’insta al govern municipal a instal•lar una placa commemorativa d’aquest esdeveniment, a la Rambla.

Declaració de suport i reconeixement institucional al Cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona. El Plenari del Consell Municipal reconeix institucionalment la tasca de la Guàrdia Urbana, constatar la seva professionalitat i prestigi, i destacar la bona valoració que té per part dels barcelonins i barcelonines.

Declaració de reconeixement del moviment popular rifeny. La declaració manifesta el rebuig de l’Ajuntament de Barcelona a tota forma de violència vers la llibertat d’expressió, i en concret, la preocupació pel procés de militarització del Rif, que kimpedeix l’exercici d’un diàleg normalitzat. La declaració insta a la consideració, per part de les institucions governamentals del Regne del Barroc, del Moviment Popular Rifeny i altres moviments i agents socials implicats en la recerca d’una solució pacífica com interlocutors amb qui discutir al voltant de les reivindicacions que integra en el seu sí.





Paraules clau

Sessió de control del consell plenari/