Barcelona obre l’àrea d’accés per a ciutadans amb gossos a la platja de Llevant : Servei de Premsa

Barcelona obre l’àrea d’accés per a ciutadans amb gossos a la platja de Llevant

01/06/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta zona de convivència entre les persones i els gossos estarà oberta fins al 25 de setembre a la platja de Llevant

S’incorporen millores com l’increment de la neteja dels accessos, s’amplien les funcions dels informadors i es reforcen les accions de sensibilització.

 

L’Ajuntament de Barcelona obre l’àrea d’accés per a ciutadans amb gossos durant la temporada de bany 2017, aprovat definitivament el Decret d’Alcaldia publicat al BOPB el 29 de maig de 2017. És un espai separat físicament de la resta de la platja de Llevant, amb un aforament limitat a 100 gossos degudament identificats per motius de seguretat, que obrirà de l’1 de juny al 25 de setembre.

 

 

El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha declarat que “repetim l’experiència d’un espai per a gossos a la Platja de Llevant amb la incorporació d’algunes millores respecte a l’estiu passat i amb la voluntat que aquest espai confortable i lúdic per a les persones amb les seves mascotes sigui un exemple més del compromís de seguir construint la Barcelona amiga dels animals i exemplar en la convivència”.

 

Millores per a la temporada 2017

L’Ajuntament de Barcelona, després d’escoltar les aportacions ciutadanes i els equips tècnics i amb l’experiència de la temporada anterior, ha decidit incorporar les següents millores:

En el mobiliari urbà

– La font de beure o abeurador estarà adaptat a tot tipus de gossos (grans i petits),
– L’aigua de la dutxa per a gossos sortirà amb més pressió, en lloc de vaporitzada com sortia l’any passat,
– En els urinaris urbandogs, s’ha substituït la base metàl·lica per una base plàstica filtrant, per reduir la temperatura de la superfície.

Per accedir còmodament a l’espai, es manté la passera existent que arriba fins a la porta d’accés de l’àrea de gossos que està degudament senyalitzada a l’entrada i a la rampa d’accés a l’espai.

 

Servei d’informació als usuaris

El servei d’informació està integrat per 2 informadors ambientals durant tota la setmana, amb horari de dilluns a divendres de 9:00 hores a 19:00 hores i dissabte i diumenge de 10:30 hores a 19:00 hores. Les tasques que realitzen són tasques de control d’accessos – només poden accedir els gossos identificats amb microxip-, de repartiment de bosses de recollida d’excrements i d’informació ambiental als usuaris. L’equip d’informadors vetlla pel control d’accés a la platja i la limitació del nombre de gossos i usuaris, com a garantia del bon funcionament de l’espai.

Com a millora d’aquest any, els informadors estan també als accessos de la platja per tal que els usuaris amb gossos segueixin el traçat establert per la passera fins a l’entrada de l’espai.

Paral·lelament, es reforça amb una campanya de conscienciació als usuaris sobre les obligacions amb les seves mascotes, sobre el comportament dins de l’àrea de gossos i de respecte cap a la resta de la ciutadania. Es lliurarà un fulletó informatiu que inclou la normativa d’ús de l’espai, la normativa específica per a gossos potencialment perillosos i uns consells de bones pràctiques.

D’altra banda, s’ha incorporat el relat de sensibilització sobre mesures higièniques i obligacions dels propietaris dels animals a diverses activitats organitzades pel Centre de la Platja dins la seva programació per la temporada 2017. Aquest equipament d’educació ambiental ubicat als porxos de la platja del Somorrostro, inclou aquests missatges de conscienciació sobre el comportament dels gossos a la platja, tant a les activitats per a grups específics com a les activitats adreçades a tots els públics, com són “Passeig ambiental a la vora del mar” o “Gimcana de les platges i la biodiversitat”.

 

Operatiu de Neteja

L’espai disposa d’un servei de neteja específic amb una brigada d’un operari en torn de mati i tarda tota la setmana, per tal de mantenir els espais adjacents als accessos i el propi espai net així com per realitzar un garbellat manual de la sorra. A més a més, se segueix mantenint el garbellat mecànic diari mitjançant un tractor.

Com a millora d’aquest any, s’incrementa la neteja dels accessos que utilitzen els usuaris per accedir a l’àrea de gossos per garantir les màximes condicions d’higiene a tota l’àrea i voltants. També es reforça la neteja de la part del barri adjacent a la platja de Llevant, per donar resposta a la petició realitzada pel veïnat.

 

Servei de vigilància de la salut

L’espai habilitat disposa d’un servei de vigilància de la qualitat de l’aigua, tal i com estableix la Directiva 200/7/CE i un d’específic de la qualitat de la sorra.

 

Antecedents

L’afluència de públic, durant la prova pilot de l’estiu passat va ser de més de 13.241 gossos, sense detectar-ne cap incident remarcable i acomplint l’objectiu de ser un espai de lleure i gaudi dels gossos i una mostra de bona convivència.

L’obertura d’aquest espai no modifica la normativa general reguladora de l’accés de gossos a la resta del litoral, establert per Decret d’Alcaldia aprovat al febrer de 2015 que estableix que poden accedir lliurament a les platges llevat de la temporada de bany: La temporada de bany són els caps de setmana d’abril a octubre, del dissabte anterior a Divendres Sant al dilluns de Pasqua Florida i el període d’1 de juny al darrer diumenge de setembre. Amb l’exempció dels gossos d’assistència, que hi poden accedir sempre.

Per a més informació:
http://lameva.barcelona.cat/ca/aprofita-la/banys-i-platges/animals-domestics-les-platges





Paraules clau

gossos/ platges/ platja/