El districte i totes les AMPA de Gràcia porten al Parlament la reclamació d’accelerar el futur IES Vallcarca : Servei de Premsa

El districte i totes les AMPA de Gràcia porten al Parlament la reclamació d’accelerar el futur IES Vallcarca

01/06/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va acompanyar ahir al Parlament de Catalunya els representants de la Coordinadora d’AMPAs de Gràcia i de la FAPAC per fer entrega, conjuntament, d’una proposta de resolució parlamentària que insta la Generalitat a incloure als pressupostos per al 2018 la construcció i posada en marxa de l’Institut d’Educació Secundària de Vallcarca.

A la sortida, Badia va recordar que des del Districte de Gràcia ja s’ha posat a disposició del Consorci d’Educació un solar a l’avinguda Vallcarca per a la seva construcció. El solar compleix amb les característiques d’ubicació, titularitat, dimensions i qualificació urbanística que el fan adient. A més, el districte s’ha mostrat en disposició de realitzar el projecte constructiu de l’equipament.

Eloi Badia va explicar també que aquest institut “ha estat una reivindicació històrica de les AMPA del Districte, i fa anys que estem esperant la seva construcció”. De fet, des del districte es van presentar esmenes als pressupostos de la Generalitat, on es demanava incloure la dotació del finançament necessari per a les obres de construcció de l’IES, i no van prosperar. Gràcia pateix una manca evident de places públiques de proximitat de secundària a la seva zona nord, la que correspon al barris de la Salut, el Coll, Vallcarca i els Penitents.

La resolució que es va entregar als grups parlamentaris reclama un calendari d’execució de l’obra de construcció de l’IES abans de finalitzar l’any 2017; que hi hagi partida en els propers pressupostos de la Generalitat per al 2018, i que es pugui posar en marxa durant el nou curs en una ubicació provisional. De fet, el 20 de gener passat, el Consorci d’Educació de Barcelona va aprovar la planificació de l’Institut Vallcarca.

El dia 2 de desembre de 2015 el Plenari del districte de Gràcia de Barcelona va donar el seu suport a les reivindicacions de les AMPA’s de Gràcia que defensen la construcció de l’Institut d’Educació Secundària de Vallcarca de Barcelona. En el mateix plenari s’instà el Consorci i a la Generalitat a què es dotés de pressupost i es construís amb la major celeritat possible l’institut al barri. El dia 10 de maig de 2017 el Plenari de districte va resoldre donar suport a la Coordinadora d’AMPA de Gràcia davant tots els grups polítics del Parlament de Catalunya per entrar una Proposta de Resolució demanant la posada en marxa i la construcció del nou Institut Vallcarca.

De la seva banda, la Coordinadora d’Ampas de Gràcia va recordar ahir que aquest IES ja constava en els plans d’actuació de districte del mandat 2008-2011, quan l’ajuntament es va comprometre amb la Generalitat a cedir-los un solar. També estava projectat i planificat en el Pla d’Equipaments Educatius 2008-11.

Al 2013 la Coordinadora d’ Ampas de Gràcia elabora un estudi anomenat Estudi d’escolarització pública a Gràcia on alertava d’ aquesta necessitat urgent. Un estudi que analitzava totes els dades d’escolarització del districte i que va esdevenir un referent per a tota la comunitat educativa en l’anàlisi i el diagnòstic del mapa escolar i que el temps ha donat la raó en les seves acurades previsions.

En el seu manifest, les AMPA de Gràcia recorden que el barri de Vallcarca “necessita un institut de secundària de referència. Els nois i noies del barri s’han de desplaçar més de dos quilòmetres i mig per a anar a Instituts adscrits als seus centres com el’ Institut  Montserrat o el Ménedez Pelayo, ó 3 i 4 quilometres pels del nord com l’ Institut Vall Hebron o Monturiol. Tots fora del Districte de Gràcia.  Estem parlant de nens i nenes d’ 11 -12 anys que no tenen centre de secundària de proximitat al seu barri”.

Segons les AMPA, la creació d’ aquest Institut faria disminuir també la pressió en la demanada d’aquests instituts de fora del Districte i adscrits a molts centres de Vallcarca ,que actualment no poden absorbir tota  la demanda que tenen (Instituts, Vall Hebrón, Monturiol, Ménedez Pelayo, Montserrat).

 





Paraules clau

Gràcia/