Barcelona participa a Mont-real en la 17a Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa : Servei de Premsa

Barcelona participa a Mont-real en la 17a Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa

15/06/2017

La ciutat de Barcelona participarà a la 17a Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP), que se celebra a Mont-real (Canadà) entre els dies 16 i 19 de juny. Enguany, el tema central de la Conferència serà “Participació sense exclusió”, que convida a reflexionar sobre els molts obstacles per al ple exercici de la ciutadania i la participació que promouen l’expressió d’opinions i la contribució ciutadana, i capacitar al màxim nombre de persones per influenciar els processos de presa de decisions.

En concret, se centrarà en com afrontar els reptes d’aconseguir que tots els estrats de la població participin en les accions de democràcia participativa i que cap grup se senti exclòs, particularment les minories, els ciutadans menys escolaritzats o amb poc accés a la informació.

El comissionat de Participació i Democràcia Activa i Secretari General de l’OIDP, Fernando Pindado, participarà en la inauguració de la Conferència i intervindrà en el panel que porta per títol “Marc i mecanismes legals en suport a la participació” juntament amb altres representants de la ciutat de Mont-real, del Ministeri del Medi Ambient de França, i de la Direcció General de Col·lectivitats Locals de Tunísia,  París. En aquesta activitat es presentaran tres diferents contextos en els que les lleis i la Constitució recolzen les modalitats i l’ús de processos participatius. L’Ajuntament de Barcelona presentarà el sistema de participació definit al reglament de participació ciutadana aprovat inicialment i, també s’explicaran la “Charte de la participation du públic” francesa i el “Bureau d’audience publique en environnement”, del Quebec.

A més, l’Ajuntament també organitza un taller sobre el paper de la participació político-comunitària com a element de transformació als barris en col·laboració amb el CAB (Consell d’Associacions de Barcelona). Finalment, el 19 de juny s’entregarà l’11a distinció “Bona Pràctica en Participació Ciutadana” que atorga l’OIDP a experiències innovadores de governs municipals en el camp de la participació ciutadana.

L’OIDP és una xarxa de més de 500 ciutats, que va néixer l’any 2001 i formada per organitzacions i centres d’investigació que permeten intercanviar i abordar plantejaments de democràcia participativa i de participació ciutadana. Cada any, la conferència internacional permet crear un espai d’intercanvi d’experiències i contribueix a l’enriquiment de les polítiques públiques locals.

Anualment, celebren una Conferència Internacional per a debatre i reflexionar sobre l’estat de la democràcia participativa al món. La Conferència està organitzada per la ciutat que ostenta la presidència de l’organització, i l’orienta en funció de les seves prioritats en aquesta àrea.

La trobada reuneix a responsables polítics locals i d’altres àmbits, així com tècnics, acadèmics i activistes polítics. Aquestes jornades es composen de conferències, taules rodones al voltant de qüestions concretes, sessions paral·leles d’intercanvi, així com múltiples reunions paral·leles entre els participants.

Aquestes jornades són un punt de reunió d’experts en l’àmbit de la participació i líders polítics que aposten por una democràcia local més participativa. També és una oportunitat per impulsar la cooperació entre ciutats i organitzacions internacionals en l’àmbit de les innovacions democràtiques.

En el marc de la Conferència se celebra l’Assemblea anual de socis, on s’aproven les línies generals de funcionament de l’organització i es trien els òrgans de direcció i futures seus de la Conferència.

En aquesta edició de la Conferència s’esperen més de 500 participants, 80 conferenciants originaris de més de 20 països i es realitzaran unes 40 activitats de diferents formats. Les jornades coincideixen amb la celebració del 375è aniversari de la ciutat de Mont-real i el 15è de la seva Oficina de Consultació Pública.Compartiu aquest contingut