Barcelona commemora el 40 aniversari de la primera manifestació LGTBI a la ciutat amb un programa anual d’activitats : Servei de Premsa

Barcelona commemora el 40 aniversari de la primera manifestació LGTBI a la ciutat amb un programa anual d’activitats

16/06/2017Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des d’avui es pot visitar a la plaça Reial la instal·lació fotogràfica ‘Molt amor per fer’, feta per Ricard Martínez. Aquesta mostra, que recorda els fets de 1977 i part de la història gràfica del col·lectiu a la ciutat, dóna el tret de sortida al calendari d’esdeveniments que tindran lloc fins a la tardor del 2018

L’Ajuntament de Barcelona ha treballat junt amb les entitats aquest programa que vol servir per recordar les lluites viscudes i reflexionar entorn els drets del col·lectiu LGTBI

 

Aquest mes de juny es celebren els 40 anys de la primera manifestació per l’orgull i l’alliberament LGTBI a Espanya, que va tenir lloc a Barcelona, a la Rambla, el 26 de juny de 1977. L’Ajuntament de Barcelona, junt amb les entitats, han creat un grup motor per preparar un extens programa commemoratiu que s’allargarà fins a la tardor del 2018. La voluntat és que la celebració sigui un pretext per retre homenatge a totes les persones conegudes i anònimes que van fer possible avançar en la lluita per la diversitat sexual i de gènere en una ciutat com Barcelona, sempre capdavantera en la lluita pels drets de tota la ciutadania, però també reflexionar sobre la situació de drets del col·lectiu LGTBI en l’actualitat.

 

“Hem fet una feina conjunta amb molts dels protagonistes de l’època. Va ser una lluita de moviment. Ara ho és de ciutat. Per això hem volgut visibilitzar aquestes imatges a la via pública”, explica Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI.

La instal·lació artística ‘Molt amor per fer’, que des d’avui es podrà visitar a la plaça Reial, al voltant de la font de les Tres Gràcies, és el tret de sortida d’aquest programa cultural, però també de record i reivindicació. La proposta visual, realitzada per Ricard Martínez, és una aproximació als més de 40 anys d’orgull i alliberament LGTBI. Aquesta instal·lació està composta de tres grans estructures volumètriques recobertes de diverses fotografies de la manifestació, i de moments importants en la lluita per les reivindicacions dels col·lectius LGTBI. Les imatges han estat cedides per diferents fotògrafs que hi van ser presents cobrint les diferents accions de resistència que es van produir a la ciutat. Alguns d’ells, entre d’altres, són Pepe Encinas, Pilar Aymerich, Colita, Jordi Serchs o Albert Ramis.

 

 

Memòria i reivindicació

El programa que s’ha creat des de l’Ajuntament de Barcelona, junt amb les entitats i col·lectius de la ciutat, ha volgut posar l’accent en la reivindicació i defensa de la diversitat sexual i de gènere. Es farà des de la memòria, recordant els fets que van tenir lloc al final dels anys 70, però també portant a debat la situació actual de les persones LGTBI.

Per fer-ho, i entre els actes més destacats, hi ha la presentació d’un documental sobre els 40 anys de lluita i experiències de persones LGTBI; la presentació de la Guia d’història urbana del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que recollirà una guia dels llocs emblemàtics i episodis principals del moviment en els 40 anys; un cicle de xerrades als centres cívics i biblioteques de la ciutat i una exposició a la tardor del 2018 que acollirà La Virreina.

A més, s’ha previst la campanya ‘Esborrem l’odi. Esborrem la LGTBIfòbia’ de l’Observatori contra l’Homofòbia (22 de juny); una festa de Sant Joan LGTBI amb diversos dj’s, organitzat per Encara en Acció (23 de juny); unes Jornades de cultura lèsbica, organitzades per LaBonne (23, 24 i 25 de juny); la inauguració de l’exposició sobre la 1a manifestació LGTBI, organitzada per C.U. 28J, (26 de juny); la penjada del penó LGTBI a la façana de l’Ajuntament de Barcelona (27 de juny); la conferència a càrrec d’Anne Fausto Sterling, organitzada per la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Barcelona (27 de juny); una taula rodona sobre els 40 anys de lluita per l’alliberament LGTBI, organitzada per C.U.28J (28 de juny); el pregó del Pride, organitzat per Acegal (28 de juny); un passi d’un vídeo inèdit de la manifestació de l’any 1977 amb xerrada posterior, organitzat per la Fundació Enllaç (30 de juny); la manifestació unitària que recorrerà des de la plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume, organitzada per la C.U 28J (1 de juliol); la manifestació Pride, que anirà des de la plaça Espanya fins al Moll de la Fusta, organitzada per Acegal (8 de juliol) i la posterior lectura del manifest.

 

 

Un web amb testimonis de la manifestació de 1977

El programa d’activitats serà viu. A banda de les accions que ja es coneixen, la voluntat és poder-ne afegir de noves. Per això l’Ajuntament de Barcelona, amb el grup de treball del Consell Municipal LGTBI, ha creat el web barcelona.cat/40lgtbi que servirà d’agenda actualitzada però també de punt de trobada per totes les persones interessades en el què va passar. Així doncs, a través d’aquest portal es pot seguir el relat dels fets de la primera manifestació del 26 de juny, amb fotografies i testimonis de persones que la van viure. Aquest web és una crida per a totes les persones que vulguin participar i recordar els esdeveniments, explicant la seva experiència i records.

 

 

El Dia Internacional de Orgull LGTBI Barcelona serà arc iris

El proper 28 de juny, i amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, la ciutat comptarà amb diverses accions visuals per celebrar la jornada. A partir d’una col·laboració amb TMB, es vinilaran les escales de les estacions de metro d’Universitat, Drassanes i Barceloneta. A més, entre les 21:30 i les 00:30 hores, es projectaran sobre la Torre Glòries els colors de la bandera LGTBI.

A banda del dia concret del 28, TMB també ha organitzat una conferència sobre la lluita contra la LGTBIfòbia en l’esport a les instal·lacions del metro (5 de juliol a l’estació d’Universitat) i es farà una campanya audiovisual a través de les pantalles del metro i autobús de la ciutat.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
lgtbi/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina