Barcelona acollirà la 18à edició de la Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa l’any 2018 : Servei de Premsa

Barcelona acollirà la 18à edició de la Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa l’any 2018

19/06/2017

La ciutat ostentarà la presidència de l’OIDP fins a la celebració de la propera Conferència, tal i com s’ha anunciat després de l’Assemblea anual de socis que està tenint lloc a Mont-real (Canadà)

Els eixos de la Conferència que tindrà lloc a Barcelona seran la iniciativa ciutadana, la inclusió social i la democràcia directa

 

Barcelona acollirà la 18a edició de la Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP), que tindrà lloc la tardor del 2018 i que se centrarà en la iniciativa ciutadana, la inclusió social i la democràcia directa. Així s’ha anunciat avui a Mont-real en l’Assemblea anual de socis que ha tingut lloc durant la 17a Conferència que s’està celebrant a Mont-real (Canadà). Això suposa, a més, que la ciutat passa a ostentar la presidència de l’OIDP durant el proper any.

L’OIDP és una xarxa de més de 500 ciutats, organitzacions i centres d’investigació que permeten intercanviar i abordar plantejaments de democràcia participativa i de participació ciutadana. Cada any, la conferència internacional permet crear un espai d’intercanvi d’experiències i contribueix a l’enriquiment de les polítiques públiques locals.

La trobada reuneix a responsables polítics locals i d’altres àmbits, així com tècnics, acadèmics i activistes polítics. Aquestes jornades es composen de conferències, taules rodones al voltant de qüestions concretes, sessions paral•leles d’intercanvi, així com múltiples reunions paral•leles entre els participants.

Aquestes jornades són un punt de reunió d’experts en l’àmbit de la participació i líders polítics que aposten por una democràcia local més participativa. També és una oportunitat per impulsar la cooperació entre ciutats i organitzacions internacionals en l’àmbit de les innovacions democràtiques.

 

Resolució pel cas Gültan Kisanak, co-alcaldessa de Dyarkabir (Turquia)

A la mateixa Assemblea també s’ha aprovat una resolució de denúncia del cas de Gültan Kisanak, co-alcaldessa de Dyarbakir (Turquia), que ha estat detinguda, a l’igual que més de 50 alcaldes detinguts al mateix país i substituïts per funcionaris nomenats pel govern. El 20 de juny se celebrarà el seu judici. L’alt comissionat de drets humans de Nacions Unides i el Consell d’Europa van denunciar que aquesta detenció és contrària als tractats internacionals de protecció de drets humans ratificats per Turquia.

 

Presentació del nou Reglament de Participació a la Conferència

La ciutat de Barcelona està participant a la 17a Conferència de l’OIDP, que se celebra a Mont-real (Canadà) entre els dies 16 i 19 de juny. Enguany, el tema central de la Conferència és “Participació sense exclusió”, que convida a reflexionar sobre els molts obstacles per al ple exercici de la ciutadania i la participació que promouen l’expressió d’opinions i la contribució ciutadana, i capacitar al màxim nombre de persones per influenciar els processos de presa de decisions.

El comissionat de Participació i Democràcia Activa i Secretari General de l’OIDP, Fernando Pindado, ha presentat el sistema de participació definit al nou Reglament de Participació durant la Conferència. En aquesta activitat també s’han presentat tres diferents contextos en els que les lleis i la Constitució recolzen les modalitats i l’ús de processos participatius, com són els casos de la “Charte de la participation du públic” francesa i el “Bureau d’audience publique en environnement”, del Quebec.

A més, l’Ajuntament també ha organitzat un taller sobre el paper de la participació político-comunitària com a element de transformació als barris en col•laboració amb el CAB (Consell d’Associacions de Barcelona). Finalment, el 19 de juny s’entregarà l’11a distinció “Bona Pràctica en Participació Ciutadana” que atorga l’OIDP a experiències innovadores de governs municipals en el camp de la participació ciutadana.

En aquesta edició de la Conferència s’esperen més de 500 participants, 80 conferenciants originaris de més de 20 països i es realitzaran unes 40 activitats de diferents formats. Les jornades coincideixen amb la celebració del 375è aniversari de la ciutat de Mont-real i el 15è de la seva Oficina de Consultació Pública.



Compartiu aquest contingut