Barcelona es dota d’un manual operatiu per a l’aplicació del PEUAT : Servei de Premsa

Barcelona es dota d’un manual operatiu per a l’aplicació del PEUAT

24/07/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Govern aprova el document, que recull la documentació i procediments necessaris per facilitar l’aplicació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT)

S’hi presenten els principals trets del pla –zones específiques de regulació, condicions d’implantació, etc.– i s’hi defineixen instruments com l’informe previ necessari per als nous allotjaments i el cens de places turístiques

 

L’Ajuntament de Barcelona ja disposa d’un manual operatiu per l’aplicació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). La Comissió de Govern ha aprovat el document, que recull la documentació i procediments necessaris per tal de facilitar l’aplicació del pla que regula l’ordenació de tots els establiments d’allotjament turístic, albergs de joventut, residències col·lectives d’allotjament temporal i habitatges d’ús turístic de la ciutat.

Així doncs, presenta de forma concisa i esquemàtica els principals trets del pla. Com a funcions destacades, inclou l’elaboració del protocol de tramitació de l’informe previ necessari per a l’ampliació o la nova implantació d’allotjaments turístics. I defineix l’òrgan de gestió del cens d’allotjaments, l’instrument de gestió públic, accessible via web i dinàmic que ha de permetre l’aplicació de les determinacions del PEUAT a través del control i gestió de les altes, baixes i modificacions dels establiments.

El manual, que es pot consultar en aquest enllaç, s’estructura en cinc blocs:

I. Síntesi i conceptes clau del PEUAT. En aquest primer bloc es descriu el pla de forma sintètica pel que fa al seu objecte i àmbit d’aplicació.

II. Regulació de la implantació de noves activitats i ampliació. S’hi detallen les condicions urbanístiques i de les diferents zones que determinen les noves implantacions per als diferents tipus d’establiments turístics. Són les que ja s’inclouen en el document del pla especial.

III. Regulació de les obres als allotjaments turístics. Aquest apartat detalla les obres permeses en els establiments existents, estiguin o no conformes amb el planejament i depenent de la zona específica i àrea de tractament on estiguin ubicats.

IV. Tramitació de l’informe previ en els establiments turístics. Es defineix l’informe previ necessari per a la implantació de nous establiments, així com la guia de tramitació pels comunicats d’activitats, el protocol de l’informe previ i altres tràmits, com ara el planejament i la vigència.

V. Tramitació dels habitatges d’ús turístic (HUT). Pel cas dels pisos turístics, el manual especifica que cal tramitar també l’informe previ per garantir el compliment de tots els requisits assenyalats al PEUAT. Cal subratllar que actualment no es poden implantar nous HUT, i només en el cas que hi hagi una disminució de pisos en els censos de les zones 1 (excepte Ciutat Vella), 2 i 3, serà possible implantar-ne de nous a les zones 2 i 3. Caldrà, prèviament, l’autorització de l’edifici de HUT i altres usos compatibles.

VI. Manteniment i gestió del cens. El cens d’establiments d’allotjaments turístics és el llistat d’establiments i de places d’allotjaments turístic de la ciutat. Es mantindrà actualitzat mitjançant eines de gestió de dades, corresponents als programes informàtics de llicències d’activitat i d’informes urbanístics i eines de suport gràfic. A més, es crea l’oficina del cens per tal de facilitar la correcta aplicació del PEUAT, mantenir en tot moment el cens actualitzat i comprovar el compliment de les condicions d’implantació.





Paraules clau

PEUAT/