L’Ajuntament coordinarà l’atenció psicològica post-atemptat i reforçarà la informació a la ciutadania : Servei de Premsa

L’Ajuntament coordinarà l’atenció psicològica post-atemptat i reforçarà la informació a la ciutadania

07/09/2017

Es formarà els professionals de l’atenció primària per a atendre les persones afectades psicològicament pels fets del 17 d’agost, i a partir de l’octubre, les persones ateses pel CUESB seran derivades al circuit ordinari

S’intensificarà la coordinació amb els equips d’assessorament pedagògic de les escoles, especialment dels centres més propers de les Rambles

El consistori vol fer arribar informació a la ciutadania perquè aquesta canalitzi el sentiment de por que pot haver generat l’atemptat entre la població barcelonina

 

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat avui una reunió extraordinària de la Comissió de Seguiment del Pla de Salut Mental per compartir la informació de la resposta d’emergència que es van realitzar a la ciutat per a atendre les persones afectades per l’atemptat a les Rambles del passat 17 d’agost.

 

 

La reunió, encapçalada per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha servit per posar en comú el balanç de les actuacions fetes fins ara, i escoltar els membres de la comissió –42 persones e diferents entitats i consorcis relacionats amb l’atenció social i mental de Barcelona–, per a compartir estratègies per a atendre futures necessitats que es puguin detectar per l’impacte psicològic dels fets viscuts a la ciutat.

Durant la trobada s’ha prioritzat diferents objectius futurs, que s’aniran avaluant cada tres mesos en el mateix organisme. Avui s’han avaluat els següents aspectes:

Donar continuïtat a l’atenció de les persones afectades: s’ha establert la necessitat de que les persones directament afectades passin de l’atenció d’emergència inicial a l’atenció normalitzada des dels serveis d’Atenció Primària de Salut i dels serveis de la xarxa de Salut Mental. Per aquesta raó, s’ha acordat que a partir de l’octubre, les persones que han estat ateses des del CUESB i pels Serveis Socials seran ateses de manera normalitzada des de l’atenció primària de salut.

 

Formar els professionals

S’ha acordat ajudar i assessorar els professionals d’atenció primària i social a gestionar la seva actuació a través de l’expertesa d’entitats dedicades a l’atenció de víctimes del terrorisme perquè aquestes els donin pautes per a poder abordar i gestionar les possibles afeccions que sorgeixin arran de l’impacte psicològica a la població. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que aquest procés pot durar uns mesos, i que el perfil de l’afectat va canviant a mesura que va passant el temps. “El que ja no és directament afectat, o familiar d’afectat, pot no sentir-se legitimat per demanar ajuda psicològica però això no vol dir que no ho necessiti. No s’ha de convertir en un fet patològic, perquè no ho ha de ser necessàriament”, ha afegit.

 

Informar sobre la gestió del sentiment de por

S’ha establert la necessitat de realitzar accions informatives a la ciutadania per abordar possibles sentiments de por d’un nou atemptat amb l’objectiu que es canalitzin de la millor manera. Així mateix, s’ha plantejat realitzar grups psicoeducatius adreçats a la ciutadania, posant especial èmfasi en les persones més vulnerables –gent gran, infància, col•lectius d’immigrants—per organitzar trobades.

 

Actuació a les escoles

A la reunió, on també ha assistit el Consorci d’Educació, s’ha establert la necessitat de coordinar-se amb les escoles, treballant conjuntament amb els equips d’assessorament pedagògic –sobretot dels centres més propers a l’atemptat—per articular una actuació conjunta i abordar necessitats d’atenció dels infants en l’àmbit psicològic i detectar possibles casos d’estrès post-traumàtic.

La tinenta d’alcaldia ha recordat que la ciutat va reaccionar d’urgència des del mateix dia de l’atemptat atenent les persones directament afectades –víctimes i familiars–. Per a l’atenció psicològica, es va activar un equip de 30 psicòlegs i psicòlogues coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) que va habilitar un telèfon d’atenció psicològica, així com diferents espais per a l’atenció presencial. En tot aquest temps, s’han atès 730 persones i 80 professionals dels diferents serveis que van intervenir en algun moment per l’atemptat. Així mateix, es va informar a 170 persones dels comerços de la Rambla.

Ortiz ha aprofitat la trobada per agrair l’esforç de les institucions, organitzacions professionals, associacions especialitzades i membres dels consorcis per oferir la seva expertesa per atendre tothom, “i especialment per atendre les persones més vulnerables”. Ortiz ha convidat les entitats membres de la Taula de Salut Mental a incorporar el seguiment de les actuacions post-atemptat al futur Pla de Salut Mental.Compartiu aquest contingut