L’Associa’t torna a plaça Catalunya i es consolida dins La Mercè com la festa de les associacions de Barcelona : Servei de Premsa

L’Associa’t torna a plaça Catalunya i es consolida dins La Mercè com la festa de les associacions de Barcelona

16/09/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Els dies 23, 24 i 25 de setembre, dins el marc de les festes de La Mercè, tota la Plaça de Catalunya estarà dedicada a promoure els valors de les associacions com a espais comunitaris per la ciutadania. Un programa ple d’activitats familiars, festives i singulars omplirà tots els racons de la plaça amb espectacles, jocs, tallers, teatre, arts plàstiques, música en viu i exposicions. La festa promou els valors que caracteritzen el teixit associatiu de Barcelona: diversitat cultural, pluralitat, igualtat de gènere, transformació social, cooperació, participació i acció comunitària.

Especial rellevància tindrà enguany la crisi de les persones refugiades a través de diverses propostes d’activitats on un grup d’entitats treballaran plegades durant tots els dies en una carpa dedicada especialment. El dia 24 de setembre es desenvoluparà, per exemple, l’activitat “Bar Refugi” on es podrà conversar i prendre un te amb refugiats i refugiades que explicaran l’experiència migratòria en primera persona.

La pluralitat i la diversitat intercultural formen part de l’ànima de La Mercè i queden reflectides en els continguts dels tallers, els espectacles i tots els esdeveniments que tenen lloc a l’Associa’t a la festa. Les associacions transmeten així a la festa aquells valors que les fan tan rellevants socialment: solidaritat, cooperació, drets humans, expressió de les diversitats culturals i comunitàries o medi ambient.

Sota el lema “Compartim el que som”, també hi seran presents projectes municipals com “Barcelona lliure de sexisme” del Departament de Feminismes i LGTBI amb l’activitat “Explica’m un conte…lliure de sexisme” (Contacontes teatralitzats, jocs col·laboratius i dinàmiques interactives per una educació no sexista) i “Millor adopta!” del Departament de Gestió i Protecciódels Animals, amb activitats pedagògiques, xerrades participatives i desfilades d’animals coorganitzades amb entitats animalistes.

Una altra de les novetats d’enguany consistirà en un plató participatiu de televisió protagonitzat per les associacions de Barcelona i la ciutadania. Un espai de diàleg comunitari que, amb un format audiovisual innovador, compartirà experiències i abordarà diferents temàtiques de forma didàctica, vivencial i oberta.

Més de 2.000 persones voluntàries i membres d’associacions vetllaran de manera altruista per construir entre totes les entitats una gran festa per a tothom, famílies, grans i petits. S’han coproduït prop de 200 activitats coordinades entre més de 150 entitats diverses com SETEM, Escola de Puntaires de Barcelona, Greenpeace, acidH, Intermón Oxfam, Associació un simple pas, la PAH, Mas Gospel, Fundació Pere Mitjans, Amics de la Gent Gran, etc. i la Direcció de Serveis d’Acció Comunitària i amb la participació i el suport d’altres departaments de l’Ajuntament.

Les associacions de Barcelona són un dels motors de La Mercè i un canal per a la participació popular organitzada (colles de gegants, castellers, bastoners, diables, voluntariat cívic, etc.). La col·laboració, la participació i el protagonisme de les entitats  són els principals valors de la nostra Festa Major. Enguany l’Associa’t a la festa ha potenciat encara més l’esperit col·laboratiu i l’elaboració d’activitats conjuntes amb temàtiques que representen els seus valors més genuïns, com per exemple, l’activitat “I tu, com ho faries” en què viurem les barreres físiques, socials i de comunicació que han de superar les persones amb dificultat de mobilitat i la necessitat d’eliminar-les.

Mitjançant processos participatius en xarxa s’ha generat una gran pluralitat d’activitats que es reconeixen per la seva singularitat, creativitat, proposta artística i participativa, i a la vegada per uns valors socials orientats a la transformació social (el foment de la solidaritat, la cooperació, la igualtat de gènere, la sostenibilitat i defensa del medi ambient o el comerç just) i l’acció comunitària (organitzant i compartint un espai de festa i projectes col·lectius).

L’Associa’t a la festa no s’acabarà amb la celebració ja que l’Ajuntament de Barcelona promourà un programa anual. Una plataforma on s’oferirà a les entitats un punt de trobada, coordinació i acció comunitària. Amb l’objectiu d’ampliar el contacte amb la ciutadania i la visibilitat de la seva tasca, a nivell individual es realitzaran processos de comunicació per incrementar la capacitat comunicativa i de transformació social de cada entitat i, a nivell col·lectiu, per potenciar el conjunt de les associacions de Barcelona.

 

Més info al web de l’Associa’t: https://associat.barcelona/ca/

Podeu descarregar el programa de mà amb totes les activitats de l’Associa’t a la festa aquí





Paraules clau

Associa’t/