Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017 i Dia Sense Cotxes : Servei de Premsa

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017 i Dia Sense Cotxes

16/09/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb entitats i associacions de la ciutat han programat prop de 150 activitats relacionades amb la promoció de la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire entre el 16 i el 22 de setembre

Per tercer any consecutiu es recupera la celebració del Dia Sense Cotxes. Es duran a terme una vuitantena de talls de carrers secundaris i d’àmbit local en els quals es realitzaran activitats programades per entitats i equipaments de la ciutat

Durant aquest dia la cruïlla de Borrell amb Tamarit es convertirà en la “Cruïlla per la Qualitat de l’Aire” i es tallarà el trànsit per mostrar com seria aquest espai urbà si no hi circulessin vehicles motoritzats

 

A partir d’avui dissabte, 16 de setembre, i fins el dia 22 d’aquest mes Barcelona celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017, sota el lema “Mobilitza’t per un aire més net”. Durant aquests dies la capital catalana acollirà un ampli programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament, equipaments i associacions que es duran a terme amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire de la ciutat i de visualitzar els efectes de la mobilitat en la contaminació i la congestió de la ciutat.

La iniciativa s’emmarca en la voluntat del Govern municipal de potenciar una mobilitat més segura i sostenible a la ciutat, en la línia del que marca el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018 en el qual es preveu fomentar els desplaçaments a peu, en bici i en transport públic i reduir en un 21% els que es realitzen en vehicle privat. Així, al llarg de la setmana, la mobilitat sostenible serà un dels eixos principals sobre els quals es treballarà, promovent-la entre la ciutadania i facilitant la pacificació de l’espai públic per mostrar com seria una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada.

Els principals objectius de la iniciativa són els següents:

– Estimular entre la ciutadania un ús racional del vehicle privat, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

– Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

– Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, del transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

– Recuperar alguns carrers per a la ciutadania, amb la seva pacificació i el desenvolupament d’activitats que potenciïn el retrobament amb els barris, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

– Reflexionar sobre com afecta a la salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica, acústica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu no només sobre els sistemes respiratori i cardiovascular, sinó també sobre altres aspectes com l’estrès. Per l’altra banda, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura s’emmarca dins la European Mobility Week, un esdeveniment en el qual centenars de ciutats de diversos països del món organitzen activitats durant una setmana per tal de conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segura i sostenible en benefici de tothom.

 

Activitats programades

Emmarcades dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura es realitzaran diverses activitats, entre les quals s’hi inclouen les següents:

Taller “Fes-te veure”; xerrada: “Mou-te segur”; debat “El futur del carrer de Sants”; caracterització del parc circulant de vehicles; tast gratuït de tallers “El Guinardó es mou”; campanya de conscienciació per fomentar la visibilitat dels ciclistes a la nit; festival internacional de cinema ciclista “El Rueda”; curs d’introducció a la gestió de la mobilitat sostenible urbana; Mobility Eco Forum – The future of Mobile Lives in Cities; passejada cívica pel barri de la Teixonera i jocs a la plaça Numen; activitats infantils i familiars; taller infantil “Fes-te visible”; ruta “L’aire que es respira Barcelona”; taller i conversa “’#MemeMobBCN”; curs “Bici escola per a adults”; taller de reflectants per a la bici i la motxilla; campanya d’impuls del servei públic del tramvia; 3a edició de la ruta activa; exposició “Dibuja y pedalea, viajes y chascarrillos ciclistas”; taller de construcció de carretons; visita sobre la qualitat de l’aire; xerrada “Què pot aportar la psicologia al futur de les ciutats?”; xerrada “Prevenció d’accidents de trànsit”; presentació de l’estudi sobre l’accidentalitat relacionat amb l’ús de la bicicleta a Barcelona; exposició fotogràfica sobre les principals infraccions amb l’objectiu de sensibilitzar per a la reducció de la sinistralitat; gimcana ciclista “demostra ser un bon ciclista urbà”; debat sobre mobilitat amb perspectiva de gènere; jornada solidària “Diverbici”; concurs de fotografia “apunta’t al Clic Mob”; caminada de Sants de Marxa Nòrdica; etc.

Enguany, relacionats amb els objectius d’aquesta setmana, es tornaran a celebrar alguns dels actes més emblemàtics com són:

– Cursa de la Mercè: La 39a edició de la Cursa de la Mercè, la cursa de la Festa Major de Barcelona, arriba el 17 de setembre. La prova de 10 quilòmetres començarà a les 9:00 hores a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. La cursa adaptada es disputarà en un recorregut de 2 quilòmetres. Hi haurà trens de Rodalies gratuïts per tots els inscrits que participin a la cursa.

– Cursa de Transports: L’objectiu de la cursa és comparar el temps de viatge, consum energètic, cost econòmic i emissions contaminants dels participants a peu, amb patins, amb bicicleta, amb transports públics, amb moto i amb cotxe des de diversos punts fins a l’edifici Media-Tic de Poblenou. Tindrà lloc el 21 de setembre a les 18:00 hores.

 

El Dia Sense Cotxes

L’Ajuntament de Barcelona torna a recuperar per tercer any consecutiu el Dia Sense Cotxes que se celebrarà el 22 de setembre, un dia laborable, coincidint amb la celebració del Dia Mundial sense Cotxes i que clourà la Setmana de la Mobilitat Sostenible. La celebració d’aquesta jornada té com a objectiu mostrar a la ciutadania com podria ser una ciutat pacificada al trànsit.

Enguany es tallaran un total de 76 carrers secundaris i d’àmbit local de la ciutat en els quals s’organitzaran un total de 108 activitats programades per equipaments i entitats. Entre elles hi haurà tallers, activitats infantils, passejades amb bici, lectures, jocs al carrer…

Barcelona reviurà així una jornada en què els cotxes deixaran d’ocupar totes les vies de la ciutat i en el seu lloc, escoles i equipaments de la ciutat sortiran al carrer per omplir-los de vida amb les seves propostes.

Repetint l’esquema de l’any passat, es tornarà a prioritzar la mobilitat sostenible en dues vies principals de la ciutat, restringint el pas de vehicles privats i facilitant el pas del transport públic i de les bicicletes.

 

Via Laietana

S’implantarà un carril bici bidireccional al centre de la calçada, eliminant el trànsit privat de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada serà exclusiva per al bus, taxi i autocars. El tall en sentit ascendent de la via tindrà lloc de 8:00 a 21:00 hores.

 

Gran de Gràcia

El carrer Gran de Gràcia, entre l’avinguda de la Diagonal i la plaça de Lesseps, estarà tallat al trànsit de les 11:00 a les 21:00 hores i tindrà circulació exclusiva per a bus, taxi, autocars i bici (en el sentit habitual de la via). En aquest cas, el tall s’iniciarà més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega en aquest àmbit.

A banda, i com a novetat, la cruïlla de Borrell amb Tamarit es convertirà en la “Cruïlla per la Qualitat de l’Aire” i es tallarà el trànsit per mostrar com seria aquest espai urbà si no hi circulessin vehicles motoritzats amb la la instal•lació pedagògica #respiranet, que permetrà visualitzar l’aire que respirem. En aquest àmbit també es faran activitats diverses: visites a la unitat mòbil de control de qualitat de l’aire, circuit de bicicletes elèctriques, tallers sobre contaminació acústica i atmosfèrica, curs de manteniment de bicicletes, espai d’estada….

Durant aquest dia l’Ajuntament de Barcelona també presentarà una nova maleta educativa sobre la qualitat de l’aire que estarà a disposició de totes les escoles de la ciutat, per treballar amb els nens i famílies.

La programació completa sobre les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i el Dia Sense Cotxes i els talls de carrers secundaris i de caràcter local es poden consultar a aquesta adreça web: http://ajuntament.barcelona.cat/setmanamobilitat

El 010 oferirà informació sobre les afectacions i recomanacions de mobilitat. També es podran seguir les recomanacions de la jornada a través de #mobilitat2017 i #BCNsensecotxes on s’informarà d’afectacions i activitats de la jornada.





Paraules clau

mobilitat/ sostenibilitat/