400 persones que portaven a l’atur més de dos anys han trobat feina de la mà de Barcelona Activa : Servei de Premsa

400 persones que portaven a l’atur més de dos anys han trobat feina de la mà de Barcelona Activa

19/09/2017

1 de cada 4 participants del “Pla de Xoc contra l’atur de molt llarga durada” s’insereix al mercat laboral. Des de que es va posar en marxa a principis de 2016, ja s’han inscrit 1.718 persones

Està dotat amb 4 milions d’euros i combina assessorament laboral personalitzat, amb cursos de formació professionalitzadora i suport a l’hora de buscar feina. L’objectiu és millorar les qualificacions d’aquest col·lectiu per a que tinguin més oportunitats al mercat

Hi ha una seixantena de cursos de formació programats amb l’objectiu d’atendre abans de finals d’any al voltant de 800 persones més. I, com a novetat, es publicarà per primera vegada una oferta de formació online per a la recerca de feina, per a que el programa sigui més accessible a tothom

 

En total, 1.718 persones han passat pel “Pla de Xoc contra l’atur de molt llarga durada” des de que es va posar en marxa a principis de 2016 i, fins al moment, més de 400 ja han trobat feina. Per tant, gairebé 1 de cada 4 participants s’insereix al mercat laboral, amb el suport de Barcelona Activa.

 

4 milions d’euros contra l’atur de molt llarga durada

Davant d’aquest context, l’Ajuntament ha destinat un pressupost global de 4 milions d’euros des de que es va posar en marxa a principis de 2016 i fins a finals d’aquest any amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral d’aquestes persones que porten, com a mínim, dos anys fora del mercat laboral.

Tenint en compte les dificultats d’aquest col·lectiu per accedir al mercat de treball, els usuaris reben suport al llarg del programa per identificar oportunitats professionals i també a l’hora de cerca feina.

A més, cada participant té una persona de referència assignada com a tutor/a amb qui planifica en sessions individuals l’itinerari que seguirà en el programa i dissenyar el pla d’acció per la recerca de feina. Aquest és un mètode recomanat, sobretot, en processos de reorientació o reptes professionals.

 

Nova oferta de formació online per arribar a més persones

En aquest temps, s’han dut a terme uns 140 cursos de formació en àrees com l’atenció social, administració i gestió, instal·lació i manteniment o informàtica i comunicació, entre d’altres. Actualment, ja hi ha una seixantena programats pel darrer trimestre amb l’objectiu d’atendre almenys unes 800 persones més d’aquí a final d’any.

Com a novetat, a partir de la segona quinzena de setembre, es publicaran una desena de cursos online de formació per a la recerca de feina i la millora professional. L’objectiu és dissenyar una oferta que sigui més accessible i que s’adapti a les noves necessitats i usos dels temps de les persones. Així mateix, també s’espera que les activitats presencials puguin ser llavors més personalitzades perquè es podran centrar en posar en pràctica el que s’hagi après amb els cursos online i resoldre dubtes. D’aquesta manera, també es desenvolupen les competències digitals per adaptar-se als nous entorns i formes de treball.

Es tracta d’activitats per dissenyar un pla d’acció per a la recerca de feina, conèixer el mercat de treball o en competències com la comunicació, la planificació i l’organització, entre d’altres.

Aquesta és la primera vegada que Barcelona Activa dissenya un catàleg d’accions online d’ocupació. A finals d’any, s’hauran publicat prop de cinquanta diferents i, després d’aquesta prova pilot, es preveu que sigui estable i que estiguin disponibles per a totes les persones que passen pels serveis de l’agència municipal.

 

Un col·lectiu prioritari de l’Estratègia per l’Ocupació

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Estratègia per l’Ocupació a Barcelona que es lidera des de Barcelona Activa, prioritza l’atenció als col·lectius amb necessitats específiques i als que es troben en situacions més vulnerables, així com la territorialització dels serveis per a persones aturades i la millora de les condicions laborals i salarials.

Del total de persones aturades a la ciutat, segons dades del mes de juny, més d’una quarta part (26,1%) porta almenys dos anys sense feina i d’aquestes la majoria tenen més de 45 anys i 6 de cada 10 són dones.

Pel que fa al perfil dels participants del Pla de Xoc, s’han atès un 53% d’homes, 6 de cada 10 són majors de 45 anys i la majoria tenen estudis secundaris, cicles formatius o batxillerat, mentre que una quarta part ha cursat estudis superiors i el 22% tenen estudis primaris.

I, en relació a la procedència segons els districtes de la ciutat, una cinquena part són de Sant Marti (19%), seguit de Nou Barris (15%) i Horta-Guinardó (13%).

 

Documents adjunts:

Informe atur llarga i molt llarga durada

Àudio Sara Berbel, directora general Barcelona ActivaCompartiu aquest contingut