Barcelona obre el punt de compostatge comunitari de la Barceloneta : Servei de Premsa

Barcelona obre el punt de compostatge comunitari de la Barceloneta

28/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El compostatge comunitari és fer compost de manera col·lectiva i adaptada al medi urbà on tot el veïnat del barri podrà aportar-hi les seves restes orgàniques de cuina, balcó o jardí

Aquest nou servei s’emmarca dins les accions plantejades en el marc de l’Estratègia de Residu Zero, una aposta del govern municipal

 

 

L’Ajuntament de Barcelona obre aquesta setmana un punt de compostatge comunitari ubicat al Parc de la Barceloneta, davant el Punt verd del barri, al costat de la Fàbrica del Sol. Aquest servei municipal permetrà a veïns i veïnes del barri participar de forma activa en la gestió dels seus residus orgànics al propi barri i beneficiar-se directament del resultat d’una bona gestió dels residus.

 

 

Aquest nou servei s’emmarca dins les accions plantejades en el marc de l’Estratègia de Residu Zero, una aposta del govern municipal per desenvolupar una economia que tanqui els cicles de tot allò que produïm i que suposi no generar residus i alhora, promoure una consciència ciutadana vers l’economia circular en reutilitzar-se el màxim nombre de fraccions de residus.

 

El compostatge comunitari

El compostatge és un procés que permet transformar la matèria orgànica en compost, un adob natural i de gran qualitat, de color fosc i olor i aspecte que recorden a la terra humida, i que aporta gran quantitat de nutrients al sòl. Aproximadament, de cada 100 kg de matèria orgànica es poden obtenir 30 kg de compost. El compostatge comunitari permet reciclar la matèria orgànica amb qualitat i proximitat, el veïnat fa compost de manera col·lectiva, com a via de gestió i reciclatge de la fracció orgànica de les deixalles domèstiques.

La unitat de compostatge instal·lada a la Barceloneta consta de tres calaixos d’1m3 aproximadament, amb capacitat de gestionar les restes orgàniques de fins a 30 o 40 famílies. Restes vegetals de cuina, marro de cafè, restes de jardineria, fulles seques i altres residus orgànics es transformen de manera natural en compost.

 

 

El compostador comunitari està format per un tancat amb tres mòduls identificats pels colors:

El compost generat es garbellarà manualment i es retornarà periòdicament a les famílies participants del barri. Per això cal estar inscrit prèviament com a família compostaire i rebre una petita formació.

Per tal d’informar sobre què és el compostatge comunitari i sobre com es pot participar, en el marc de la Festa Major de la Barceloneta es muntarà una carpa el divendres 29 de setembre, de les 10:00 hores a les 18:00 hores a la plaça del Poeta Boscà (davant del mercat) i el dissabte 30 de setembre, de les 12:00 hores a les 14:00 hores al carrer dels Pescadors. Les persones interessades rebran la informació i podran donar-se d’alta com a veïns col·laboradors.

Espai Ambiental és l’entitat encarregada de gestionar i dinamitzar el punt de compostatge. Aquesta entitat fa molts anys que s’ocupa de la gestió del punt de compostatge de la Sagrada Família.





Paraules clau

compostatge comunitari/