Obre les portes el nou Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard de Ciutat Vella : Servei de Premsa

Obre les portes el nou Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard de Ciutat Vella

02/10/2017

El servei passarà a donar una atenció integral amb el trasllat a l’edifici Peracamps, a l’Avinguda Drassanes, 13

L’obertura en la nova ubicació permetrà augmentar les persones ateses un 30%

El centre oferirà tota la cartera de serveis en addiccions, en especial el tractament per alcohol

 

El nou Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard ha obert aquest dilluns les portes en la seva nova ubicació a l’edifici Peracamps (Avinguda Drassanes, 13) de Barcelona. L’obertura en aquesta nova localització permet al CAS Baluard ampliar la seva cartera de serveis i oferir un tractament integral en addiccions per consum de cocaïna o heroïna, i també per alcohol, a més de seguir oferint els serveis de reducció de danys que ja feia. Cal recordar que l’alcohol és la principal substància en demanda de tractament als centres d’atenció i seguiment de la ciutat i que es calcula que al voltant del 5% de la població de Barcelona fa un consum de risc.

Amb el trasllat, el CAS Baluard podrà augmentar el nombre de persones que inicien tractament per drogues fins a un 30%, ja que s’espera poder fer el seguiment de 170 nous pacients mensuals, que s’afegiran als més de 600 que ja hi ha en l’actualitat. L’increment es produirà sobretot per l’atenció a persones que assumiran teràpies per reduir el seu consum d’alcohol. Amb el trasllat també es fa efectiva una important millora pels pacients del barri del Raval, que ja no hauran de desplaçar-se a d’altres CAS com el de Lluís Companys o el de Barceloneta per seguir els tractaments per addiccions. A més a més, es garanteix millor la necessària continuïtat assistencial.

El trasllat de Baluard està impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), mitjançant un procés col·laboratiu dut a terme els darrers mesos entre tots els agents implicats en l’operació, reunits en el marc d’una comissió de seguiment específica i compromesos amb la ciutadania en la millora de l’espai públic i del seu ús, vetllant per la prevenció i la seguretat de l’entorn. En aquest sentit, divendres passat es va programar una visita per donar a conèixer els nous espais i dependències del CAS, un recurs de ciutat que vol romandre obert i receptiu a la comunitat com fins ara ho ha estat. Les obres d’aquest nou equipament van començar el desembre del 2016, tot i que el trasllat es va anunciar el gener del 2015, fruit d’un acord més ampli entre l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut-Consorci Sanitari de Barcelona per a la reordenació de serveis a la zona. Aquest acord més ampli implicava la reordenació i millora dels equipaments de salut del districte de Ciutat Vella, com és el cas d’una part del Centre d’Urgències i Atenció Primària (CUAP) Peracamps, recentment traslladat a la plaça Pieyre de Mandiargues; les unitats de Malalties de transmissió sexual (ITS), de Medicina Tropical i de Tuberculosi; i els centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) i d’Adults (CSMA) de Ciutat Vella.

Així doncs, la nova ubicació del CAS Baluard ja es va plantejar en el Pla d’Acció de Drogues 2013-2016. La intenció era que les persones usuàries i professionals poguessin tenir les condicions òptimes, mentre es garanteix la prestació dels serveis de forma integral, que és l’habitual en tots els altres centres de la xarxa a la ciutat de Barcelona. Al CAS Baluard es portarà a terme a partir d’ara l’avaluació, el tractament, l’atenció mèdica i terapèutica, la derivació a recursos, els tallers, l’educació sanitària, el treball comunitari, les tasques de reducció de danys, i l’atenció a necessitats socials bàsiques, entre d’altres.

 


El nou CAS Baluard de Barcelona, als jardins de Dolors Aleu
(Avinguda Drassanes, 13)

 

El CAS Baluard

El nou CAS Baluard té un total de 530 m2 en dues plantes i soterrani. S’ha millorat substancialment les condicions de seguretat i qualitat de l’espai en relació a les que existien fins ara. Les dependències principals són les consultes mèdiques i despatxos, l’espai per a teràpies individualitzades i de grup, un saló social, dutxes, àrees de magatzem i una zona específica per al personal. En el vestíbul es facilita un accés diferenciat segons la tipologia d’usuaris, ja que uns faran servir els espais de tractament de la primera planta i d’altres els serveis de reducció de danys, situats a peu de carrer. El nou CAS Baluard és un equipament adaptat al 100% en termes de barreres arquitectòniques.

Des que es va obrir el desembre de 2004, el centre porta a terme un intens treball en salut pública, però també comunitària, amb el desplegament d’agents de salut al carrer i en contacte permanent amb el territori, tant amb institucions i taules de coordinació com amb el veïnat i el comerç local. Durant la primera meitat del 2017 ha fet una mitjana mensual de 5.800 visites sanitàries o socioeducatives i uns 1.950 usos de la sala de consum supervisat.

El canvi d’ubicació permet igualment que el CAS Baluard s’integri en dependències sanitàries, en aquest cas el CUAP de Peracamps, tal i com establia l’anterior Pla d’Acció de Drogues consensuat dins de l’Ajuntament de Barcelona. El canvi d’ubicació dels diferents serveis contempla també treballar per la bona qualitat de l’espai públic, amb mesures sobre el terreny que incidiran en el districte.

 

Els CAS de Barcelona

Barcelona disposa de 15 centres d’atenció si seguiment (CAS) dels quals 7, amb el CAS integral Baluard, ofereixen la cartera de serveis completa, incloent els programes de reducció de danys i els tractaments per drogues (Sants, Sarrià, Vall d’Hebron, Garbivent, Fòrum, i Lluís Companys).

Els Centres d’Atenció i Seguiment en drogodependències (CAS) són recursos assistencials que treballen en dos nivells:Compartiu aquest contingut