Barcelona es recupera ràpid de l’impacte del 17-A en els sectors turístic i comercial : Servei de Premsa

Barcelona es recupera ràpid de l’impacte del 17-A en els sectors turístic i comercial

04/10/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les dades del primer “informe d’anàlisi sobre els efectes del 17-A en l’activitat turística de Barcelona i el seu entorn”, mostren un impacte concentrat en els dies propers a l’atemptat, i una recuperació més ràpida que la d’altres ciutats

Ajuntament i representants dels sectors turístic i comercial s’han trobat avui per analitzar les dades d’aquest primer ’informe a 30 dies, que es farà públic aquesta tarda a la reunió de la permanent del Consell Turisme i Ciutat, que té lloc al Centre Cultural i de Memòria del Born

 

Ajuntament i representants dels sectors turístic i comercial de la ciutat s’han trobat avui per analitzar les dades del primer “informe d’anàlisi sobre els efectes del 17-A en l’activitat turística de Barcelona i el seu entorn”, que analitza el comportament d’aquests sectors dels primers 30 dies posteriors a l’atemptat a la ciutat.

 

La primera anàlisi de les dades dels sectors turístic i comercial a la ciutat després de l’atemptat del 17-A mostra un impacte baix en les reserves hoteleres i contractacions turístiques, i una recuperació de les tendències d’anteriors mesos, dins d’aquest període inicial d’anàlisi de 30 dies. Per la seva banda, els comerços noten els efectes principalment a la zona atacada i els dies immediatament posteriors, però no s’observa una baixada generalitzada de les vendes. De les primeres dades recollides i analitzades durant els primers 30 dies després de l’atemptat també s’extreu com a conclusió general que Barcelona s’ha recuperat dels efectes propers a aquells dies més ràpidament que altres ciutats d’Europa que han sofert atemptats recentment.

En aquest informe, encarregat per l’Ajuntament a l’Observatori del Turisme a Barcelona, ciutat i regió (OTB), hi ha participat Apartur, Gremi d’Hotels de Barcelona, ACAVE, l’Aeroport i el Port, els sindicats CCOO i UGT, la Cambra de Comerç, Fira de Barcelona, B:SM, ICUB, el Consorci de Turisme de Barcelona, el Gremi de Restauració, la Fundació Barcelona Comerç, i Barcelona Oberta, a més de la gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona, i la direcció general de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

També s’ha recollit informació facilitada per les diferents plataformes d’allotjament turístic (Booking, Trip Advisor, HomeAway, Rentalia, AirBnB) i als principals centres patrimonials (Sagrada Família, Parc Güell, Pedrera, Casa Batlló, Museu Picasso, Fundació Miró, Museu d’Història i Castell de Montjuïc.), així com dades o valoracions subministrades per TMB, pel Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA), per les associacions de guies turístics i l’Associació de Professionals de Turisme.

L’informe analitza el comportament de diversos indicadors d’activitat turística com l’allotjament, el transport o el comerç, comparant-les també amb l’agost de l’any anterior i en relació a la valoració interanual, així com una anàlisi qualitativa dels principals fòrums turístics i una comparativa entre altres ciutats europees que han patit atemptats terroristes en els darrers anys.I finalitza amb la recomanació de mantenir i millorar en els propers mesos el flux d’informació i confeccionar un breu protocol d’actuació, senzill i pràctic, davant de casos excepcionals com els de l’agost passat, per tal que les entitats i operadors tinguin indicacions per establir missatges coordinats i unitaris.

 

Les principals conclusions de l’informe dels 30 dies posteriors al 17-A

De l’estudi d’aquestes primeres dades recollides analitzades durant els primers 30 dies després de l’atemptat 17A l’informe s’extreu com a conclusió general que l’afectació sobre el sector turístic ha estat baixa i especialment centrada en els dies propers a l’atemptat i que la recuperació dels efectes propers a aquells dies ha estat més ràpida que en altres ciutats d’Europa que han sofert atemptats recentment.

L’informe constata que des del més d’abril s’observa que s’alenteix el creixement turístic a la ciutat.

Pel que fa als establiments d’allotjament turístic l’afectació ha estat baixa i en el curt termini. En l’activitat hotelera, les cancel·lacions de reserves hoteleres després del 17-A a Barcelona es van concentrar els tres primers dies després de l’atemptat, arribant a un 20% de punta, i el ritme de reserves es va alentir entre un 5% i un 10%, fins a tornar al ritme de creixement registrat des de principis d’any.

A l’entorn de Barcelona les cancel·lacions van estar per sota o igual que les habituals.

En els apartaments turístics, l’afectació és baixa, amb un percentatge de reserves confirmades del 82,35%, per sobre de les d’agost de l’any anterior, i una ocupació del 90’70%.

En el transport aeri, la davallada en les reserves de destinació a Barcelona els dies posteriors al 17 es va recuperar 4 setmanes després, de forma comparativa molt més ràpidament que les recuperacions de París (un any) o Londres (2 mesos). La cerca de vols ha caigut un 20% en relació als mercats estrangers i un 11% a la resta d’Espanya.

Pel que fa a la mobilitat interna, les dades de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) mostren que l’atemptat no ha tingut efecte després dels primers dies pel tancament d’estacions concretes.

Les excursions turístiques cap a Barcelona es recuperen en un màxim de tres setmanes després dels atemptats.

No es detecta cap mena d’afectació ni a grans esdeveniment, ni fires ni congressos programats per les setmanes posteriors al 17-A i les visites turístiques en espais com el Park Güell, el Tibidabo o el Zoo es van recuperar de forma ràpida, tot i que a diferent ritme.

En l’àmbit del comerç no s’observa una baixada generalitzada de les vendes, tot i que només hi ha dades de percepció, ocupació i dades generals del sector. L’anàlisi mostra que depèn molt del sector i de la zona, i les baixades en facturació són conjunturals del sector i no atribuïbles a l’atemptat.





Paraules clau

Atemptat a la Rambla / Atentado en La Rambla / Attack on La Rambla/