L’Ajuntament de Barcelona se suma a una nova edició de l’Apropa Cultura destacant que la cultura és un “dret social” : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona se suma a una nova edició de l’Apropa Cultura destacant que la cultura és un “dret social”

20/10/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Apropa Cultura, que suma 11 anys promovent l’accés de les entitats socials a la cultura, inclou 93 equipaments culturals a tot Catalunya i durant tot el 2016 han participat més de 30.000 usuaris

La 3ª Setmana Apropa se celebrarà del 23 al 29 d’octubre amb activitats a tots els equipaments que participen al programa, una campanya de sensibilització i un manifest

 

L’Ajuntament de Barcelona ha refermat aquest divendres el seu compromís amb l’Apropa Cultura durant la roda de premsa de presentació de les activitats d’enguany. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha subratllat que aquest esdeveniment cultural és “un projecte col·lectiu fruit de l’esforç de les entitats socials, els equipaments culturals i les diferents administracions” i ha celebrat que es tracta d’una magnífica iniciativa per cuidar la part emocional i la sensibilitat del conjunt de la ciutadania. “La cultura no s’ha d’entendre com un privilegi o un luxe, sinó com un dret social”, ha afegit, tot recordant que l’escriptora i periodista Montserrat Roig afirmava que precisament la cultura és l’opció més revolucionària a llarg termini.

L’Apropa Cultura encara enguany la 3ª Setmana Apropa amb 30 equipaments culturals més que l’any anterior (actualment n’hi participen 93 de tot el territori), presència del programa en 24 ciutats i municipis de tot Catalunya i més de 30.000 usuaris que han gaudit del programa durant el 2016 (arribant a més de 169.000 experiències culturals en els seus 11 anys de vida).

Apropa Cultura i els equipaments que en formen part fan possible que persones en situació vulnerable i en risc d’exclusió social puguin gaudir de teatres, auditoris, museus, espais singulars i festivals i participar de la vida cultural arreu de Catalunya.

Apropa Cultura connecta les entitats socials amb els programadors culturals que reserven per aquest programa de cultura inclusiva el 2% del seu aforament de temporada a un preu de 3€ i ofereixen visites i activitats adaptades. Des del naixement del programa, 1.769 centres i serveis socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social s’han registrat a Apropa Cultura.

La 3ª Setmana Apropa Cultura té per objectiu conscienciar a la societat en general, al públic habitual d’aquests espais i als treballadors dels equipaments sobre la necessitat de fer accessible la cultura a tothom. Del 23 al 29 d’octubre se celebraran més de 200 experiències culturals als 93 equipaments culturals d’arreu de Catalunya que en formen part. Per aconseguir la implicació de tota la ciutadania durant aquesta setmana es durà a terme una campanya a totes les plataformes possibles per tal de reivindicar una cultura inclusiva sense excuses.

Sobre Apropa Cultura

Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials. El programa neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat i fomentar l’accés a la cultura i a l’oci inclusiu.

Hi ha moltes persones que, per les seves circumstàncies personals o de salut, troben dificultats per anar a veure una obra de teatre o una exposició. Per tal d’eliminar aquestes barreres culturals invisibles, Apropa Cultura ha teixit una xarxa de programadors culturals, institucions i mecenes per fer la cultura accessible a tothom.

Gràcies a Apropa Cultura, les persones ateses per entitats i centres socials poden gaudir d’espais i experiències úniques, amb un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a preus accessibles: espectacles de música, teatre, dansa i circ, així com exposicions.

Actualment, prop de 1.800 entitats i serveis socials de Catalunya estan registrats al programa, gràcies al qual poden gaudir de l’oferta cultural dels més de 90 equipaments culturals —entre teatres, auditoris, espais singulars, festivals i museus— que ofereixen la seva programació habitual a través de la plataforma Apropa Cultura.

Apropa Cultura compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació MRW. El programa rep el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que facilita la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la xarxa.

 Què fa Apropa Cultura

Apropa Cultura agrupa teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus de Catalunya que cedeixen una part de les seves localitats i activitats a un preu reduït.

A més, el programa té un compromís amb l’educació, organitza cursos en arts adreçades a professionals de l’àmbit social i educatiu, i alhora dissenya formacions en accessibilitat i diversitat per a professionals dels equipaments culturals.

El programa s’adreça a entitats socials que treballen amb persones en situació de risc d’exclusió social tant des de l’àmbit de la prevenció com de la intervenció directa:





Paraules clau

Apropa Cultura/ cultura/