L’Ajuntament de Barcelona atén prop de 10.000 llars per problemes relacionats amb la pobresa energètica : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona atén prop de 10.000 llars per problemes relacionats amb la pobresa energètica

23/10/2017Temps estimat de lectura: 3 minuts

Des de l’inici de l’any, el consistori ha evitat prop de 4.000 talls de subministraments bàsics en llars de la ciutat

L’Ajuntament constitueix un grup de treball específic amb entitats socials, veïns i companyies per abordar la pobresa energètica

 

 

L’Ajuntament de Barcelona ha atès prop de 10.000 llars de la ciutat per problemes relacionats amb la pobresa energètica des d’inicis d’any. La xifra és la suma de les 6.100 visites diferents que s’han atès en els 10 Punts d’Assessorament Energètic (PAE) i de les 4.700 llars que han rebut atenció directament a través dels Serveis Socials de la ciutat. A més a més, la defensa ferma del contingut de la llei 24/2015 contra la pobresa energètica ha permès evitar al voltant de 4.000 talls de subministraments bàsics en aquest mateix període.

Les dues xifres han estat compartides amb les entitats socials, associacions veïnals i companyies de subministrament durant la primera reunió del grup de treball sobre pobresa energètica, que s’ha constituït en el marc del Consell d’Habitatge Social de Barcelona per informar regularment de les actuacions de l’Ajuntament en aquest àmbit i per abordar qüestions relacionades amb aquesta problemàtica amb la participació de tots els actors interessats. El grup de treball, que a partir d’ara es reunirà formalment cada tres mesos, a banda de les comissions específiques que es formin per tractar temes concrets, és el primer fòrum estable que s’estableix a nivell municipal per abordar problemes vinculats amb la pobresa energètica. En formen part d’aquest grup de treball l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), el Col•legi d’Administradors de Finques, el Consell Sectorial de la Gent Gran de Nou Barris, Ecoserveis, Endesa, Agbar, Iberdrola, Factor Energia, EDP, Som Energia, Hola Luz, Nexus Energia, l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, la Xarxa d’Oficines d’Habitatge municipal, El Risell, Enginyeria sense Fronteres, l’Observatori DESC, l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), el Pla Comunitari El Carmel i la Taula de Salut Comunitària de la Marina.

Com el primer dels temes que abordarà, el grup de treball té l’objectiu d’estudiar quines són les repercussions que pot tenir el reial decret impulsat pel govern de l’Estat i que regula la concessió del bo social, sobre el qual Barcelona i set ciutats més de l’Estat ja van presentar al•legacions al maig passat per posar de manifest la seva oposició a una norma que deixa sense atendre una part important de les llars afectades per pobresa energètica. De fet, l’Ajuntament de Barcelona considera plenament vigent la llei catalana 24/2015, més avançada per a la protecció dels drets de la ciutadania, i per tant defensa el seu obligat compliment.

La lluita contra la pobresa energètica constitueix una de les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona, com demostra la posada en marxa dels PAE. Aquests Punts d’Assessorament Energètic, amb un pressupost de 2,2 milions d’euros l’any, van començar a funcionar a finals del passat mes de gener com un servei innovador, obert a tota la ciutadania i que per primera vegada posava el focus en els subministrament d’energia, aigua i gas com un dret bàsic a preservar. En aquests primers vuit mesos de vida han fet 1.053 intervencions directes a la llar, han instal•lat material en 585 habitatges, han gestionat 945 bons socials, han efectuat 576 canvis de titularitat de contracte i han tramitat fins a 1.048 canvis de potència per reduir la factura elèctrica. A més a més, des de la signatura el juliol passat d’un conveni per facilitar la obtenció i la renovació del preceptiu Butlletí de Reconeixement d’Instal•lacions Elèctriques (BRIE) n’han fet 64 tràmits d’aquest tipus. Igualment, pel que fa al clavegueram, s’ha creat una exempció de la taxa en favor de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, que també veuran condonat el seu deute per aquest concepte en cas que l’haguessin contret.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
pobresa energética/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina