Es completa la implantació de desfibril·ladors a tots els mercats municipals de Barcelona : Servei de Premsa

Es completa la implantació de desfibril·ladors a tots els mercats municipals de Barcelona

24/10/2017Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’instal·laran desfibril·ladors intel·ligents en els darrers 23 mercats municipals que encara no en tenien

Aquests aparells permeten actuar immediatament en cas de parada càrdio-respiratòria sense necessitat de coneixements específics

L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Fundació Barcelona Salut ha signat avui el conveni

 

Barcelona comptarà amb desfibril·ladors en els 39 mercats municipals alimentaris de la ciutat, a més dels Encants Bcn-Fira de Bellcaire. Fins el moment, 17 dels mercats compten amb aquests aparells de darrera generació que permeten actuar immediatament en cas que una persona tingui una parada càrdio-respiratòria i que es poden utilitzar sense nocions de reanimació cardíaca. Només cal seguir les instruccions que incorporen. Cal tenir en compte que els 39 mercats alimentaris de Barcelona reben més de 60 milions de persones l’any i hi treballen directament unes 7.500 persones.

 

 

La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha agraït la implicació d’ABS i de l’Obra Social ‘La Caixa’ “en un acord que pot ajudar a salvar moltes vides. Cal tenir present que els mercats reben anualment més de 66 milions de visites i que són espais que ja en el seu dia a dia promouen una vida saludable basada en el productes de proximitat, un objectiu, el de la salut, que compartim amb la Fundació Barcelona Salut.”

L’Ajuntament ha signat avui un conveni amb la Fundació Barcelona Salut (FBS), per tal d’implantar aquests equips en els 23 mercats que encara no en disposen. L’Obra Social la Caixa col•labora en aquest programa de cardioprotecció dels mercats que es durà a terme als mercats municipals relacionats a continuació entre el 24 d’octubre de 2017 i finals de març de 2018.

Clot, La Marina, Galvany, Les Corts, Carmel, Ciutat Meridiana, Felip II, Poblenou, Fort Pienc, Lesseps, Sant Gervasi, Sarrià, Tres Torres, Canyelles, La Mercè, Trinitat, Besòs, Abaceria, Sant Antoni, Bon Pastor, Horta, Núria i Sant Andreu.

D’aquesta manera, aquests mercats se sumaran als 17 on ja s’han instal·lat els desfibril·ladors. El mes de gener de 2015, els mercats municipals es van sumar al programa “Barcelona, ciutat càrdio-protegida” impulsada per la Fundació Barcelona Salut per prevenir morts sobtades per aturada cardíaca, amb la instal·lació dels primers desfibril·ladors automàtics.

En conjunt, els mercats que ja compten amb aquests aparells són Barceloneta, Vall d’Hebron, Hostafrancs, Estrella, Montserrat, Ninot, Sagrada Família, Sant Martí, Boqueria, Santa Caterina, Sants, Encants Bcn-Fira de Bellcaire, Concepció, Guineueta, Guinardó, Provençals i Llibertat.

El programa “Barcelona, ciutat càrdio-protegida” es va presentar al mes de març a l’Ajuntament per tal de convertir Barcelona en la primera gran ciutat del món amb càrdio-protecció integral, en el marc d’un estudi científic impulsat per la Fundació Barcelona Salut.

Aquest programa va començar amb la instal·lació de desfibril·ladors a 100 farmàcies de la ciutat i a finals d’agost es va posar en marxa també la càrdio-protecció de quatre estacions de la Línia 1 del metro, en una prova pilot. En aquests mesos, els desfibril·ladors d’ús públic distribuïts en aquestes ubicacions ja s’han fet servir en diversos episodis cardíacs.

Actuació ràpida, dins dels 10 minuts posteriors a l’atac de cor

Les malalties cardiovasculars causen el 30% de la mortalitat total al món i constitueixen un problema de salut pública de primer ordre, amb incidència en persones de qualsevol edat i condició. Segons dades oficials, l’any 2012 es van comptabilitzar 3.420 morts sobtades a Catalunya, xifra 16 vegades superior a la de morts en accidents de trànsit. A banda de la prevenció i la difusió d’hàbits saludables, una manera eficaç d’evitar-les és la disseminació de desfibril·ladors en espais públics, que puguin ser utilitzats dins dels 10 minuts posteriors a la crisi cardíaca, que són decisius.

Paraules clau

desfibril·ladors intel·ligents/ mercats/