Barcelona convoca un concurs d’idees per dissenyar un projecte memorial i un monument a l’antiga Presó de Dones de Les Corts : Servei de Premsa

Barcelona convoca un concurs d’idees per dissenyar un projecte memorial i un monument a l’antiga Presó de Dones de Les Corts

01/11/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona recuperarà la memòria d’aquest espai per donar resposta a una llarga reivindicació de la societat civil

La Presó de Dones de Les Corts va ser, entre 1939 i 1955, espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics

 

L’Ajuntament de Barcelona recuperarà la memòria de l’antiga Presó de Dones de Les Corts. Per això ha convocat un concurs d’idees per escollir l’equip encarregat de dissenyar el projecte d’un Espai de Memòria i Monument Presó de Dones de Les Corts.

 

 

Amb la convocatòria d’aquest concurs per desenvolupar el conjunt commemoratiu definitiu que recordi l’existència de la presó en aquest espai fins el 1955, l’Ajuntament de Barcelona dona resposta a una llarga reivindicació de la societat civil, que fa anys que lluita per recuperar la memòria d’aquest espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics.

Es tracta, en definitiva, de redactar el projecte d’espai urbà que delimita l’àmbit de l’antiga presó -on ara hi ha un centre comercial- i el Monument Presó de Dones de Les Corts, que se situarà a l’entorn del xamfrà nord-oest dels carrers Joan Güell i Europa. Aquest treball estarà coordinat des del propi Ajuntament de Barcelona, en concret amb les àrees d’Ecologia Urbana i Mobilitat, l’Institut de Cultura de Barcelona- Direcció de Memòria, Història i Patrimoni i el Districte de Les Corts.

L’equip tècnic haurà d’estar format, com a mínim, per un Arquitecte/a o Urbanista i un escultor/a o llicenciat/da en Belles Arts. En aquesta primera fase del concurs seran seleccionats 5 equips que rebran l’encàrrec d’elaborar una proposta bàsica. El jurat, integrat per tècnics de les diferents àrees i del districte, més representants del grup promotor Monument Presó de Dones de les Corts, escollirà en una segona fase l’equip guanyador que rebrà l’encàrrec d’elaborar el projecte executiu. El pressupost per aquest contracte és de 30.250 € IVA inclòs.

 

La recuperació de la memòria de la Presó de Dones de Les Corts: un llarg camí sorgit de l’anhel de la societat civil

La Presó de Dones de Les Corts va ser, durant l’etapa entre 1939 i 1955, espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics. Onze preses van ser afusellades al Camp de la Bota en aquesta etapa. L’any 1955, la presó tanca després que les carcelleres de l’ordre religiosa que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca. Aquesta zona es transforma ràpidament, no quedant cap vestigi de la presó.

La societat civil (ex-preses, familiars, entitats i associacions de dins i fora del districte, grups de recerca de l’àmbit acadèmic,..) iniciaren un procés de recuperació d’aquesta memòria. L’any 2013 el procés s’enfoca en la reivindicació de la construcció d’un monument que reti homenatge a les preses repressaliades a la Presó de Les Corts. Monument entès com espai per a la transmissió de la memòria.

L’any 2014, en el marc de les Jornades internacionals i exposició sobre el Monument a la Presó de Dones, es construeix un espai de memòria provisional. El 2016 l’Ajuntament de Barcelona va informar de la voluntat d’organitzar un concurs per a la selecció d’un monument definitiu.

 

 

Descarregar imatges:

Alta:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2017/10/compilacio.png

Baixa:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2017/10/compilacio.jpg 





Paraules clau

Les Corts/ Presó de Dones/