El districte d’Horta-Guinardó inicia la retirada de plaques franquistes : Servei de Premsa

El districte d’Horta-Guinardó inicia la retirada de plaques franquistes

21/11/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

 

 

El districte d’Horta-Guinardó inicia avui el procés de retirada de les plaques de l’antic Institut Públic de l’Habitatge de l’època franquista. El procés arriba després que s’hagi dut a terme una actualització del cens d’aquests elements, que ha determinat que en aquest àmbit en queden 258, essent el districte amb més presència d’aquests elements de la ciutat.

El Govern municipal ha enviat una notificació per carta als veïns per comunicar-los la voluntat de retirar-les, segons estipula la Llei de Memòria Històrica i ara s’inicia el procés. Aquesta va ser la principal demanda ciutadana en el procés participatiu d’elaboració del Pla d’Actuació de Districte (PAD) i s’emmarca dins d’una política de ciutat per fer visible la memòria històrica i democràtica i el rebuig al franquisme.

Els districtes de Gràcia i Nou Barris van iniciar la retirada de plaques franquistes el passat mes de gener i l’Eixample, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc s’hi van sumar a l’octubre.

El Govern municipal, a través del Comissionat de Programes de Memòria, té entre els seus objectius fer visible la memòria històrica i democràtica, el rebuig del franquisme i la lluita contra la impunitat. El Govern considera que les referències franquistes a l’espai públic són contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat, i representen una infracció moral no només envers la memòria de les víctimes del feixisme i persones que van patir la repressió de la dictadura a l’Estat entre 1936 i 1975, sinó per al conjunt de la ciutadania.

L’Ajuntament es fa càrrec dels costos de la retirada de les plaques i l’arranjament de l’espai on estaven col·locades i confia finalitzar aquesta campanya per eliminar el llegat del franquisme abans del març del 2018. Les plaques retirades per l’Ajuntament de Barcelona seran conservades al El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), i alguns exemplars a Districtes, excepte en el cas de les comunitats de veïns que han expressat la voluntat expressa de quedar-se-les en propietat.

 





Paraules clau

plaques franquistes/