Obre portes el Casal de Barri de Torre Sagrera : Servei de Premsa

Obre portes el Casal de Barri de Torre Sagrera

24/11/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Casal acollirà diverses entitats del barri i tot un programa d’activitats relacionades amb l’activisme veïnal, la cultura popular, la gastronomia, l’escoltisme, i activitats recreatives com a eixos d’actuació

L’equipament estarà gestionat per la Federació Torre de la Sagrera formada per cinc entitats del barri

Torre Sagrera té una superfície construïda de prop de 1.000 m2 dividit en quatre plantes

La rehabilitació ha suposat una inversió de 2.721.409, 44€

El refugi de la Guerra Civil trobat durant les obres de rehabilitació s’obrirà al públic després d’una segona fase d’obres

 

La Sagrera comptarà a partir de diumenge amb un nou casal de barri. Després de dos anys en què l’equipament ha passat per una àmplia rehabilitació, Torre Sagrera obrirà portes per acollir diverses entitats del barri i tot un programa d’activitats relacionades amb l’activisme veïnal, la cultura, l’escoltisme, i les activitats recreatives. Les obres del casal, situat al carrer Berrenguer de Palou amb carrer del Pont del Treball Digne, han suposat una inversió de 2.721.409,44€.

 

 

L’equipament estarà gestionat per la Federació Torre de La Sagrera, que ha guanyat el concurs per a la gestió cívica del centre. Aquesta entitat és fruït de la unió de l’ Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera; Dracs, Diables i Gegants de La Sagrera; l’Agrupament Escota i Guia Pau Casals; l’Associació Gastronòmica Esquerres Platejades i l’Associació Recreativa Juguem. En conjunt, les cinc entitats aglutinen unes 600 famílies del barri.

El nou casal neix amb la voluntat d’augmentar i completar l’oferta sociocultural del barri, crear un espai de participació per als ciutadans i ciutadanes, i fer recerca i difusió del moviment sociocultural del barri de La Sagrera.

L’edifici va ser construït l’any 1875 i representa l’únic element mantingut d’un conjunt industrial, del qual la Torre era la peça més representativa. Es tracta d’un edifici d’estil neoclàssic de quatre plantes i un petit altell.

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha recordat que la Sagrera “es un barri que necessitava ampliar els espais per fer activitats culturals de base comunitària, i aquesta ha estat una de les prioritats d’aquest govern, obrir equipaments de base comunitària com es va fer amb Can Portabella. I per a nosaltres, aquest equipament té també un valor afegit en una zona envoltada d’unes obres que s’allarguen en el temps: esdevé també una icona de la millora de l’espai públic”.

 

 

Rehabilitació de l’edifici

L’edifici té una superfície construïda de 760m2 dividits en quatre plantes. A la planta baixa, es troba el vestíbul de 56 m2 que s’emprarà també com a sala d’exposicions. Serà també la planta on s’ubicarà el magatzem i el taller dels Dracs, Diables i Gegants de La Sagrera i el pas cap a l’edifici nou annex que acull l’auditori/sala polivalent amb una capacitat de 100 butaques.

A la planta soterrani, s’ha habilitat un buc d’assaig per a 12 músics, i és també on es troba el pas al refugi antiaeri de la Guerra Civil localitzat durant les obres de rehabilitació. El pas s’obrirà al públic en una segona fase de les obres de rehabilitació de l’edifici. La planta primera acull una sala de lectura de 37 m2, diversos despatxos i una terrassa de 137 m2 que s’utilitzarà també com a espai per a tallers exteriors. Finalment, a la planta segona trobem la zona per l’Espai de Criança, de 45 m2, el taller de cuina, de 40m2 i dos espais polivalents més per a diferents activitats, de 24 m2 i 22 m2.

 

 

L’espai exterior està format per dos espais diferenciats: la plaça d’activitats, delimitada pel mobiliari urbà i la vegetació, i el pas o carrer interior que comunica el nivell del carrer Berenguer de Palou i la parcel·la posterior amb un futur parc o zona verda.

Les obres de rehabilitació han mantingut bona part dels paviments hidràulics originals de la planta baixa, i també els elements de la façana que es conservaven amb bon estat.

 





Paraules clau

Casal de Barri/ sagrera/ Sant Andreu/ Torre Sagrera/