En marxa les obres de reurbanització de les Casernes de Sant Andreu : Servei de Premsa

En marxa les obres de reurbanització de les Casernes de Sant Andreu

28/12/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La primera actuació se centra en el Parc d’Antoni Santiburcio, que tindrà una superfície de 22.000 m2 i es convertirà en la zona verda més gran del barri de Sant Andreu de Palomar

La inversió total en el parc serà de 5,7 milions d’euros, i actualment s’està executant la primera fase en l’àmbit comprès entre els carrers Gran de Sant Andreu, de Palomar i de Torres i Bages i el passeig de Santa Coloma

A més, al 2018 està previst iniciar la segona fase del parc; la urbanització de la Rambla de les Casernes, que rebrà una inversió de 4,3 milions, i la construcció de 160 pisos públics per a gent gran i un casal de joves annex

 

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres d’urbanització de la primera fase del Parc d’Antonio Santiburcio, la primera gran actuació que es posa en marxa a les Casernes de Sant Andreu des que al desembre del 2015 es va signar l’acord entre el consistori i el Consorci de la Zona Franca per reactivar la zona. El parc rebrà una inversió total de 5,7 milions d’euros i tindrà una superfície de 22.000 metres quadrats (m2) d’espai verd, de manera que es convertirà en la zona verda més gran del barri de Sant Andreu de Palomar.

Les obres que estan en marxa corresponen a la primera fase, en què s’urbanitzaran 12.000 m2 de verd corresponents a la zona nord del parc de les Casernes, compresa entre els carrers Gran de Sant Andreu, de Palomar i de Torres i Bages i el passeig de Santa Coloma. La inversió en aquesta fase serà de 3,2 milions d’euros.

Configuració del parc

La zona es configurarà com una sèrie d’espais amb zones d’estada, una esplanada, un parterre aromàtic (un espai molt assolellat i amb plantes aromàtiques), una zona arbrada amb àrees d’exercici per a joves i gent gran i un espai amb una font.

La topografia del parc es determinarà a través de bandes o panells rígids i de plantació d’arbustos i tapitzants. Les bandes rígides delimitaran espais relativament petits que aniran formant grans esglaons de petita alçada.

A més, el turó que s’ubicarà al costat del carrer Gran de Sant Andreu estarà completament cobert d’espècies vegetals arbustives i que tapisen el terra. El turó estarà travessat per un camí d’entre 1,20 i 2 metres d’amplada, al llarg del qual hi haurà replans que crearan petites places i miradors.

El projecte també inclou mesures de seguretat viària, com ara la semaforització per accedir al parc.

Segona fase de construcció del parc

Posteriorment s’executarà la segona fase del parc, que incorporarà una zona de jocs infantils, amb una gran superfície de cautxú rodejat de parterre arbustiu que el separarà dels carrers i la zona del parterre floral. També s’ubicaran dues grans jardineres travessades pel camí del parc que estaran alineades per facilitar un accés a la zona verda des del passatge Oest i el passeig de Torres i Bages.

Aquesta segona fase del parc tindrà una superfície d’uns 6.000 m2 i un pressupost de 2,5 milions d’euros. Es preveu que les obres s’iniciïn al primer semestre de 2018, de manera que es pugui continuar els treballs un cop finalitzi la primera fase.

Finalment, en aquesta mateixa segona fase s’arranjarà la zona no urbanitzada del costat del carrer de Palomar, d’uns 4.000 metres quadrats, fins a tancar la parcel•la completa.

Rambla de les Casernes

El projecte de les Casernes també inclou la Rambla de les Casernes, situada a l’illa de cases limitada pels passejos de Torras i Bages i de Santa Coloma i els carrers de Palomar i de Fernando Pessoa (al plànol, en blau). El vial tindrà una superfície d’uns 11.245 m2 i les obres suposaran una inversió de 4,3milions. Els treballs s’iniciaran també al primer semestre de 2018.

Equipaments de les Casernes

En relació amb els habitatges previstos, la promoció de Casernes de Sant Andreu contempla la construcció de 160 habitatges destinats a la gent gran i un casal de joves annex. Els habitatges per a gent gran, com és habitual, disposaran d’espais i serveis comuns, i també hi haurà una planta d’aparcament amb la previsió normativa de places.

L’espai destinat a casal de joves disposarà d’un programa per a usos diversos d’acord amb la previsió gestionades des del districte de Sant Andreu. Des de l’àmbit de l’habitatge municipal és donarà continuïtat al projecte, ja iniciat des de Regesa, i del qual ja es disposa d’un projecte pre-executiu. Està previst acabar el projecte a curt termini per poder iniciar obres al llarg de l’any 2018.

A més, actualment s’està redactant el projecte executiu del pavelló esportiu previst en l’àmbit de les Casernes.

Enllaços relacionats:

Mapa 1

Mapa 2

Render





Paraules clau

casernes/ Sant Andreu/