Tres escultures de l’obra “Guardians”, de Xavier Mascaró, s’instal·len a la superilla del Poblenou : Servei de Premsa

Tres escultures de l’obra “Guardians”, de Xavier Mascaró, s’instal·len a la superilla del Poblenou

19/01/2018

La Fundació Vila Casas cedeix gratuïtament aquesta obra perquè entri a formar part de la col·lecció d’Art Públic de la ciutat i per impulsar la vessant cultural de la superilla

Es tracta de tres figures de grans dimensions amb les quals també es busca donar visibilitat al Museu de Can Framis, dedicat a l’art contemporani català

 

Tres escultures de l’obra “Guardians” de l’artista contemporani Xavier Mascaró, propietat de la Fundació Vila Casas, vigilen des d’avui la superilla del Poblenou concretament al carrer de Sancho d’Àvila, en el tram entre els carrers de la Llacuna i de Roc Boronat, i en la vorera del costat muntanya. Amb el seu posat calmat i alhora atent, aquestes grans figures de ferro colat, símbol de protecció, segons el seu autor, són des d’avui la nova atracció, en aquest cas cultural, d’aquest espai del Poblenou a tocar del Museu de pintura contemporània Can Framis, que també pertany a la mateixa fundació.

 

 

Els “Guardians”, de 190 centímetres d’amplada, 130 centímetres de fondària i 280 centímetres d’alçada, pesen aproximadament una tona cadascun i es troben asseguts sobre 7 potes de ferro fos, aparentment fràgils, que atorguen a la figura la sensació d’equilibri intern. Cada figura està encastada en una base de formigó prefabricat de 200 x 130 centímetres en planta i 60 centímetres d’alçada.

Figures com aquestes es van veure per primera vegada a París l’any 2008 en el marc d’una obra més extensa formada per 10 “Guardians” que acompanyaven una gran barca de 17 metres de llarg, obra que va ser exposada a l’aire lliure, al Palais Royal parisenc.

Els “Guardians” de la Superilla són, de fet, part d’aquell primer prototip que l’autor ha reproduït al llarg dels anys en diferents conjunts de 3, de 4, de 10 o més figures, d’acord amb les necessitats de cada nova obra que ha creat.

En aquest cas, els “Guardians” són tres figures que daten de 2017, i que aparentment semblen iguals però que presenten diferents textures i oxidacions, i que representen totes elles una figura asseguda, que semblen custodiar l’espai, o simplement adopten una posició de meditació. Sigui com sigui, esdevenen una icona que barreja la figura del guerrer, i la del guardià.

La instal·lació d’aquestes tres escultures al carrer de Sancho d’Àvila, que eren propietat de la Fundació Vila Casas, és el fruit d’una donació per part d’aquesta fundació dedicada a la difusió de l’obra d’autors catalans, i d’un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

La Fundació cedeix gratuïtament les escultures a l’Ajuntament de Barcelona perquè formin part de la col·lecció d’Art Públic de la ciutat, amb la voluntat de col·laborar en l’impuls de creació d’un ambient cultural a la zona del 22@ a on es trobaran ubicades. També és motivació de la Fundació Vila Casas, donar visibilitat al Museu de pintura contemporània Can Framis, a través d’aquesta obra instal·lada justament a la zona d’accés d’aquest centre d’art de la ciutat.

Amb aquesta donació escultòrica, la quarta que duu a terme la institució a la ciutat de Barcelona – Jaume Plensa Dell’arte, plaça de Can Framis, i les obres d’ Alfonso Alzamora Homenatge a Isaac Albèniz i Alicia de la Rocha, a l’Auditori de Barcelona, i L’escala de l’enteniment, al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra-, la Fundació es proposa potenciar i emfatitzar el valor de l’art contemporani al qual hi dedica el seu principal objectiu fundacional.

Pel que fa als compromisos de l’Ajuntament en relació a aquesta obra, en serà el responsable del manteniment però a més a més, es compromet a impulsar en el futur una reurbanització del carrer de Sancho d’Àvila per afavorir la visibilitat de les escultures.

Per altra banda, l’Ajuntament en aquest cas a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i en col·laboració tècnica amb la Fundació promourà un programa d’actuacions artístiques al carrer vinculades amb el programa EN RESiDÈNCiA, que promou sinergies entre creadors i la població escolar del Districte de Sant Martí. Cada curs escolar, per tant, es desenvoluparà un projecte artístic al carrer amb estudiants, el primer dels quals es podrà materialitzar abans d’acabar l’actual curs.

 

Xavier Mascaró

Va néixer a París l’any 1965. La infància la va passar entre França, Barcelona i València. A Barcelona, al barri Gòtic, hi va instal·lar el seu primer estudi artístic. Les seves primeres obres, entre finals dels setanta i la dècada dels vuitanta van explorar la pintura. Als anys noranta comença la seva trajectòria escultòrica, primer amb peces de bronze, més endavant amb ferro. Als 90 s’instal·la a Nova York on la seva obra comença a ser coneguda i reconeguda. Posteriorment va viure a Londres i actualment viu entre Mèxic DF i Madrid.Compartiu aquest contingut