Barcelona obre Maria Feixa, el primer centre municipal d’allotjament per a joves sense llar : Servei de Premsa

Barcelona obre Maria Feixa, el primer centre municipal d’allotjament per a joves sense llar

23/01/2018

El recurs segueix l’estratègia traçada al Pla de Lluita contra el Sensellarisme per potenciar una atenció cada cop més especialitzada

Maria Feixa tindrà un total de 21 places i amb la seva posada en marxa l’Ajuntament de Barcelona passa a disposar de 1.182 places d’allotjament nocturn

L’equipament el gestionarà la Fundació APIP-ACAM i té un pressupost municipal assignat de 652.000 euros anuals

 

La ciutat de Barcelona disposa des d’aquesta setmana d’un nou centre d’acolliment temporal per a persones sense llar, amb la particularitat que es tracta del primer centre municipal pensat i dissenyat específicament per a joves. El recurs, batejat com Maria Feixa en honor a la dona que va donar les instal•lacions a l’entitat que les gestiona, acollirà específicament joves d’entre 18 i 21 anys, ampliable fins a 25 anys, que es trobin en una situació d’exclusió i greu vulnerabilitat que hagin estat derivats des d’altres recursos de la xarxa d’atenció a persones vulnerables i sense llar de la ciutat de Barcelona. El nou equipament segueix l’estratègia traçada en el pioner Pla de Lluita contra el Sensellarisme de potenciar una atenció cada cop més especialitzada, tal com ja va succeir amb l’obertura de Cal Muns el mes d’abril passat, en aquest cas pensat per atendre persones en situació de sense llar amb problemàtiques de salut mental.

 

 

Maria Feixa es converteix així en el primer centre de la ciutat promogut per l’Ajuntament que treballarà específicament amb joves sense llar ni suport familiar o social per fer-se’n càrrec. En total disposa de 21 places d’acolliment temporal per un període màxim d’un any, tot i que el termini és ampliable en funció de les opcions que hi hagi disponibles en cada moment. L’objectiu que s’ha fixat l’equipament és donar suport i seguiment socioeducatiu als i les joves residents, a fi de preparar-los per viure de manera autònoma i responsable; proporcionar-los els mitjans, recursos formatius i pautes de conducta necessàries per tal d’aconseguir la màxima autonomia en l’àmbit laboral i relacional; contribuir perquè adquireixen hàbits de salut i d’alimentació normalitzats i saludables; així com afavorir la seva integració en l’entorn a partir del desenvolupament de les seves capacitats i d’un pla de treball que permeti establir i millorar l’estabilitat física i emocional de cadascuna d’aquestes persones. De fet, aquest servei es considera com un recurs de continuïtat en la intervenció social ja iniciada en d’altres recursos i, per tant, s’hi accedirà a partir d’una derivació professional prèvia.

La realitat a les grans capitals europees durant els últims anys és un augment progressiu del sensellarisme, un fenomen que té una vinculació molt estreta amb les dificultats d’accés a l’habitatge i a d’altres tipus d’allotjament com habitacions rellogades o pensions. Barcelona no és aliena a aquesta situació, malgrat l’augment progressiu de recursos, com demostra que durant l’últim recompte de persones sense llar a la ciutat es van identificar prop d’un miler de persones dormint al carrer. Les persones joves no escapen d’aquesta dinàmica i, de fet, els recursos d’allotjament de primera atenció (CPA) han detectat un augment del 30% durant l’últim any en el nombre de joves que arriben a les seves portes. Majoritàriament són nois extutelats provinents de centres de menors, tant de Barcelona com d’altres municipis i de la resta de l’Estat, però els recursos pensats inicialment per atendre persones amb més trajectòria de vida al carrer o de major edat en situació de greu exclusió residencial no estan dissenyats per donar els serveis específics que aquest col•lectiu requereix. Així doncs, Maria Feixa respon a la inexistència d’un recurs específic per a aquests joves que es troben a Barcelona i que no disposen d’un domicili, no tenen recursos econòmics i no tenen una xarxa familiar o social de suport.

El nou centre és un recurs “imprescindible i necessari que pot ajudar molts joves a complir el seu projecte de vida”, ha assegurat durant la roda de premsa de presentació de Maria Feixa la tinenta d’alcaldia de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz. Ortiz també ha recordat l’augment de recursos municipals per fer front el fenomen del sensellarisme i ha demanat coresponsabilitat a la resta d’administracions públiques: “És una evidència que des de l’Ajuntament estem fent més esforços que mai, també des de les entitats, però les causes del sensellarisme van més enllà. No solucionarem el problema simplement obrint més places. Cal veure què passa amb el sistema de protecció dels infants. No pot ser que menor tutelats acabin en situació de carrer i calen canvis en la pròpia lleia d’estrangeria”, ha subratllat la tinenta d’alcaldia.

L’equipament estarà gestionat per la Fundació APIP-ACAM (Associació per la Promoció i la Inserció Professional – Associació Cívica d’Ajuda Mútua), una entitat amb una llarga trajectòria en la intervenció amb persones en situació de sense llar i també amb el col•lectiu de joves. L’entitat disposava de les instal•lacions ubicades al carrer Duana i, per fer possible el programa, l’Ajuntament ha assignat un pressupost de 652.000 euros anuals. En total hi treballaran 13 persones i es cobriran els serveis d’allotjament, alimentació, higiene, atenció socioeducativa i inserció laboral. Amb l’obertura d’aquestes instal•lacions l’Ajuntament disposarà d’un total de 1.182 places d’allotjament nocturn, que formen part de les més de 2.000 que hi ha a la ciutat gestionades per la XAPSLL.Compartiu aquest contingut