L’Ajuntament signa la cessió dels solars a les cooperatives que construiran 4 promocions de cohabitatge : Servei de Premsa

L’Ajuntament signa la cessió dels solars a les cooperatives que construiran 4 promocions de cohabitatge

24/01/2018Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, i el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Consum, Álvaro Porro, assisteixen a l’acte de signatura amb les cooperatives La Xarxaire SCCL, Llar Jove SCCL, Associació Cohabitatge Cooperatiu, i Sostre Cívic SCCL, que construiran en terrenys municipals situats als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris, i Sant Martí

L’Ajuntament de Barcelona ha signat la cessió d’ús dels solars a les cooperatives que construiran 4 promocions de cohabitatge a la ciutat. Es tracta dels solars situats a Pg de Joan de Borbó, 11 (a la Barceloneta, Ciutat Vella), carrer Ulldecona 26-28, (a la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc), al carrer del Pla dels Cirerers 2-4 (al barri de Roquetes de Nou Barris) i al carrer d’Espronceda 131-135 (al barri del Poblenou, districte de Sant Martí). Les cooperatives que per concurs públic van accedir a aquests solars i els representants de les quals han signat la cessió per poder iniciar en les properes setmanes els seus projectes són La Xarxaire SCCL (a la Barceloneta), Llar Jove SCCL (a la Marina del Prat Vermell), Associació Cohabitatge Cooperatiu (a Roquetes), i Sostre Cívic SCCL (al Poblenou). Han assistir a aquest acte el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, i el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Consum.

Una nova línia d’actuació per l’ampliació del parc d’habitatge assequible

L’Ajuntament de Barcelona va treure a concurs públic l’adjudicació solars situats en diferents districtes de la ciutat per a la construcció d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, o cohabitatge l’octubre passat. L’accés a aquest concurs va quedar restringit a cooperatives que fomenten noves formes d’accés i de relació amb l’habitatge protegit, que no passen per la propietat ni tampoc pel lloguer. S’hi van presentar un total de 19 projectes de 12 entitats diferents.

Amb aquest concurs el Govern municipal ha posat en marxa una nova línia d’actuació per ampliar del parc d’habitatge assequible de la ciutat, aquest cop oferint noves oportunitats a cooperatives i promotores socials d’habitatge. La propietat del sòl mai no deixarà de ser pública i s’oferirà en dret de superfície.

La valoració d’aquest projectes durant la fase de concurs va parar especial atenció en criteris ambientals, com l’ús de sistemes constructius de baix impacte ambiental, i socials, com la imbricació amb el territori i la participació dels cooperativistes.

Igualment, els projectes preveuen una quantitat significativa d’espais comunitaris que promoguin la vida en comunitat, l’ús compartit d’infraestructures bàsiques i la coresponsabilitat dels usuaris en la gestió.

El cohabitatge ha demostrat ser una alternativa molt exitosa tant per accedir a un habitatge a preu inferior al del mercat, com per a garantir la implicació dels usuaris en la gestió i el manteniment dels habitatges a ciutats del nord d’Europa com Viena, Copenhaguen i Berlín.

La idea fonamental d’aquest model és que la propietat dels immobles correspon a una cooperativa i el sòl mai no deixa de ser públic, així que mai no es pot especular amb ells. En aquestes comunitats de veïns no existeixen propietaris, sinó cooperativistes que viuen amb un règim semblant al lloguer indefinit però amb un preu molt més assequible i una gestió dels espais comuns molt més col·laborativa.

La Taula de Cohabitatge, impulsada conjuntament per la regidoria d’Habitatge, i el Comissionat d’Economia Social i Solidària es va constituir l’any passat com un espai en el qual hi participen entitats financeres de banca ètica i cooperativa, cooperatives d’habitatge, promotores socials, i entitats socials i veïnals que tenen interès en impulsar projectes de cohabitatge.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
cohabitatge/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina